El bastiment

479 views

Published on

Presentació realitzada a partir de l'article "El bastimetn per part del professorat en les activitats per al treball per competències" d'Olga Esteve

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
479
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • El treball per competències ens obliga a anar des d’un paradigma en que el professor és l’encarregat d’instruir a l’alumne i per tant la seva funció era de la transmetre-li el coneixement, cap a un paradigma en el qual el professor és l’encarregat de Capacitar a l’alumne i per tant la seva funció és la d’ajudar-lo a que construeixi el seu coneixement per si mateix.
  Venint d’una realitat en la qual l’ensenyament es basava en la instrucció i, per tant, ens calen eines i estratègies que ens ajudin a treballar per competècies.
 • Per fer un veritable treball per competències cal fer-ho des de la visió de la construcció compartida del coneixement i això només es pot fer si es treballa des de la zona de desenvolupament proper de l’alumne.
  Per treballar en aquesta zona de desenvolupament proper cal establir un enfocament compartit. Cal que professor i alumne hagin d’adaptar la seva perspectiva particular a la perspectiva de l’altre.
 • En aquest marc els rols dels docents i dels discent varien ja que la construcció del coneixement ha de partir del diàleg en el qual el professor aporta l’estructura de suport, fa de guia del procés d’aprenentatge i aporta les pistes que l’alumne necessita per anar elaborant els nous coneixements.
  És aquí on apareix el concepte de Bastiment pedagògic, ja que el professor ha de garantir que les tasques dissenyades afavoreixin la participació de l’alumne, l’ajudin a construir el coneixement i el vagin dotant d’un domini del procés d’aprenentatge que el permeti autoregular-se i ser autònom.
 • El bastiment

  1. 1. Capacitar Ajudar a construir Instruir Transmissió
  2. 2. Treball per competències Construcció compartida Zona de desenvolupament proper
  3. 3. Professor Alumne Estructura de suport Guia Pistes Aprèn a controlar el que descobreix Guanya iniciativa Autoregulació i autonomia El bastiment pedagògic
  4. 4. Treball col·laboratiu (aprenent i expert) Co-construcció del coneixement (treball actiu de l’alumne)
  5. 5. Bastiment macro Planificació global, correspon al disseny curricular Bastiment meso Planificació de les activitats de classe Bastiment micro Treball interactiu amb l’alumnat atenent les seves necessitats
  6. 6. Bastiment meso Seqüència d’activitats (passos necessaris) Assolir els objectius plantejats
  7. 7. Bastiment micro Observació del que l’alumne sap fer Proporcionar ajuda en forma de pistes
  8. 8. Objectiu Construcció del propi coneixement (per part de l’alumne) A través de la interacció amb altres iguals, amb experts i amb si mateix

  ×