Digitale media in kunst en cultuureducatie

531 views

Published on

opdracht 8 digitale didactiek.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
531
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Digitale media in kunst en cultuureducatie

  1. 1. » Is alle software die beschikbaar is op het net. Gratis en makkelijk te downloaden. Efficiënt in gebruik voor leerlingen en studenten en makkelijk te vinden…» Sites om portfoliomateriaal te uploaden, youtube, prezi, slideshare, diverse elo’s, apps…» Internetfora, waar informatie en kennis gedeeld kan worden.
  2. 2. » Is een randvoorwaarde voor implementatie van digitale media in het onderwijs. Het middel moet geen doel op zich zijn, maar basisfuncties zoals snelle internet verbinding, werkende computers, beamers zijn minimale vereisten…» Mobieltjes kunnen worden ingezet als effectief middel om betrokkenheid en directe input te genereren.» De juiste ondersteuning vanuit een helpdesk, eventueel open source.
  3. 3. » Deskundigheid van de leerlingen is geen vereiste. Wel een open attitude en een wil om nieuwe software uit te proberen. De software vernieuwt zo snel dat het bijhouden van kennis niet te doen is.» Voor deskundigheid van de docenten geldt hetzelfde; een open houding en de wil om uit te proberen. Welke software geschikt, is subjectief en moet dan ook niet opgelegd worden vanuit een management team.
  4. 4. » http://vimeo.com/40380078» Augmented reality…» http://vimeo.com/16723278» Augmented structure…» http://vimeo.com/35757326» Het medium …
  5. 5. » Het Kunstonderwijs zou digitale leermiddelen veel meer in kunnen zetten om open leeromgevingen te creëren, waarin open source en wereldwijd samen gekeken kan worden naar oplossingen voor vraagstukken. Samen kunnen ontwerpen ontstaan en gepresenteerd worden. Niet alleen kan het kunstonderwijs zo land- en taal grenzen overschrijden, het zorgt voor nieuwe visies op kunst en vormgeving door verschillende culturen een bijdrage te laten leveren.» Naast wereldwijd zou het ook al interessant zijn om landelijk of regionaal open source te werken, met andere scholen en kunstvakken. Presentaties kunnen online gebeuren, live of in portfolio vormen.» Docenten kunnen samen lesmateriaal ontwikkelen en resultaten bespreken. Dit alles kan zorgen voor meer eenheid in de kunstvakken, vermindering van niveauverschillen en voor veel docenten de motivatie om te blijven ontwikkelen. Tijd wordt efficiënter besteed, veel lesmateriaal wordt onnodig opnieuw ontwikkeld door verschillende scholen.
  6. 6. » Naast alle voordelen van Open Source ontwerpen is het ook belangrijk om na te denken over de rol die digitale educatie kan spelen in het individuele leertraject van elke leerling. Digitale didactiek biedt de mogelijkheid om leeftijd overstijgend te werken door aan een niveau (level) opdrachten aan te bieden. Er kan in eigen tempo gewerkt worden en allerlei toepassingen kunnen worden aangeboden om als monitor te fungeren. Er kunnen duidelijke overzichten geproduceerd worden van hiaten en voor zowel de leerling als de leraar een gestructureerd lesaanbod aanbieden.
  7. 7. » 3d printen biedt de mogelijkheid om ontwerpen overal ter wereld te produceren. De techniek is nog niet optimaal, maar geeft wel een duidelijk beeld van de verandering in productieprocessen, waar ontwerpers nu al op anticiperen.» Ook de kunsteducatie wereld zou hier gebruik van kunnen maken in klassituaties. Het proces wordt daarmee belangrijker dan het product en het ambacht dat daarmee gepaard gaat. Dat zorgt er wel voor dat er een afweging gemaakt moet worden om een balans te zoeken in het lesaanbod en het soort opdrachten.

×