SR07 - Politique TIC en République de Macédoine

579 views

Published on

Séminaire régional EPN de Basse-Normandie du 10 décembre 2010.

Plan du gouvernement de la République de Macédoine dans le domaine du développement de la société de l'information et la participation citoyenne
Pavle SAZLOV - Secrétaire d'Etat au Ministère de la Société de l'Information de République de Macédoine

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
579
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
26
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

SR07 - Politique TIC en République de Macédoine

  1. 1. Министертство за Информатичко Општество<br />(и Администрација)<br />
  2. 2. Стратегии<br />Национална стратегија за развој на е-Содржини 2010 – 2015 со акционен план<br />Национална стратегија за е-Влада 2010 – 2012 со акционен план<br />Национална стратегија за развој на информатичкото општество со акционен план<br />Национална стратегија за развој на електронски комуникации со информатички технологии<br />Национална стратегија за е-Инклузија со акционен план (ќе се донесе до крајот на 2010)<br />Национална стратегија за е-Демократија (ќе се донесе кој средината на 2011 година)<br />
  3. 3. Легислатива<br />Закон за електронско управување со седум подзаконски акти<br />Закон за електронска трговија<br />Закон за следење на комуникациите<br />Закон за Македонска Академска Истражувачка Мрежа (МарНЕТ)<br />
  4. 4. Е-Инфраструктура<br />Владина ИТ Мрежа<br />Интероперабилност<br />Универзитетска ИТ Мрежа (МарНЕТ)<br />Wi-Fi киосци во руралните средини<br />
  5. 5. Е-Граѓани<br />Бесплатни интернет клубови<br />Бесплатен интернет за сите<br />Бесплатни ИТ курсеви<br />Македонски Фонтови<br />Лексикон на Македонски зборови од ИКТ<br />
  6. 6. Е-Образование<br />Компјутер за Секое Дете<br />ЛАН мрежи и бесплатен интернет во сите студентски домови<br />ЛАН мрежи и бесплатен интернет во сите основни и средни училишта<br />Вредносни ваучери<br />Стипендии за талентирани ИТ студенти<br />Универзитет за информатички технологии<br />
  7. 7. Е-Влада<br />Развој на ИКТ стратегии во локалната самоуправа<br />Бизнис процес менаџмент систем<br />Документ менаџмент систем<br />СМС плаќање<br />Интегриран судски информативен систем<br />Електронски катастар<br />Едношалтерски систем во Централниот Регистар<br />Интегрирано гранично управување<br />
  8. 8. Благодарам<br />Павле Саздов<br />Државен Секретар во Министерството за Информатичко Општество.<br />

×