El modernisme i_el_noucentisme (1)

258 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
258
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El modernisme i_el_noucentisme (1)

 1. 1. EL TOMBANT DEL SEGLE SANTIAGO RUSIÑOL JOAN PUIG I FERRETER RAIMON CASELLAS VICTOR CATALÀ JOSEP POUS I PAGÈS JOAN MARAGALL MIQUEL COSTA I LLOBERA PRUDENCI BERTRANA
 2. 2. EL TOMBANT DEL SEGLE JOSEP CARNER GUERAU DE LIOST MARIA ANTÒNIA SALVÀ EUGENI D’ORS CARLES RIBA
 3. 3. CONTEXT HISTÒRIC • ÀMBIT SOCIOECONÒMIC Al llarg del segle XIX, la industrialització i el progrés provoquen a Europa canvis importants en la manera de viure tradicional: el paisatge es transforma, els nuclis urbans creixen, es produeixen les primeres migracions del camp a la ciutat… La burgesia, que ostenta el poder econòmic, crea un nou estil de vida basat en els diners; d’altra banda, defensa una moralitat conservadora.
 4. 4. CONTEXT HISTÒRIC • ÀMBIT POLÍTIC A Espanya, després del breu període que durà la Primera República (1873-1874), es produeix la restauració de la monarquia borbònica. Si bé és una època d’estabilitat política, la burgesia catalana s’allunya del govern central i impulsa la creació d’òrgans propis de govern.
 5. 5. CONTEXT HISTÒRIC • ÀMBIT LINGÜÍSTIC A Catalunya, s’inicia el procés de sistematització de la llengua catalana de la mà de Pompeu Fabra.
 6. 6. CONTEXT HISTÒRIC • ÀMBIT CULTURAL Els artistes rebutgen la deshumanització de la societat que comporta la industrialització i es rebel·len contra els valors burgesos, que entenen l’art com a mercaderia. Es produeix una ruptura entre l’artista i la societat. D’altra banda, arreu d’Europa apareixen diversos moviments estètics que tenen en comú el desig de modernitzar la cultura i d’incorporar l’art a la vida quotidiana. Aquest corrent cultural, que a Catalunya anomenem Modernisme, a França pren el nom d’Art Nouveau, a Anglaterra es diu Modern Style i a Alemanya, Jugendstil.
 7. 7. CONTEXT LITERARI • A Catalunya, se succeeixen dos moviments culturals que produeixen importants manifestacions literàries. Tenen en comú la voluntat de modernitzar la cultura catalana, encara que des de plantejaments diversos.
 8. 8. CONTEXT LITERARI • MODERNISME (1893-1911) La renovació estètica del Modernisme va afectar totes les arts, sobretot l’arquitectura i les arts plàstiques, i a Catalunya va manifestar-se especialment en la literatura i el pensament. Els escriptors modernistes volen superar els postulats de la Renaixença i europeïtzar la literatura catalana, sense perdre els seus signes d’identitat. Reben la influència de diversos corrents literaris europeus.
 9. 9. CONTEXT LITERARI • NOUCENTISME (1906-1923) El Noucentisme també busca obrir Catalunya al progrés i la modernitat, però a través d’un ambiciós programa polític i cultural que requereix la col·laboració dels artistes, els intel·lectuals i les institucions. Els escriptors noucentistes rebutgen l’individualisme i l’espontaneïtat dels modernistes, i defensen el retorn a l’harmonia dels clàssics.

×