Voorbehoedsmiddelen

1,947 views

Published on

Zelfstudielessen biologie. Gemaakt in 1999, om in de onderbouw van het VMBO te worden gebruikt. De presentaties zijn interactief als je ze download. Uiteraard kun je ze zelf aanpassen naar behoefte. Wat mij betreft vallen ze onder Creative Commons rechten. Zet je de gedownloade slides bij elkaar in een map, samen met de stuurpowerpoints, dan kun je een totaal pakket maken.Filpjes ontbreken helaas, dit in verband met copyrights.

Veel plezier!! John van Dongen

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,947
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Voorbehoedsmiddelen

 1. 1. Voorbehoedsmiddelen Geboorteregeling + INFO....
 2. 2. Welke voorbehoedsmiddelen zijn er ? Er zijn verschillende middelen om zwangerschap te voorkomen. De door vrouwen geslikte "pil" is een veel gebruikt anticonceptiemiddel. De hormonen in de pil voorkomen dat eicellen vrijkomen. Een "spiraaltje" voorkomt innesteling van de vrucht in de baarmoeder. Een pessarium belemmert, in combinatie met een zaaddodend middel, de doorgang van zaadcellen. Zaaddodende middelen zijn chemische stoffen die vlak voor de gemeenschap in de vagina worden gebracht. Deze zijn verkrijgbaar als schuimtabletten, zetpillen, gel en crème, die alle in combinatie met een condoom of pessarium dienen te worden gebruikt. Condooms vangen de zaadlozing op. De pil en het spiraaltje zijn alleen op recept verkrijgbaar, het pessarium wordt op doktersadvies "aangemeten". Vanwege de onbetrouwbaarheid is het gebruik van uitsluitend zaaddodende middelen, evenals dat van periodieke onthouding, zeer af te raden.
 3. 3. De pil De pil is één van de vele voorbehoedmiddelen.Hij is erg betrouwbaar, dat weet iedereen. Maar wat doet zo'n pil nou eigenlijk?Als een meisje ± 12 jaar is, rijpt er voor het eerst een eitje. Ze is dan in staat om kinderen te krijgen.Het meisje wordt zwanger als ze geslachtsgemeenschap heeft gehad op de dagen rond de ovulatie. Het sperma van de jongen dringt binnen in het eitje en het het meisje raakt in verwachting. Maar als ze de pil slikt niet, omdat het eitje dan niet rijp wordt. Dit komt doordat de pil ervoor zorgt dat de hersenen stoppen met seinen dat er een eicel moet rijpen. Ook maakt hij de samenstelling van het baarmoederslijmvlies zodanig, dat er geen bevruchte eicel in kan nestelen. Behalve deze twee dingen, zorgt de pil ook nog voor een slijmprop voor de baarmoedermond, die zo taai is, dat de zaadcellen er niet doorheen kunnen.
 4. 4. De pil
 5. 5. Wat is een condoom Een condoom is een rubberen hoesje, dat strak om de penis wordt aangebracht. Het dient in de eerste plaats ter voorkoming van zwangerschap. Doordat de zaadlozing in het condoom plaats vindt, kunnen de zaadcellen niet in de vagina komen. Aan condooms zijn wettelijke betrouwbaarheidseisen gesteld. Condooms zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Op de buitenkant is een dun laagje glijmiddel aangebracht. Condooms zijn ook effectief bij het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals geslachtsziekten en aids. Iemand met zo'n aandoening kan anderen door seksueel contact besmetten. Door gebruik van condooms wordt de kans op besmetting aanzienlijk kleiner. Het condoom is een middel voor jongens. Het is een soort rubberzakje dat ± 15 cm lang is. Een jongen doet een condoom om zijn stijve penis, voordat hij bij een meisje naar binnen gaat. Een condoom voorkomt dat er zaadcellen de schede binnendringen. Het voorkomt niet alleen zwangerschappen, maar ook geslachtsziekten en AIDS. Het condoom is redelijk betrouwbaar, vooral in combinatie met een zaaddodend middel, maar die betrouwbaarheid is voor 95% afhankelijk van de zorgvuldigheid waarmee het gebruikt wordt.
 6. 6. Het spiraaltje Het spiraaltje is een plastic apparaatje, dat in de baarmoeder wordt geplaatst door een arts. Het spiraaltje zorgt ervoor, samen met het koperdraad dat om het plastic is gewikkeld, dat de zaadcellen niet actief genoeg meer zijn om de eicel te kunnen bevruchten. Bovendien zorgt de spiraal zelf voor beweging in de baarmoeder, waardoor innesteling van de eicel wordt tegengegaan. Het spiraaltje is voor 98% betrouwbaar en kan na plaatsing zo`n vijf jaar blijven zitten. Natuurlijk moet een arts regelmatig controle uitvoeren. Nadeel is dat het spiraaltje geen bescherming biedt tegen SOA`S en het de ongesteldheid bij sommige vrouwen kan verhevigen.
 7. 7. Het spiraaltje Plaatsing van het spiraaltje...
 8. 8. Zaaddodende middelen Zaaddodende middelen worden in de schede van het meisje ingebracht, om het zaad onwerkzaam te maken. Deze manier alleen is niet zo betrouwbaar, maar wel in combinatie met een condoom/pessarium. Die middelen worden met een soort spuit naar binnen gebracht bij het meisje. Ze treden na ongeveer 15 minuten in werking en na een uur zijn ze uitgewerkt.
 9. 9. Het pessarium Het pessarium werd in 1882 in Duitsland door de arts Mensinga ontwikkeld en in Nederland geïntroduceerd, alwaar het snel een goede bekendheid kreeg. (Dutch Cap) Andere benamingen zijn vrouwenring, gesloten ring, schedepessarium, diafragma. Een pessarium bestaat uit een soepel koepeltje van natuurrubber (latex), tussen de 5,5 en 10 centimeter in doorsnee, met een buigzame metalen kern in de rand. Het pessarium moet altijd in combinatie met een zaaddodend middel gebruikt worden en vóór elke gemeenschap worden ingebracht door de vrouw zelf. Samen met een zaaddodend product is het een effectief en betrouwbaar middel tegen het rechtstreeks binnendringen van spermacellen in de baarmoederwand. De spermacellen komen hierbij in contact met de zaaddodende stof, waardoor zij hun beweeglijkheid direct verliezen . Het is van groot belang een zaaddodend product te kiezen, waarvan de werkzame stof, het rubber van het pessarium niet kan aantasten.
 10. 10. Het pessarium Plaatsing van het pessarium
 11. 11. Einde…. Volgende

×