Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

El paper de la dona a la segona guerra mundial

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
PRIMERA GUERRA MUNDIAL
PRIMERA GUERRA MUNDIAL
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 17 Ad

More Related Content

Slideshows for you (20)

Advertisement

More from jordimanero (20)

Recently uploaded (20)

Advertisement

El paper de la dona a la segona guerra mundial

 1. 1. El paper de la dona a la Segona Guerra Mundial Ona Giménez Segon de Batxillerat B
 2. 2. Diverses tasques que van realitzar les dones segons els països Dos grans grups: Potències Aliades: Potències de l’eix: ● Estats Units ● Regne Unit ● Unió Soviètica ● Finlàndia ● Polònia ● Canadà ● Austràlia ● França ● Japó ● Itàlia ● Alemanya
 3. 3. Potències Aliades
 4. 4. Estats Units ● Amb els homes lluitant a Europa i Àsia, van ser elles les que van assumir treballs a fàbriques, principalment. ● Va permetre la incorporació de la dona a les Forces Armades. ● Van destacar, també, com a infermeres, treballant en comunicacions i en l’assemblatge de les màquines de guerra. ● Aparició de Rosie the Riveter, una icona cultural dels Estats Units que representa les dones que van treballar en la indústria durant la Segona Guerra Mundial. ● Les dones van ser reconegudes oficialment com una part permanent de les forces armades dels Estats Units, després de la guerra amb l’acta del Women’s Armed Services Integration Act del 1948. ● Tot i això, els Estats Units van decidir no utilitzar a les dones en combat actiu perquè creien que l'opinió pública no ho toleraria.
 5. 5. Regne Unit ● Van exercir el seu càrrec a les fàbriques per tal de crear armes que s’empressin en el camp de batalla. ● El país va patir una mancança de mà d’obra en necessitar un estimat d’1,5 milions de persones per a les forces armades i una addicional de 775.000 per a la fabricació de municions. Aquest va ser el principal motiu de la multiplicació de la propaganda destinada a motivar a la gent a unir- se a les forces de treball per tal d’ajudar al seu país a guanyar la guerra. ● Aparèix el concepte de d’Home Front, que era la contribució exercida entre homes i dones a l’esforç de guerra britànic ● Moltes dones van servir en el Women’s Auxiliary Fire Service, el Women’s Auxiliary Police Corps i l’ Air Raid Precautions ● Moltes altres es van fer voluntàries al Women’s Voluntary Service for Civil Defense i l’exèrcit de Salvació.
 6. 6. Unió Soviètica ● Van superar, en nombre, a tots els altres països. ● També van treballar en la indústria i en l’agricultura però quasi 1 milió es van integrar a les files dels exèrcits vermells. ● Algunes d’elles es van convertir en franctiradores, mentre que unes altres manejaven tancs de guerra. ● Ja durant la Primera Guerra Mundial, l’URSS es va convertir en el primer país a permetre l’entrada sistemàtica de dones en l’exèrcit i no només per exercir labors de rereguarda sinó també en missions de combat i, fins i tot, en unitats formades exclusivament per dones. ● Aparició del concepte ‘’Bruixes de la nit’’ Conjunt de dones que, mitjançant el Polikarpov-2 (un avió antigament per fumigar) aprofitaven la seva lentitud per volar a baixa alçada per tal que els caces enemics no poguessin aconseguir-los. A continuació, deixaven caure artefactes explosius sobre campaments, fortificacions, ponts i les mateixes ciutats alemanyes.
 7. 7. Finlàndia ● En aquest país es va gestar l'organització més nombrosa de voluntariat del món durant la guerra, la coneguda com a Lotta Svärd (nom que prové d’un poema), una organització paramilitar per dones finlandeses, creada l’any 1918, que al 1920 va derivar en un grup de treball auxiliar de les forces armades per ajudar als que combatien al front, i que l’any 1944, en plena guerra, comptava amb 242.000 membres. ● Les seves tasques estaven més orientades a serveis de defensa, que no pas d’atac, com per exemple feien les seves coetànies soviètiques. Les Lottes, majoritàriament, desenvolupaven funcions d’infermeria, lliurament de racionament i hospitalització de ferits. ● La Lotta Svärd comprenia la següent ordre de serveis: -Secció d’Infermeres. -Secció de Provisions. -Secció de Senyals i oficina. -Secció de Recaptació de Fons i menjar.
