Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Теодора Урилова - Хроничен бронхит

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Теодора Урилова - Хроничен бронхит

 1. 1. Хроничен Бронхит
 2. 2.  Дихателната система на човека е изградена от носна кухина, гърло (фаринкс), гръклян (ларинкс), трахея и бронхи, които навлизат и се разклоняват в белия дроб, като се делят на по- малки клонове и накрая завършват с алвеоли - торбовидни тънки разширения, покрити с капиляри.
 3. 3.  Белият дроб се намира в гръдната кухина, като той се състои от две части – десен и ляв бял дроб. Изключително важно е да се отбележи, че именно белият дроб е органът, в които се осъществява контакта между въздуха и кръвта. Чрез кръвта кислородът се пренася до тъканите и органите.
 4. 4. Бронхитът преставлява възпаление на големите и средните бронхи. В зависимост от точната локализацията на възпалителния процес, може се наблюдава:трахеит - възпаление на трахеята;трахеобронхит - възпаление на трахея и бронхи;бронхиолит - възпаление на бронхиолите .
 5. 5. В зависимост от причинителя и начина на протичане, бронхитът може да бъде разделен на следните видове:катарален - с отделяне на слузни секрети приизкашляне;мукопуролентен - с отделяне на слузно-гнойни материи;гноен - с отделяне на гнойни материи;
 6. 6.  Според начина си на протичане, бронхитът бива: Хроничен и Остър
 7. 7. Диагностика: ирис диагностика рентгенова диагностика лабораторна диагностика биорезонансна диагностика за идентифициране на алергичният дразнител
 8. 8. Диференциална диагноза: Диференциално-диагностично хроничният бронхит трябва да бъде отграничен от пневмонии, бронхиален карцином, туберколоза, белодробен абсцес, белодробна фиброза, пневмокониоза и застоен бронхит при левостранна сърдечна недостатъчност. Това налага рентгенова торакална снимка в две равнини.
 9. 9. Симптоми Болният кашля и отделя слузести, гнойни или слузесто-гнойни храчки. Кашлицата понякога зачестява, а понякога е рядка. Тя е по-честа сутрин. Обикновено температурата не се повишава и общото състояние не е особено засегнато. Хроничният бронхит може да продължава с години, особено при възрастните хора.
 10. 10.  Нерядко болните страдат от задух, дължащ се на спастично свиване на бронхите или развиващи се изменения в сърцето.
 11. 11. Лечение Лечението на хроничния бронхит е дълго, а неговата ефективност зависи в голяма степен от дисциплинираността на самия пациент, който трябва да приема доста медикаменти, а понякога и да прибягва до услугите на бронхоскопията с цел отстраняване на храчките от бронхите.
 12. 12.  При хроничен бронхит е много важно да се занимаваме с лечебна физкултура и дихателна гимнастика, да се прави масаж на гръдната клетка. Очистването на организма от слузта, диетата, баните и инхалациите, които се изпълняват при остър бронхит, се прилагат и при хроничен бронхит. Но понеже това хронично заболяване се е развивало в продължение на години, то е много упорито и неговото лечение е бавно и продължително; нужни са много воля, постоянство, търпение, увереност, за да се постигне положителен резултат.
 13. 13. Алтернативна терапия: биорезонансна терапия Non Smoking терапия за отказване от цигарите фитотерапия озонова терапия олиго и литотерапия индивидуален хранителен режим
 14. 14. Биорезонансна терапия:  Биорезонансната терапия е форма на холистичната медицина. Това е метод, който използува електромагнитни трептения от самия пациент, като информация за диагностика и лечение на заболяванията му. Ако има неправилно хранене, стрес, токсини или отрицателни емоции, трептенията на здравото тяло могат да станат небалансирани или слаби.
 15. 15. Фитотерапия Провеждането на фитотерапия при дълготрайните бронхити е нелека задача. Необходимостта тя да е продължителна води до привикване и относителна неефективност на някои от съставките в билковите смеси, което налага периодична смяна на комбинациите. Освен заменянето на едни билкови растения с други разнообразяването на методите също подобрява резултатите.
 16. 16. Озонова терапия Озон терапията е модерна високо-ефективна медицинска технология използваща медицински озон за терапевтични и превантивни цели. Тя се практикува от над 100 години, като преминава през редица трудности, включително и забрани за практикуване.
 17. 17.  В днешно време, озон терапията представлява реална алтернатива на ортодоксалната медицина. Озонотерапията се характеризира с широк спектър на неспецифично действие при редица, широко разпространени заболявания като атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертонична болест, заболявания на дихателните пътища, дерматология и венерически болести, хирургични, акушеро-гинекологични, неврологични заболявания и др.
 18. 18. Причини: Хроничният бронхит е самостоятелно заболяване, което се предизвиква от почти всичко вредно и летящо: цигарен дим, изгорели газове, производствени отпадъци. Ако те се вдишват всеки ден, се забавя естественото отделяне на храчките, нарушава се механизмът на самостоятелното прочистване на бронхите, инфекцията не среща никакво съпротивление и бронхите се увреждат.
 19. 19.  Човек може да си живее спокойно и с години без да подозира за развиващата се в него болест. И изведнъж ставайки от леглото, той може да стане жертва на пристъпа на задух.
 20. 20.  Друг не по-малко важен, но по-малко известен фактор за възникването и поддържането на бронхиалните възпаления са диетичните грешки. Прехранването с продукти от животински произход натоварва обмяната в организма и увеличава слузообразуването в бронхите, като води до тяхното възпаление. Слуз в бронхите се образува например от претоварване с млечни белтъци.
 21. 21.  Страдащите от хроничен бронхит трябва да се опасяват най-вече от астматичен бронхит, деформиращ бронхит, често с разширение на бронхите, бронхитна форма на хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/, характеризираща се с трайно затрудняване преминаването на въздушния поток към белите дробове и обратно, отслабване на сърцето /белодробно сърце/ и други.
 22. 22. Любопитни факти: На 25 Март 2011 било проведено китайско проучване, сред миньори, което сочи, че лицата с хроничен бронхит имат повишен риск от белодробен рак. Според авторите, рискът трябва да бъде определен с точност преди да се препоръча пациентите с хроничен бронхит да бъдат подложени на периодичен скрининг.
 23. 23.  Смъртността от белодробен рак на 10 000 човешки години била 1030 срещу 450 при миньорите без хроничен бронхит. Заболяването било свързано с 1.57 пъти повишен риск от плоскоклетъчен карцином, а астмата - с 2.56 повишен риск от дребноклетъчен карцином.
 24. 24.  След отчитане на други фактори, хроничният бронхит бил единственото белодробно заболяване, независимо свързано с повишен риск от рак на белия дроб (50% повишен риск).
 25. 25. Презентацията изготви Теодора Урилова

×