Introducció a la fotografia uoc

463 views

Published on

Resum de la sessió d'introducció a la fotografia realitzada pel professor Antoni Marin a la seu de la UOC de Salt el 13/5/2013.

Published in: Art & Photos
  • Be the first to comment

Introducció a la fotografia uoc

  1. 1. 1Introducció a la fotografiaResum per Josep ComasEl 13/5/13, la seu de la UOC a Salt va organitzar una sessió d’introducció a la fotografiaaprofitant la setmana del Girona Temps de Flors, aquesta va anar a càrrec del professor AntoniMarin. A continuació teniu les notes que vaig agafar i que us poden ser interessants per efectuarmillor les fotos.Què cal evitar quan fem una imatge? Doncs que aquesta quedi desenfocada, que ens falti uncentre d’interès. Hem de composar enquadrant la imatge, millor que simplifiquem sobre unsmotius.Quan anem a una excursió i fotografiem un plantejament pot ser realitzar fotografies per dir queens ho hem passat bé però un altre pot ser apostar pels colors, per la tardor, etc.Tenim dos tipus de càmeres: les càmeres compactes que ja ens processen la imatge (format jpg)i les reflex, que a més a més de fer el mateix que les compactes, ens permeten tirar un negatiudigital (format raw).En un sensor digital captem intensitats de RGB, la càmera compacte comprimeix la informació ila tracta (contrast, ...) en el cas dun jpg.
  2. 2. 2En raw tenim un arxiu amb els punts de llum de la fotografia, el revelat el fem a lordinador. Aixòés útil en el cas que vulguem tractar la fotografia, si només volem tirar una foto i enviar-la entenim suficient amb el jpg.Quan revelem fem ajustament de llum i contrast, podem afegir màscares (en determinadeszones). En fotografia fem visió fotoperiodista, pictorialisme (realcem determinades coses).Amb lo digital és molt més fàcil passar aquestes fotografies a un vídeo amb música de diferentsvelocitats segons la música. Cada cop la fotografia està més automatitzada. Tot i així, lointeressant és construir un projecte.Per aquests dies de Temps de Flors, a la seu de la UOC de Salt es pot veure l’exposició mirades,és una exposició d’un projecte col·laboratiu que sorgeix del grau de multimèdia.
  3. 3. 3En la següent fotografia es pot veure a dues persones i encara que a cop d’ull sembli una únicafotografia, aquesta és la composició de dues fotografies, inicialment la fotografia era l’home dela bicicleta i al costat seu es veia un banc, doncs a la part dreta se li ha afegit una persona enprimer pla.Amb la fotografia digital podem retallar (no confondre amb el fotoperiodisme que no manipulala realitat) per ho hem de dir.A cops de fer fotografies aprenem el moment millor per tirar la foto (mirada de la persona,ubicació, etc.). La fotografia és un procés daprenentatge.Cap on mira la persona deixem espai a davant.Hem dintentar evitar imatges centrades, hi ha d’haver un lleuger descentrament.
  4. 4. 4Per aconseguir fixar la mirada sobre la fotografia hi ha la llei dels terços que consisteix en dividirla fotografia en 9 quadrats (3x3) de tal manera que al lloc on es creuen les línies, com podeuveure la imatge següent, és on fixarem els objectes.Quan fem una fotografia on hi ha un horitzó aquest l’hem de col·locar més amunt o més avall encomptes de centrat, així aconseguim que l’usuari presti atenció en una de les dues parts.
  5. 5. 5En la següent fotografia podem veure com juguem amb les línies del pont i de l’aigua.Lelement bàsic de la fotografia és el control de la llum. Això es fa amb l’obturador controlantel temps dexposició i amb el diafragma (dins la lent) que ens permet controlar la quantitat dellum. També tenim la sensibilitat de la llum pel cas de les digitals (ISO). Si reduïm el temps hemdincrementar lobertura del diafragma i al revés. El fotòmetre és l’aparell que ens permetmesurar la quantitat de llum.
  6. 6. 6En la fotografia digital tenim lhistograma que ens permet veure si podrem treballar o no amb lafoto. Tenim una fotografia fosca quan la corba pronunciada que apareix a l’histograma estàdesplaçada a lesquerra i clara en el cas contrari. Hem de mirar que el cim d’aquesta corba ensquedi al mig en lhistograma.Quan una fotografia té massa llum direm que està sobreexposada i quan té poca llum que estàsotaexposada.Amb les digitals podem controlar el balanç de color. Direm que una fotografia és freda quan elstons tendeixen al blau i càlida quan tendeixen cap al vermell o cap al taronja.Tenim l’opció de controlar la perspectiva, és a dir, la podem adreçar.Podem efectuar fotografies panoràmiques, és a dir, vàries fotos juntes.Controlant el temps d’exposició amb l’obturador podem aconseguir imatges ràpides (tempscurts) o imatges lentes (temps llargs). Si no fem servir un trípode o la fotografia es mou podemtirar a una velocitat molt ràpida, per exemple, per captar (congelar) laigua duna font. La mancade llum es pot controlar amb la velocitat de lobturador.Si tanquem molt el diafragma tenim més capacitat de camp i al revés si l’obrim molt.
  7. 7. 7En els mòbils que tenen un sensor petit és difícil que el fons es desenfoqui. Una reflex té pocaprofunditat de camp. Més angular més profunditat de camp. Tancant el diafragma i fent serviruna angular aconseguim profunditat de camp.Rang dinàmic (en les càmeres digitals): és la capacitat que té el sensor de captar els detalls de leszones més clares a les zones més fosques. Amb raw podem tenir més rang dinàmic que no pasamb jpg.En la fotografia hi ha hagut dues revolucions: una primera en què es passa del materialfotoquímic al píxel (podem experimentar sense haver de tenir el coneixement tècnic) i unasegona on apareixen les xarxes socials (podem captar la fotografia i enviar-la al moment perquèaltres persones la vegin)Programa A: Per fer paisatges (determinem lobertura i juguem amb les velocitats)Programa P: Ho determina automàticament la càmera.Programa M: Ajustes els dos paràmetres (obturador i diafragma)Recordar que hi ha dos grups interessants en el Facebook a Girona relacionats amb la fotografia: Sortides Fotogràfiques Girona http://www.facebook.com/groups/107105752669255/on podreu veure les magnífiques fotos de les sortides que fa un grup de persones quequeden un determinat dia per fotografiar un lloc concret. Fotògrafs Gironins http://www.facebook.com/groups/246359892073713/ on podreupreguntar i estar informats sobre temes relacionats amb la fotografia.Referències: Informació de l’esdeveniment: http://territori.blogs.uoc.edu/2013/04/fotografiant-temps-de-flors/ Per aprendre més: http://fototalleres.wordpress.com/3-exposicion-fotografica/

×