Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Миглена Карабелева - Бъбречно-каменна болест

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

Миглена Карабелева - Бъбречно-каменна болест

 1. 1. Бъбречно-каменна болест
 2. 2. Бъбречно-каменна болест Бъбречно-каменната болест (нефролитиаза) е заболяване което протича с образуване на конкременти (камъни) в бъбречното легенче и неговите чашки. Чести оплаквания от страна на пациентите има при промяна в местоположението си в легенчето, но особено често при преминаване по посока на уринната секреция към уретерите, пикочния мехур и уретрата. Предполага се обаче,че латентните (безсимптомните)форми са 4 пъти повече. Среща се най-често в страни със топъл и сух климат,като България е ендемична зона (т.е. болестта е често срещана) и се счита,че 2 % от населението заболяват годишно. Честотата е еднаква и при двата пола,но е по-рядка при деца.
 3. 3. Причини и класификация. Нормално в урината не се образуват камъни,макар че урината е наситен разтвор,поради ролята на вещества наречени защитни колоиди. Но при промяна в нормалната й концентрация и киселинност, възникват условия за кристализация около възпалителни клетки,чужди тела,бактерии,излющени епителни клетки,фибрин и кръвни съсиреци на следните видове бъбречни камъни според химичният им състав:
 4. 4. I.Неорганични Калциево-оксалатни камъни. Те са твърди,оранжеви или кафяви (дори черни ако е имало хематурия), със шипчета,рентгенопозитивни и съставляват около 60% от всички бъбречни камъни. Калциево-фосфатни камъни. Биват белезникави,меки и трошливи,с тенденция за образуване във вид на отливки на структурите където се утаяват.Почти винаги се съпътстват от инфекция на бъбреците с един микроб наречен Протеус (Proteus), който причинява алкализиране на урината и представляват 20-23% от бъбречните камъни.
 5. 5. I I.Органични. Уратни камъни. Обикновено са жълтеникави с гладка повърхност, по-меки от неорганичните и съставляват около 15% от всички бъбречни камъни. Други-цистинови,ксантинови… Предразполагащите фактори за възникване на нефролитиазата са: топъл и сух климат,недостиг на вода,вродени аномалии на пикочните пътища причиняващи задръжка на урината,неврогенни заболявания,травми,ендокринни заболявания-подагра (повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта),инфекции на пикочните пътища, заболявания изискващи продължителен покой-счупване на кости,парализи,тежки вътрешни заболявания, нарушения на храненето и витаминния баланс-недостиг на вит.А и вит.С,излишък на витамин D, идиопатична хиперкалциурия и хиперфосфатурия бъбречен рахит и др…
 6. 6. Клинична изява. Бъбречно-каменната болест може дълго време да протича безсимптомно и при случайно рентгеново или ехографско изследване да се установи камък в бъбреците.В такива случаи става въпрос за латентна нефролитиаза.
 7. 7.  Образуването и нарастването на бъбречните камъни протича без симптоми и човек даже не подозира, че има камъни в бъбреците до момента, в който не изпита силна болка. Основният симптом при БКБ е болката. Противно на вярванията, тя не зависи от размера на камъка и не се причинява от придвижването и надраскването на пикочните пътища от камъка.
 8. 8. В действителност болката се предизвиква от разтягането и свиването напикочните пътища (уретерите), когато бъбречният камък заседне по технияход. Тогава той блокира пътя на урината. Задържаната в уретера урина водида разтягане на стените му, които са изградени от мускулни снопчета ирефлекторно се съкращават ако бъдат разтеглени. Това разтягане ирефлекторно свиване на стените на уретера причинява бъбречната колика(болката). Така се обяснява и фактът, че бъбречните камъни не причиняватболка, когато са в бъбрека.Понякога кризите са придружени от кръв в урината, чувство на парене приуриниране, по-често уриниране. Колкото по-близо е камъкът до пикочниямехур, толкова по-чести са позивите за уриниране.Други симптоми, свързани с бъбречни камъни, особено при по-продължителна колика, са гадене, спадане на кръвното налягане, инфекцияна пикочо-половата система, висока температура, повръщане, загуба наапетит и втрисане.
 9. 9. Усложнения Най-честото усложнение на бъбречно- каменната болест е острият и хроничен пиелонефрит (възпаление на бъбречното легенче).Освен това води и до развитие на бъбречен и паранефритичен абсцес (кухина с гной),пионефроза (изпълване на целият бъбрек с гной водещо до неговото практическо унищожаване),хидронефроза (повишено налягане и разширение на бъбрека),атрофия на бъбрека,остра бъбречна недостатъчност,уросепсис (отравяне на кръвта с бъбречен произход).
 10. 10. Лечение Първостепенна задача при бъбречната колика е да се премахне болката.Ефекта от лекарствата поставени в домашни и амбулаторни (кабинетни) условия понякога е неубедителен и често се налага пациентът да постъпи за лечение в болница. В извънболнични условия обикновено при бъбречна колика се използват лекарства от групата на Аналгетиците(Аналгин, Парацетамол, Дексофен,Аулин,Нимезил…) и Спазмолитиците (Спазмалгон,Но- Шпа,Бусколизин,Антиспазмин,Папаверин…).
 11. 11.  В болнични условия (урологични клиники) обикновено се прилагат същите медикаменти, но във венозна инфузия и някои апаратни методи за екстракция на камъка от уретрата, пикочния мехур и пикочопроводите.В най-упоритите случаи се пристъпва към оперативно премахване на конкремента от бъбреците.Нов и перспективен метод за разбиване на по-големите камъни и последващото изхвърляне на отломъците с урината е Екстракорпоралната литотрипсия (пациентът се поставя във вана с вода и след центраж се провежда серия от ударни вълни до разрушаване на камъка ,като подходящи за това лечение са пациенти с проходимост на пикочопроводите, липса на пикочна инфекция и големина на камъка до 2 сантиметра).
 12. 12.  При наличието на инфекциозно възпаление на бъбреците (Пиелонефрит) се прилагат антибиотици и химиотерапевтици-Ципрофлоксацин,Нелидикс,Бисептол… За предотвратяване на образуването на нови конкременти се препоръчва поемането на големи количества течности- минимум 2 литра на ден вода,безалкохолни напитки,чай,бира…, мерки за намаляване на киселинноста на урината при оксалатните и уратните камъни (прилагане на млечно-вегетарианска диета и ограничаване на храните- черен дроб,слезка, мозък,бъбреци за уратните камъни и при оксалатна литиаза-избягване на салата,спанак, киселец,фасул,грах,сини сливи,какао,шоколад),а при фосфатните обратно-целта е повишаване на киселинността (с помощта на българското лекарство Солуран,белтъчна и мастна диета и вещества съдържащи вит.А и вит.Д-рибено и краве масло ),разтваряне на уратните и смесените камъни посредством медикаментите Роватинекс, Цистенал,Алурекс… Полезно е пиенето на слабоминерализирани води като за уратни и оксалатни камъни се препоръчват алкални води от Хисар,Момина баня,Горна баня,Меричлери,Боримирци,а при фосфатни камъни-вода от Михалково и всички видове газирани води и питиета.
 13. 13. Изготвил:Миглена Карабелева

  Be the first to comment

  Login to see the comments

 • lachezarmilchev1

  Mar. 16, 2013

Views

Total views

1,122

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

43

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×