Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Power filo dilema1 b1c

246 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Power filo dilema1 b1c

 1. 1. WEBQUEST FILOSOFIA Joan Rotger Julià B1C Oriol Capó del Nido Filosofia Saül Pons Salvador Ruben Camps Bagur Eduard López Anglada
 2. 2. Definició de Gabinet d'assessorament filosòfic. Un gabinet d'assessorament filosòfic és un grup de professionals que ajuden, mitjançant l'ús de la filosofia, a solucionar els problemes d'una persona, l'ajuden a conduir la pròpia vida d’una manera més plena, autèntica i coherent.
 3. 3. ¿Què significa que un problema és ètic? Quina diferència hi ha entre l'ètic i el moral? Per què el problema dels vostres clients és ètic? Un problema el considerem ètic quan cercam les raons del perquè hem o no hem d'actuar d'una determinada manera. El moral està compost per les normes de la societat que regulen el comportament dels éssers humans, és a dir, el plantejament de la pregunta 'què he de fer?'.
 4. 4. L'ètic consisteix amb fer una reflexió sobre el moral, sobre el que hem de fer o no hem de fer, i perquè hem de dur a terme unes accions i no unes altres, és a dir, consisteix en fer un reflexió sobre la validesa de determinats comportaments i normes. Aquest problema és ètic perquè hem de donar consell (criteri, fonament, orientació) sobre si ha o no ha d'actuar d'una determinada manera davant del cas que se li planteja.
 5. 5. Dilema 1 EL CONSELL D’ADMINISTRACIÓ D’UN HOSPITAL PRIVAT US FA LA SEGÜENT CONSULTA: Una dona de 58 anys vol ser mare. Ha aconseguit una donant d’òvuls. Per fecundació in vitro, vol desenvolupar ella mateixa l’embaràs. A més, vol que l’òvul sigui fecundat amb el semen congelat del seu fill mort en accident 2 anys enrere, amb l’esperança de tenir un nen que se li assembli. I fa la demanda a l’hospital. El consell d’administració vol saber: és ètic? Han de respondre favorablement a les demandes d’aquesta dona?
 6. 6. Pluja d'idees <ul><li>No és normal lo que fa la dona.
 7. 7. La mare no té l'edat adequada per cuidar el seu fill.
 8. 8. En el seu moment no sabrà explicar-li la situació genètica.
 9. 9. Ha de pensar com es pot sentir el fill.
 10. 10. Si s'embaràs es dugués a terme, per la mare podria ser ètic, però per el fill pot no ser-ho. </li></ul>
 11. 11. <ul><li>L'embaràs podria ser perillós, tant pel fetus com per la mare.
 12. 12. Aquest cas, podria fer feliç a la mare.
 13. 13. La possibilitat de que es semblin és casi nul·la, podria dependre dels gens de la propietària de l'òvul
 14. 14. Si ho fa perquè es semblin, genèticament és ínfimament possible i està prohibit per la llei.
 15. 15. L'adopció d'un fill és una altra alternativa.
 16. 16. Aquesta opció, almanco seria de la seva sang. </li></ul>
 17. 17. Argument (noticia 'sexo libre') Una dona va voler triar el sexe d'un fill per equilibrar la família, ja que té dues filles i vol un fillet. La llei no ho permet, ja que només està permès quan es tracta d'evitar una malaltia genètica associada amb el sexe. També s'han prohibit els úters d'alquiler. Trobam que l'argument a favor pel qual es va fer aquesta llei és aconseguir que es segueixin fent els embarassos de manera natural.
 18. 18. Argument (noticia Oriana Fallaci) La noticia ens diu que la periodista, Oriana Fallaci, va escriure un manifest en contra de la investigació amb embrions sense saber quasi res sobre el tema. Açò va causar una gran polèmica perquè aquest manifest pot influir en el pensament de les persones que estàn desinformades, ja que el manifest refusava la investigació amb embrions de manera grotesca.
 19. 19. Argument ( “La ciencia y lo éticamente correcto”) Aquesta notícia, ens parla sobre la bioètica i biotecnologia. Els principis amb que es treballa la bioètica són : el respecte de la dignitat, la cerca del màxim benefici sobre l'individu que es treballa, el de la justícia i un mínim risc en el treball. La biotecnologia és la tècnica per fer tot això, amb ella es modifiquen genèticament organismes vius per treure el màxim benefici d'ells.
