Mu m vikingen

765 views

Published on

PowerPoint over de Vikingen voor het multimediaproject.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
765
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
18
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mu m vikingen

 1. 1. De Vikingen Project multimedia
 2. 2. 1. Situeren in ruimte
 3. 3. 2. GeografieO De Noormannen hadden een kerngebied dat, met de topografie van tegenwoordig, de volgende landen omvatte: O Denemarken O Zweden O Noorwegen O Finland O IJslandO Er was een eenheid op geografisch vlak dankzij: O waterwegen O klimaat O vegetatie
 4. 4. 3. Situeren in tijd• 789 – 1100 na Christus
 5. 5. 4. Vikingenschip
 6. 6. 5. De Vikigen als veroveraars, kolonisten & ontdekkingsreizigers (pol. territoriaal)O Enkele belangrijke jaargetallen:· 793: Eerste plundertocht van de Vikingen in Engeland.· 874: De eerste Vikingen gaan wonen op Ijsland.· 889: Een Deense Viking krijgt macht in Kennemerland en een deel van Egmond.· 911: Er wordt na een flink aantal plundertochten een vredesverdrag gesloten met de Koning van Frankrijk. De Vikingen krijgen een gebied dat Normandië genoemd wordt. ( de Noormannen).· 980: Groenland wordt ontdekt. Vikingen uit Ijsland gaan hier wonen.· 1000: Vinland (Amerika) wordt door de Vikingen verkent. (New-foundland).· 1066: Hertog Willem van Normandië verslaat de Vikingen in Engeland. Dit betekent het einde van het Viking-tijdperk. Ook in Schotland en in Ierland vestigen Vikingen zich en varen ze via de Russische rivierentot de Zwarte zee en Istanbul.
 7. 7. 6. De Vikingen als handelaars (economie)O Luxegoederen (wijn, zijde, zilver en munten) importeren.O Ambachtslieden verkopen hun goederen op markten.O Enkele belangrijke handelsplaatsen:· Birka (Zweden) : gehandeld in goederen uit hetOosten.· Ribe (Jutland) : men handelde vee naar Duitsland.· Hedeby (Jutland) : dit was de grootste stad van Scandinavië. Hier leefden veel handelaren uit de hele wereld en veel ambachtslieden.· Kaupung (Noorwegen) : handel inboerenproducten.· Paviken (Gotland) : handel in scheepsbouw.
 8. 8. 7. Het dagelijkse leven: de boerderij (sociaal)Virtuele boerderij:http://www.bbc.co.uk/history/ancient/vikings/launch_vt_viking_farm.shtml
 9. 9. 7. Het dagelijkse leven: de helmO De horens, een mythe of werkelijkheid?Opgravingen: helmen en drinkbekers gevonden Vandaar dat vele prenten verkeerd worden afgebeeld !!!
 10. 10. 7. Het dagelijkse leven: de goden (cultuur) God FunctieOdin of De oppergod, en god van de oorlog,Wodan dichtkunst, wijsheid en kennis.Thor Zoon van Odin, god van de donder en bliksem. Het was een vriendelijke god.Freya De godin van de voorspoed en de vruchtbaarheid.Loki De god van de wraak.Baldur Deze god was bij alle goden geliefd.Donar Deze god was bij alle goden geliefd.Frigg Zij was Odins vrouw.
 11. 11. 7. Het dagelijkse leven: de godenWodan Thor Frey a
 12. 12. 7. Het dagelijkse leven: kunst

×