Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
La #GramàticaMàtrix
una proposta per aprendre llengua de manera reflexiva
Presentació realitzada a les XV Jornades de Bone...
1. Set preguntes i sis respostes
per presentar la #GramàticaMàtrix
Què? És una proposta d'ensenyament-aprenentatge de la llengua
Qui? Alumnes del Graduat en Educació Secundària Obligatòria ...
2. Expectatives esperançadores, dificultats inesgotables:
perdut a la #gramàticaMàtrix
PUNT DE PARTIDA
a) la formació rebuda per millorar la reflexió metalingüística a les classes de GES,
b) el pas decisiu cap...
3. #GramàticaMàtrix Reloaded, cap a les millores i més enllà
Propostes de millora...
Revisió d’un text setmanal (propi o aliè) per treballar la correcció a través de l’informe d’anàli...
SÍ!!!
És possible exportar la #GramàticaMàtrix a altres cursos?
És possible que la #GramàticaMàtrix esdevingui metodologia...
Moltes gràcies!
Josep Miquel Arroyo
Centre de Formació Permanent d’Osona Sud
@jmab76
www.didactik.cat
Presentació realitza...
La #GramàticaMàtrix, una proposta per aprendre llengua de manera reflexiva
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

La #GramàticaMàtrix, una proposta per aprendre llengua de manera reflexiva

185 views

Published on

Presentació sobre la #GramàticaMàtrix realitzada en la XV Jornada de Bones Pràctiques. Innovació educativa a les escoles municipals.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

La #GramàticaMàtrix, una proposta per aprendre llengua de manera reflexiva

 1. 1. La #GramàticaMàtrix una proposta per aprendre llengua de manera reflexiva Presentació realitzada a les XV Jornades de Bones Pràctiques Innovació Educativa a les Escoles Municipals el 2 de febrer de 2017. Serveis d'Educació de la Diputació de Barcelona
 2. 2. 1. Set preguntes i sis respostes per presentar la #GramàticaMàtrix
 3. 3. Què? És una proposta d'ensenyament-aprenentatge de la llengua Qui? Alumnes del Graduat en Educació Secundària Obligatòria per a adults Quant de temps dura? Inicialment, dura tot el curs acadèmic I què necessita? Evidències en forma d'enquestes, correccions i informes d'errors, rúbriques d'avaluació, i un portafoli lingüístic (diari d'aprenentatge de llengües). I és clar, moooolta planificació i temporalització. On? A les classes on s'imparteixen els mòduls de comunicació dels dos nivells de GES de llengua i literatura, tant catalana com castellana. Com? Activitats d’aprenentatge deductiu, activitats d’aprenentatge inductiu, activitats de reforç. Per què???????????????????
 4. 4. 2. Expectatives esperançadores, dificultats inesgotables: perdut a la #gramàticaMàtrix
 5. 5. PUNT DE PARTIDA a) la formació rebuda per millorar la reflexió metalingüística a les classes de GES, b) el pas decisiu cap a la integració de les llengües; c) la reinvenció del portafoli lingüístic com a eina d'avaluació. I tot plegat, vinculat als aprenentatges basats en projectes com a metodologia per als mòduls de GES. Però… Va semblar que no m’atrevís a desplegar-la amb totes les conseqüències. Vaig prioritzar l'acabament de les tasques i del repte per sobre de la reflexió. Els alumnes no acabaven d’entendre la idea de crear la seva gramàtica i de reflexionar sobre tot el que feien. Estava més pendent de mantenir la motivació i l’interès dels alumnes que de l’aprenentatge lingüístic. No feia una lectura correcta de la situació. En conclusió, el pitjor enemic de la #gramàticaMàtrix, al marge del temps i de la planificació, és el mateix professor.
 6. 6. 3. #GramàticaMàtrix Reloaded, cap a les millores i més enllà
 7. 7. Propostes de millora... Revisió d’un text setmanal (propi o aliè) per treballar la correcció a través de l’informe d’anàlisi d’errors i proposta de millora. Posada en comú dels continguts i objectius lingüístics que s’han d’assolir durant el trimestre a classe, com s’hi impartiran i com s’hi avaluaran. Potenciació de la comprensió lectora com a recurs de la millora expressiva. Cessió de responsabilització als alumnes de construir la gramàtica del grup. Potenciació de la participació activa dels alumnes en la creació de continguts. Temporalització de les activitats i de les tasques amb els alumnes just a l’inici del trimestre. Conscienciació als alumnes de la importància de la realització del treball gramatical. Continuació del treball integrador amb la llengua catalana, castellana i anglesa. Conscienciació del portafoli lingüístic com a eina d’avaluació del procés d’aprenentatge. Proposta d’una prova de validació a inici/final del trimestre. Obligació de canvis de rols en les activitats de grup.
 8. 8. SÍ!!! És possible exportar la #GramàticaMàtrix a altres cursos? És possible que la #GramàticaMàtrix esdevingui metodologia del departament de llengua d'un centre d'adults? Quina incidència tindrà el procés de reflexió i consciència lingüística en els alumnes? L'hauran aplicat després de passar pel GES? I la més important: és possible exportar i compartir la #GramàticaMàtrix a altres centres?
 9. 9. Moltes gràcies! Josep Miquel Arroyo Centre de Formació Permanent d’Osona Sud @jmab76 www.didactik.cat Presentació realitzada a les XV Jornades de Bones Pràctiques Innovació Educativa a les Escoles Municipals el 2 de febrer de 2017. Serveis d'Educació de la Diputació de Barcelona

×