 20. 20. Sempre hi ha riscos, però sempre es treballa quan la probabilitat de risc és molt petita. Èticament sempre hi ha conflictes com per exemple es poden crear armes biològiques i es destrueixen embrions, però per una altra part , aquesta doctora creu que és ètic treballar en casos com cures de malalties i, a més a més, canviar genèticament alguns gens d'una persona per no ser discriminada és ètic, ja que es cerca el benefici en el present i futur de les persones.
 21. 21. Informe Consell d'administració de l'hospital, Hem estudiat aquest cas, analitzant totes les variables que poden intervenir en aquesta decisió. El gabinet d'assessorament filosòfic compost per l'equip del Mª Àngels Cardona, ha decidit que aquest cas no s'hauria de dur a terme per els següents motius: En primer lloc, científicament parlant, el part podria ser perillós degut a l'edat de la mare, és a dir, en els 58 anys, no se tenen les condicions adequades per dur a terme un embaràs, per tant, seria perillós pel fi i per la mare. Hem analitzat la variable de que es semblin físicament amb el germà, però genèticament, és possible però no permès per la llei, per tant, la possibilitat de que es semblin és molt mínima, ja que el fetus, adopta moltes cèl·lules directament de la mare.
 22. 22. Èticament, no és correcte dir-li a la dona el que ha de fer, ja que té dret a refer la seva vida per recuperar-se de la tragèdia. Però, ho podem considerar ètic, si el que feim, ho feim pel seu bé. Doncs, negam l'opció, perquè ella no té l'edat adequada per cuidar un fillet. Físicament ja és major, i una dona de 70 anys, no pot educar a un fill com una dona de 30. A més a més, que li diria al seu fill? El que pot ser ètic i moral per la mare, pot no ser-ho pel fill, ja que malauradament, s'està dins una societat sovint discriminatòria. El que fa, ho fa perquè no ha superat la mort del seu fill, per aquest motiu, el que li recomanem, és que faixi una teràpia per tal de superar-ho. Una teràpia podria ser, fer de cuidadora infantil, anar al psicòleg, etc. Atentament, el gabinet filosòfic del Mª Àngels Cardona.
 23. 23. Reflexió filosòfica <ul>Amb aquest dilema, han sorgit molts de valors filosòfics, com la felicitat, la dignitat, la llibertat, el dret humà, etc. Però hem considerat els riscos, fent balança de que convé més. A vegades, val més deixar riscos i cercar altres solucions, que no assumir el risc, que surti malament per no haver analitzat altres variables, o camins. La felicitat no ve donada d'una manera, sinó que un l'ha de cercar. Però la felicitat d'una persona, no ha de influir en els drets i la llibertat d'una altra persona, i per llibertat també entenem la dignitat de les persones. </ul>
 24. 24. <ul>Ens hem adonat que no sempre la gent pot fer el que vol, ja que algunes situacions ho impedeixen, però que val més, fer les coses que t'afavoreixen a tu, i/o als altres? Hem hagut de fer servir una teoria ètica, el formalisme kantià, ja que les persones han de fer el que volen, però amb unes normes generals, com per exemple, no has de fer el que tu no vulguis que et faixin. </ul>
 25. 25. Valoració del Grup La valoració general del grup, ha sigut molt bona, ja que tothom ha debatit el tema, discutint i donant opinions del dilema. Hem fet feina amb tres portàtils, els qual ens han agilitat la feina. El comportament en tot moment ha sigut feiner. D'aquesta experiència hem après a compartir idees, i a debatir d'una manera assambleària.
 26. 26. Dóna gust treballar amb aquests companys, ja que s'ha apreciat l'amistat. Ens ha agradat fer aquesta feina, ja que ens ha fet analitzar una situació complicada, i d'aquesta manera, si ens sorgeix un problema en la nostra vida, serem capaços d'anar més enllà, i veure el que és més ètic, és a dir, el que és millor per nosaltres i pels altres .
 27. 27. Fases del treball <ul><li>Primer de tot vam llegir tota la informació que ens van aportar.
 28. 28. Ens vam repartir les feines.
 29. 29. Vam fer els resums de cada notícia.
 30. 30. Vam fer la pluja d'idees.
 31. 31. Vam opinar sobre el dilema.
 32. 32. Vam fer les altres activitats.
 33. 33. Vam decidir la decisió final.
 34. 34. Vam fer l'informe i la valoració del grup. </li></ul>

×