Sociologia Del Treball

584 views

Published on

Published in: News & Politics, Business, Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
584
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sociologia Del Treball

 1. 1. Sociologia del treball Què és per tu el treball? Tot treball ha de ser pagat? Digues tipus de treball no pagat.
 2. 2. Treball no remunerat  Arreglar el cotxe propi  Feines domèstiques:  Planxar la roba  Fer el dinar …  Treball voluntari:  Col·laborar amb la Creu Roja  Fer de voluntari de la Llengua …
 3. 3. Definició de treball  El treball és l’execució de tasques que suposen un esforç mental i físic i que tenen com a objectiu la producció de béns i serveis per atendre les necessitats humanes.  En totes les cultures el treball és la base de l’economia.
 4. 4. Ocupació o feina  L’ocupació o feina és el treball que és realitza a canvi d’una paga regular o salari.
 5. 5. Canvis en el treball(1)  Sennett, Richard (1998): La corrosión del carácter: las consecuencias personales del trabajo en el nuevo capitalismo. Ed. Anagrama.  Sennett compara i contrasta les vides i les carreres d’un pare (Enrico) i un fill (Rico) per veure com ha canviat l’experiènia laboral.
 6. 6. Enrico (1)  Fa 25 anys, a Boston.  Enrico, immigrant italià, treballa com empleat a la neteja d’un edifici d’oficines.  A l’Enrico no li agradaven les males condicions de treball, ni el sou baix.  Però l’Enrico, gràcies a la seva feina, tenia una manera “decent” de cobrir les necessitats de la seva dona i els seus fills.
 7. 7. Enrico (2)  Va fregar wàters i fregar el terra cada dia durant 15 anys, abans de poder-se comprar una casa en un barri perifèric.  La seva feina no era atractiva, però era segura.  Estava protegit per un sindicat.  L’Enrico i la seva dona podien planificar el seu futur i el dels seus fills.  L’Enrico sabia quan es jubilaria i quan cobraria.
 8. 8. Enrico (3) Sennett diu:  “El treball de l’Enrico només tenia una finalitat: servir la seva família”.  “Tot i que l’Enrico estava orgullós de treballar durament en una feina decent, no volia el mateix per als seus fills”  “Per ell era important que els seus fills poguessin ascendir socialment”
 9. 9. Rico(1) Sennet, al cap de 15 anys es va trobar amb Rico, fill de l’Enrico  Rico havia acabat la llicenciatura d’enginyeria i havia entrat a una escola de negocis de Nova York.  Al llarg dels seus primers 14 anys de carrera professional, s’havia situat en el 5% superior de l’escala salarial
 10. 10. Rico(2)  Ell i la seva dona, Jannette, s’havien canviat de casa més de 5 vegades, després de casar-se, per poder avançar en les seves carreres professionals.  Calia assumir riscos i estar oberts als canvis.  S’havien adaptat a una època turbulenta.  S’havien fet rics.
 11. 11. Rico(3)  Tot i l’èxit, no són del tot feliços.  Rico i Janette creuen “estan perdent el control de les seves vides”.  Com assessor d’empreses, Rico té la sensació que no controla el seu temps ni el seu treball:  Els contractes són poc clars, sempre estan canviant.  El seu destí depèn, sovint, de la sort i de les dificultats que trobi per establir contactes
 12. 12. Jannette(1)  També nota que té molt poc control del seu treball.  Dirigeix un equip de comptables.  Escampats geogràficament:  Alguns treballen a casa  Altres a l’oficina  D’altres a milers de quilòmetres en una altra seu de l’empresa
 13. 13. Jannette(2)  En dirigir aquest “equip flexible”.  No pot confiar en l’establiment de relacions cara a cara.  No coneix personalment el treball dels altres.  Funciona a base de trucades telefòniques i correu electrònic
 14. 14. Rico i Jannette(1)  Han viscut per tot el país.  Han anat deixant amistats importants pel camí.  Els seus nous veïns no saben res del seu passat, d’on són o com són com a persones.
 15. 15. Rico i Jannette(2) Com diu Sennett:  “El caràcter volàtil de l’amistat i de les comunitats locals és la principal preocupació d’en Rico i la seva família”.
