Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Literasi bahasa

1,335 views

Published on

Bab 14:
Bengkel membuat rakaman bunyi-bunyi dengan menggunakan alat perakam digital.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Literasi bahasa

 1. 1. KONSEP Rakaman bunyi ialah proses memindahkan bunyi di persekitaran murid ke dalam pita rakaman BUNYI ALAM• Bunyi alam bermaksud bunyi-bunyi yang diperoleh di persekitaran manusia secara semula jadi, iaitu ciptaan Tuhan• Contohnya bunyi hujan, ombak, hutan, guruh, air terjun, kilat dan sebagainya
 2. 2. BUNYI ABJAD• Bunyi abjad pula ialah bunyi yang terhasil dari sebutan seseorang manusia.• Contohnya bunyi abjad A,E,I,O,U dan dan sebagainya.
 3. 3. BUNYI MEKANIKAL Bunyi mekanikal pula ialah bunyi yang terhasil dari pelbagai benda ciptaan manusia. Contohnya bunyi telefon, pam tandas, jam, dan sebagainya.
 4. 4. Bunyi Air TerjunBunyi HutanBunyi AnginBunyi Guruh PetirBunyi Ombak Laut
 5. 5. Bunyi JamBunyi TelefonBunyi HelikopterBunyi Bunga ApiBunyi Pam Tandas
 6. 6. Bunyi Abjad ABunyi Abjad EBunyi Abjad IBunyi Abjad OBunyi Abjad U
 7. 7. Asosiasi bunyi dengan abjad boleh dilaksanakan dalam pengajaran dan pembelajaran. Murid-murid mengikut bunyitersebut.Aktiviti boleh dilakukan seperti berikut.
 8. 8.  Lakonan bagaimana situasi seseorang yang terkena air panas. “ aaaaaaa…….” Panasnya. Gaya seorang sedang menggerudi batu. “terrrrrrrrrrrr………..” Bunyi ular yang mengganas. “sssssss……..” dan lain-lain.
 9. 9. Contoh Aktiviti Menulis CeritaRakaman bunyi bunyian
 10. 10. Semasa bangun tidur Kamal terdengar bunyi ayamberkokok.Selepas mandi dan bersarapan , dia kesekolah bersama ayahnya dengan menaikikereta.Ketika itu di udara kedengaran bunyi kapalterbang.Bila tiba di sekolah kedengaran locengsudah berbunyi.Belum sempat turun dari kereta ,tiba-tiba telefon ayahnya bordering.Pada waktuyang sama kelihatan bas sekolah sudahmenurunkan murid.
 11. 11. 1. Hasnah Awang & Habibah Mohd Samin (Munsyi Dewan),Terbitan kedua 2012,Literasi Bahasa Melayu,Panduan untuk pelajar-pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) dan Program Pensiswazahan Guru Sekolah Rendah (PGSR),Selangor,Kumpulan Budiman sdn.bhd.2. Institut Pendidikan Guru , Kementerian Pelajaran Malaysia,Modul WAJ 3104 literasi bahasa,Program Pensiswazahan Perguruan (PPG) Mod Pendidikan Jarak Jauh.3. Hj.Daud Md Saman & Muhaiyudin Mohamed Azizi Cetakan pertama 2011,Literasi Bahasa Khusus untuk Institut Pendidikan Guru Prasekolah dan Kelas Pemulihan,Selangor Pekan Ilmu Publication sdn.bhd.
 12. 12. SEKIANTERIMA KASIH…..

×