Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Mικρασιατικη καταστροφη

1,192 views

Published on

Mικρασιατικη καταστροφη

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Mικρασιατικη καταστροφη

  1. 1.  Τι είναι η μικρασιατική καταστροφή ;  Η εκστρατεία του 1920  Αίτια καταστροφής  Συνέπειες καταστροφής  Σφαγές Ελλήνων και Τούρκων  Πηγές
  2. 2. Με τον όρο Μικρασιατική καταστροφή περιγράφεται περισσότερο η τελευταία φάση της Μικρασιατικής εκστρατείας, δηλαδή το τέλος του "ελληνοτουρκικού πολέμου του 1918- 22", η φυγή από την Τουρκία της ελληνικής διοίκησης, που είχε εγκατασταθεί στα δυτικά μικρασιατικά παράλια, στη Σμύρνη, κατά τη Συνθήκη των Σεβρών, όπως και η σχεδόν άτακτη υποχώρηση του ελληνικού στρατού μετά την κατάρρευση του μετώπου και η γενικευμένη πλέον εκδίωξη μεγάλου μέρους του ελληνογενούς πληθυσμού από τη Μικρά Ασία.
  3. 3.  Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Σμύρνη παραχωρήθηκε στην Ελλάδα . Η πρώτη ελληνική μεραρχία αποβιβάστηκε εκεί στις 2 Μαϊου 1919.  Ενόχληση Τούρκων και έναρξη ανταρτοπόλεμου, που είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της μεραρχίας σε εκστρατεία.  Το 1920 αποφασίστηκε η οριστική παραχώρηση της Θράκης και της Σμύρνης στην Ελλάδα . Σύντομα μεταφέρθηκε το ελληνικό στρατηγείο μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στη Σμύρνη.  Συγκατάθεση Μεγάλων Δυνάμεων για προέλαση ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.  Συνθήκη Σεβρών  επικύρωση προσάρτησης Μ. Ασίας στο Ελληνικό κράτος και μελλοντικής προσάρτησης ( 10-08-1920 ) των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Θράκης  Δημιουργία νέας κυβέρνησης από τον Κεμάλ Ατατούρκ , ο οποίος μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Άγκυρα για να οργανώσει καλύτερα την αντεπίθεσή του .  Υπογραφή ανακωχής με Ρωσία και Γαλλία για εξασφάλιση νώτων του.
  4. 4.  Ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας σε «φιλοβασιλικούς» και «βενιζελικούς».  H διπλωματική απομόνωση της Ελλάδας εξαιτίας: (α) της επιστροφής του Κωνσταντίνου και (β) των διπλωματικών ικανοτήτων του Κεμάλ Ατατούρκ (υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας με Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Ιταλία).  Η συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις τηςφιλοβασιλικής κυβέρνησης.  Οι λανθασμένες στρατιωτικές ενέργειες (δεν έπρεπε να φτάσουν μέχρι τον ποταμό Σαγγάριο)που δημιούργησαν πρόβλημα ανεφοδιασμού του ελληνικού στρατού.  Η κούραση του ελληνικού στρατού (πολεμούν από το 1912 – Α’ Βαλκανικός- κ' υπερπροσπάθεια για επέκταση).  Οι στρατιωτικές ικανότητες του Κεμάλ και ο εθνικισμός των Τούρκων.
  5. 5.  Αρπαγές, λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών, γεωργικές και κτηνοτροφικές καταστροφές, γκρέμισμα σχολείων, ναών και άλλων ευαγών ιδρυμάτων, χρεοκοπία και καταστροφή βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων .  Ευτελισμός κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας με μαρτυρικούς βασανισμούς αιχμαλώτους, βιασμούς και ηθικής οδύνης υπό το κλίμα του τρόμου και της απειλής του θανάτου.  Ατέλειωτες πορείες αιχμαλώτων στα "τάγματα εργασίας", σφαγές, θηριωδίες και εκτελέσεις .  Εδαφική συρρίκνωση της Ελλάδας (1922) , χάθηκαν οι ανεπτυγμένες οικονομικά και πολιτιστικά περιοχές της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης -->Τελευταία πράξη της Μεγάλης Ιδέας Η πλειονότητα των προσφύγων τάχθηκε στο πλευρό των Φιλελευθέρων, πιστεύοντας ότι οι Αντιβενιζελικοίήταν υπεύθυνοι για την καταστροφή.
  6. 6.  Σφαγές από την πλευρά Ελλήνων  Ο Βρετανός ιστορικός Άρνολντ Τόινμπι έγραψε ότι υπήρξαν οργανωμένες σφαγές κατά την διάρκεια της ελληνικής κατοχής της Σμύρνης. Ανέφερε ότι ο ίδιος και η γυναίκα του ήταν αυτόπτες μάρτυρες των «ελληνικών κτηνωδιών» - όπως τις περιγράφει - στις περιοχές Γιάλοβας (Yalova), Κίου (Gemlik) και Νικομήδειας (İzmit) και ότι όχι μόνο βρήκαν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις στην μορφή «καμένων και λεηλατημένων σπιτιών, πτωμάτων που είχαν σφαχτεί πρόσφατα και τρομοκρατημένους επιζώντες»,αλλά είδαν επίσης Έλληνες πολίτες να ληστεύουν και στρατιωτικούς να προβαίνουν σε εμπρησμούς. Σύμφωνα με τον Τόινμπι με την άφιξη των ελληνικών δυνάμεων εκδιώχθηκε ο άμαχος τουρκικός πληθυσμός, εξαναγκάζοντας χιλιάδες άστεγους πλέον να φύγουν από τις κατεχόμενες περιοχές.  Σφαγές από την πλευρά των Τούρκων  Συνολικά η μικρασιατική εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες από ελληνικής πλευράς. Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ελ. Βενιζέλος με το υπόμνημά του στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης του Παρισιού, στη Μικρά Ασία ζούσαν 1.694.000 Έλληνες. Στη Θράκη και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης 731.000. Στην περιοχή της Τραπεζούντας 350.000 και στα Αδανα 70.000. Σύνολο 2.845.000 Έλληνες που αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της περιοχής που κυριαρχούσε οικονομικά, είχε δε καταφέρει να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά παρ' ότι αποτελούσε μειονότητα σε εχθρικό περιβάλλον.
  7. 7.  Βικιπαίδεια  http://mikrasiatiki.weebly.com/alphaiotataui otaalpha- sigmaupsilonnuepsilonpiepsiloniotaepsilonsig ma.html

×