 16. 16. Rico i Jannette(3)  Treballen moltes hores i els preocupa no poder atendre bé els seus fills.  Han de fer jocs de mans per fer compatibles els seus horaris amb els dels seus fills.  Els sembla que estan donant un exemple desconcertant.
 17. 17. Rico i Jannette(4)  Intentaven inculcar als seus fills el valor de l’esforç i del compromís amb objectius a llarg termini.  Però les seves vides estan explicant una història diferent.
 18. 18. Rico i Jannette(5)  Són exemple de l’enfoc a curt termini i flexible de la nova societat.  Les seves històries laborals es caracteritzen:  Pel moviment constant  Pels compromisos temporals  Per les inversions de curta durada en el que estan fent.
 19. 19. Rico i Jannette(6)  La parella s’adona que “les qualitats del treball ben fet no són les d’un bon caràcter”
 20. 20. Sociologia del treball  Com et sentiries si et diguessin que mai tindràs feina?  Baixa d’autoestima  El treball com a element estructurador de la psicologia individual
 21. 21. 6 característiques del treball  Diner: Si no hi ha treball, ansietat  Nivell d’activitat: Què en fem del nivell de coneixements i capacitats aplicats?  Varietat: Diferència amb les activitats pròpies de les feines domèstiques  Estructura temporal: Ritme de treball, estructura. No aburriment.  Contactes socials: Amistats, altres activitats. Sinó disminueix el cercle d’amics i coneguts.  Identitat personal: Identitat social,autoestima, manteniment de la família.
 22. 22. Dona i treball  Històricament  Segregació ocupacional: Feines d’homes/Feines de dones  Dones. Treball a temps parcial, més que els homes  Desfasament salarial.  Desfasament en la jerarquia laboral
 23. 23. Polítiques laborals sensibles a la família  Horaris flexibles  Treball compartit  Treball des de casa
 24. 24. Atur  Conjuntural: D’una feina a una altra  Estructural: Desaparició d’una determinada indústria  L’atur pot fer trontollar la confiança en el valor social dels individus, es participa menys en assumptes civics  L’experiència també varia segons la classe social:  Per un obrer no qualificat les conseqüències més greus, segurament, seran les monetàries  Per un professor de 50 anys potser el més greu és la perspectiva professional que se li presenta.
 25. 25. Fi del treball per tota la vida  Flexibilitat, alguns l’entenen com la possibilitat de contractar i despedir quan es vulgui.  Silicon Valley: l’èxit es basa en l’alta qualificació dels treballadors, però van molt rapidament d’una empresa a una altra.  Els joves llicenciats britànics calculen que hauran de canviar unes 12 vegades de feina al llarg de la seva vida laboral  18 empreses d’entre les més rendibles al mercat de valors als USA tenen polítiques de personal molt proteccionistes
 26. 26. Decliu de la importància del treball  Gorz:  Planteja que el tema, ara, és alliberar-se del treball. Un treball que és opressiu o monòton.  Els estils de vida estan canviant i al marge del treball remunerat permanent.  Es pot generar un rebuig de la concepció “productivista” de la societat occidental.  Anem cap una societat dual: per una banda la producció i l’administració i per l’altra les activitats que puguin donar satisfacció personal El que Gorz no sembla calibrar és la importancia de la irrupció de les dones al món laboral, i que la feina remunerada segueix sent la clau per obtenir recursos materials per portar una vida variada.
 27. 27. Decliu de la importància del treball (2)  Sennett:  Nou paper dels bancs d’inversions  Ja no hi ha treballs per sempre  Quan un empresari té problemes en un lloc determinat se’n va a un altre.  Hi ha molts obrers qualifiats i professionals: Els empressaris poden triar  Amb el progrés tecnològic es poden reduir plantilles  Treball irrellevant  Ciutadans irrellevants, què en queda de la demoràcia?
 28. 28. I davant dels canvis al treball…  Segurament els governs hauran de prendre posició  Els sindicats hauran d’entrar més en qüestions socials  Sennett creu que no és sostenible un sistema que es basi en el treball precari

×