Ptf Vurdering Uke 50

813 views

Published on

Published in: Education, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
813
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ptf Vurdering Uke 50

 1. 1. Ditt yrke, din fremtid, et riktig valg? TIP, Jessheim vgs
 2. 2. <ul><ul><li>Hvordan velger du utdanning og yrke? </li></ul></ul>Du valgte utdanningsprogram allerede som 15/16-åring. Det er tidlig, spesielt når vi vet at ditt aktive yrkesliv ikke starter før om 2 til 4 år. Underveis i videregående opplæring skal du i tillegg gjøre flere valg. Derfor er det viktig at de valgene du gjør, er dine egne, og at de bygger på · dine egne ønsker og drømmer · dine egne evner, anlegg og interesser · best mulig kjennskap til utdanningsmuligheter og yrker Du har sikkert snakket med rådgiveren din og dine foresatte før du tok valget om TIP. Nå håper jeg du trives med den opplæringen du har valgt. Det er den beste motivasjonen for å lære noe om ditt fremtidige yrke.
 3. 3. <ul><ul><li>Hva passer for deg? </li></ul></ul>Det er nødvendig at du kjenner deg selv når du skal velge VG-2 og yrke. Først og fremst bør du finne fram til hva som er dine sterke sider. Det gir deg selvtillit, noe som er viktig når du skal gjøre et godt valg. Spør derfor deg selv: · Hvor godt kjenner jeg meg selv? · Hvordan kan jeg lære meg selv bedre å kjenne, og hvem kan hjelpe meg med det? · Hva er jeg flink til? · Hva er jeg interessert i? · Hva liker jeg å holde på med?
 4. 4. <ul><ul><ul><li>Andres forventninger </li></ul></ul></ul>Det er ikke uvanlig at foresatte, søsken, slekt og venner har bestemte meninger om hva du bør bli. Mange foresatte har store forventninger til hva barna deres skal slå inn på. Lytt til rådene . Det er lurt å bruke mye tid sammen med dine foresatte til å snakke om forskjellige alternativer og muligheter. Be også kontaktlærer, rådgiveren på skolen og/eller andre du stoler på, om råd. Det endelige valget må du selv ta! Du må ikke la deg påvirke til å velge noe du ikke ønsker, bare fordi andre mener at det er det rette for deg. Når du lærer noe du selv vil, gjør du en bedre innsats og får bedre karakterer.
 5. 5. <ul><ul><li>På vår skole har vi følgende PTF! </li></ul></ul>Vi har valgt å gi dere opplæring/fordypning innen fagområder som er listet opp under på denne siden. Grunnen er at det er disse fagene skolen har utstyr og kompetanse innenfor. Dere har jobbet med disse fagene i noen måneder nå. · Industrimekanikker · Landbruksmekanikker · Sveiser · Utplassering i bedrift En liten kommentar fra lærlinger innen de forskjellige fagene kommer på de neste sidene.
 6. 6. En landbruksmekanikker uttaler: Når jeg kommer på jobb om morgenen får jeg utdelt en oppgave. Oppgaven kan for eksempel være å overhale en girkasse. Dette er en stor jobb som kan ta én til halvannen uke. Alt skal skrus fra hverandre, vaskes og repareres og skrus sammen igjen. Jeg utfører også service på traktorer, monterer fronthydraulikk, skifter olje på motor eller girkasse, og skifter viftereimer. Noen dager kan være nokså hektiske. Verkstedhåndboken er imidlertid som regel på engelsk. Denne har informasjon som gjelder spesifikt for maskinen den fulgte med; nummer på deler, hvordan motoren og girkassen skal overhales, tegning av hvordan motoren ser ut, og så videre. Du bør med andre ord kunne engelsk.
 7. 7. En industrimekanikker uttaler: Han forteller at han har fått varierte oppgaver i lærebedriften. – Jeg har vært innom det meste når det gjelder vedlikehold av maskiner og utstyr, og jeg trives veldig godt, sier han. En skal også være klar over at ved å velge en yrkesfaglig studieretning, låser en seg absolutt ikke for resten av livet. Det er en allsidig utdanning innen mekaniske fag og man kan jobbe innen mange forskjellige arbeidsfelt.
 8. 8. En sveiser uttaler: Til orientering, denne lærlingen hadde en litt anderledes skolegang enn vanlig, og hadde et spesialopplegg som lærling. Jeg fikk en fire-årskontrakt der jeg gikk i lære mens jeg jobbet. Men de fagene som var spesielle for sveising, måtte jeg ta ved Laksevåg videregående skole. Mens jeg gikk i lære, ble jeg tatt ut til NM i sveising. Det var både morsomt, spennende og veldig lærerikt å være med. Ikke minst var det interessant å treffe andre fra hele landet som drev med det samme som meg.
 9. 9. Oppsummering av PTF til nå PTF har tatt utgangspunkt i nettopp det du har valgt å jobbe mot i fremtiden. Du har enten vært utplassert eller jobbet på skolen. Du skal oppsummere det du har jobbet med og produsert frem til nå. Det er viktig å stille følgende spørsmål til deg selv: <ul><li>Er det dette jeg vil jobbe med videre i livet?
 10. 10. Kan, eller bør jeg forbedre innsatsen min?
 11. 11. Har jeg muligheter til å jobbe mer målrettet med faget for å styrke mine muligheter til jobb innen dette faget? </li></ul>
 12. 12. <ul><ul><li>Oppgave: </li></ul></ul><ul>Du har gjort to valg på vei mot ditt fremtidige yrke. Du har valgt TIP og du har valgt PTF innen TIP! Nå vil vi at du skal finne ut hvilke valg du har gjort. Disse skal du legge inn i en presentasjon, og levere på It`s learning. Dette gjør du på følgende måte. <li>Les gjennom hele presentasjonen for å se hva du skal finne informasjon om.
 13. 13. Spør en du kjenner, eller en som jobber innen dette faget og spør han/hun om det du lurer på. Dette kan du gjøre på følgende måte: </li><ul><li>Skriv spørsmål til et intervjuet på et ark på PC`en. Ring og få e-postadressen til den personen eller besøk han/henne. Send intervjuet på mail eller reis til bedriften. Be om svar fort, du har bare to dager på jobben! </li></ul><li>Fyll inn informasjonen i presentasjonen og fyll gjerne opp med bilder og gjør den “fin”.
 14. 14. Lever presentasjonen på It`s learning I mappa PTF.
 15. 15. Fyll ut undersøkelsen/testen på It`s learning som også er i PTF-mappa. </li></ul>

×