 8. 8. Polònia ● Les dones poloneses van tenir un paper cabdal com a missatgeres entre les cèl·lules de la resistència, portant correus, treballant a impremtes clandestines, lliurant diaris de gran format amb notícies i exercint com a metges i exploradores. ● Durant l’aixecament de Varsòvia de 1944, moltes també van portar armes i van combatre. ● El mateix exèrcit alemany les va reconèixer com a membres de les forces armades i va haver de crear camps de concentració específics per tal d’encabir les més de 2.000 presoneres de guerra. Wanda Gertz, dona destacada de l’aixecament de Varsòvia de l’any 1944.
 9. 9. Canadà ● La major part de les canadenques va desenvolupar tasques de voluntariat no remunerat de suport a la guerra, ja fos en el subministrament de municions, en el reciclatge d’articles i peces de roba o en la responsabilitat de mantenir la moral de la nació. ● El govern va donar suport a aquestes iniciatives i fins i tot va crear escoles de bressol perquè les dones poguessin deixar les seves criatures a càrrec mentre anaven a treballar a les fàbriques. ● El 1941 s’estima que el Cos de l’Exèrcit comptava amb prop de 21.000 membres femenines. ● Les dones van assumir funcions tals com telefonistes, secretaries, mecanògrafes, conductores de vehicles lleugers, missatgeres, cuineres, ajudants de cantines i infermeres, entre d’altres.
 10. 10. Els requisits que es demanaven eren els següents: 1. Tenir almenys 18 anys i ser menor de 41 anys. 2. Disposar de categoria mèdica A4B (equivalent a A1). És a dir no patir cap malaltia ni deficiència física o psíquica greu. 3. Ser igual o superior a 1,5 metres, i tenir un pes adient a aquesta alçada. 4. Tenir un mínim d’educació, en estudis a l’escola secundària. 5. Ser capaç de passar la prova d’oficis pertinent. 6. Ser de bon caràcter i no comptar amb cap registre de condemna per delicte greu.
 11. 11. Austràlia ● L’enviament al capdavant de tots els homes disponibles va permetre que les dones poguessin accedir a un sector tan important com era la indústria i la mancança de mà d’obra masculina es va convertir en una qüestió d’economia d’estat. ● El nombre de dones assalariades va augmentar de 644.000 en 1939 a 855.000 en 1944. ● A les forces armades, el 1944 prop de 50.000 dones australianes estaven col·laborant en diferents serveis d’infanteria, navals i de les forces aèries, o en altres tasques de voluntariat de guerra. ● Hi destaquen dues dones: -Thelma Long: Va lluitar pels drets de les dones esportistes i exercí de capitana militar durant el conflicte -Nancy Wake: Va col·laborar amb la resistència francesa, posant el seu granet de sorra en la lluita contra el nazisme. Thelma Long Nancy Wake
 12. 12. França ● Paper de víctima ● Alemanya va ocupar el nord i l’oest del país i, durant aquesta ocupació, moltes dones van tenir fills o algun tipus de contacte amb els alemanys, obligades, forçades o de manera voluntària i, a conseqüència d’això, van ser vexades públicament. ● La majoria de vegades consistia en afeitar-lis el cap i, a vegades, després de deixar-lis sense cabell, eren sotmeses a una brutal pallissa en grup. ● Després de la humiliació les dones solien desfilar pels carrers en la part posterior d'un camió, a vegades després del so d'un tambor com si fos una celebració. ● Al voltant de 20.000 dones de totes les edats i totes les professions van ser acusades d'haver col·laborat amb els alemanys. ● Un altre paper a destacar va ser el d’infermera.
 13. 13. Potències de l’Eix
 14. 14. Japó ● No se sap amb exactitud el paper que van tenir les dones japoneses en la Segona Guerra Mundial ● Aparició del terme dones de consol: Dones a les quals se les va obligar a mantenir relacions sexuals amb els militars durant l’ocupació dels japonesos a Corea del Sud. ● Total aproximat d’entre 70.000 i 200.000 dones de confort d’origen coreà, majoritàriament, tot i que també hi havia procedents de la Xina, Filipines, Myanmar, Taiwan, Indonèsia, Tailàndia, Malàisia i Vietnam. ● Paper molt importat com a víctima de guerra. ● Es va construir un monument dedicat a les “dones de confort” que va ser inaugurat a Seül, tot i les protesta del govern japonès.
 15. 15. Itàlia ● La societat d’aquella època no veia ‘’propi’’ que deixessin de banda els treballs domèstics i és per això que, a més de la seva jornada laboral, també havien de fer-se càrrec del cuidat i manteniment de les seves famílies. ● Tot i que el treball fos igual o superior que el de l’home, elles cobraven molt menys pel simple fet de ser dones. ● No obstant, la participació de les dones va arribar al camp de batalla com a infermeres i voluntàries o, bé, dedicades al proveïment militar i fins i tot van arribar a ser franctiradores, pilots i espies. ● Per tal de mantenir la imatge maternal, la propaganda s’encarregava d’afirmar que tot el treball que realitzaven, era el que una mare faria pels seus fills, encara que es tractés de construir un fusell. ● L’any 1944 va sorgir el ‘’Servizio Aussilario Femminile’’, de dones voluntàries d’entre 18 a 45 anys que van servir d’auxiliars per a la defensa de la nació. Servizio Aussilario Femmenile
 16. 16. Alemanya ● Els nazis es van oposar el moviment feminista, al·legant que era una creació dels intel·lectuals jueus i, en canvi, van advocar per una societat patriarcal en la qual les dones alemanyes reconeixerien que el seu “món és el seu marit, la seva família, els seus fills i la seva casa”. ● El gener de 1943, Adolf Hitler va signar un decret mitjançant el qual totes les dones menors de 50 anys havien de donar part de les seves qualitats laborals per a contribuir a l'esforç bèl·lic. A partir d'aquest moment, les dones sí que van ser destinades a treballs industrials i agrícoles (no hi havia cap altre alternativa). ● El setembre de 1944, 15 milions de dones treballaven en la producció de municions. ● 500.000 dones van ser voluntàries auxiliars uniformades de les forces armades alemanyes (Wehrmacht), 500.000 van servir en la defensa aèria civil i 400.000 es van oferir com a infermeres, moltes més van substituir als homes reclutats en l'economia de guerra. ● Un altre paper que van desenvolupar les dones alemanyes va ser el paper de nazi. Dels 55.000 guardians que van servir en els camps de concentració nazis, al voltant de 3.700 van ser dones. Dona alemanya nazi
 17. 17. Paper com a víctima de guerra Hi destaquen els següents: ● El Japó on apareixen les dones de consol. En aquest cas, per tant, trobem dones que van ser testimonis de les massives violacions per part de l’exèrcit japonès i que, a causa d’això, van desenvolupar un paper de víctimes de guerra. ● Les dones de França, les quals van ser rapades pels seus propis marits pel fet que els alemanys havien mantingut relacions sexuals amb elles de manera forçosa o, en molt poques ocasions, voluntàries. Per tant aquí trobem un doble paper de víctima: les víctimes de la violació patida pels alemanys i les víctimes de la venjança que van tenir els mateixos francesos contra aquestes. ● El cas de Noruega, un país que més de setanta anys després ha demanat perdó per la repressió per part de les autoritats noruegues a les ‘’noies alemanyes’’, dones que havien tingut algun tipus de relació amb els soldats alemanys (no necessàriament de manera forçosa) ● Paper de víctima com a presonera nazi. Es va crear un centre de concentració anomenat Ravensbrük que era exclusiu per a dones on hi va haver un total aproximat de 68.000 dones presoneres. No obstant, cal no oblidar que van haver- hi molts més camps de concentració com el de Auschwitz on va ser internades 1,3 milions de persones, entre elles dones.

×