L’aparell excretor (los chupa chups)

1,455 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,455
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
316
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L’aparell excretor (los chupa chups)

 1. 1.  1- L’excreció. 2- Els òrgans més importants de l’aparell excretor. 3- L’aparell urinari. 4- Altres òrgans dexcreció. 5- El funcionament dels renyons. 6.-Com es forma l’orina. 7.- Les malalties de l’aparell excretor. Bibliografia.
 2. 2.  L’excreció és el procés pel qual s’eliminen les substàncies de rebuig de la sang procedents del metabolisme cel·lular.
 3. 3.  Els òrgans excretors més importants són: els renyons, els pulmons, les glàndules sudorípares i el fetge.
 4. 4.  El sistema urinari de les persones està constituït per els renyons i les vies orinaries. Renyons: Són dos òrgans que es troben situats a la zona dorsal, una mica per damunt de la cintura. Vies urinàries: Són els conductes que transporten l’orina des dels renyons fins a l’exterior
 5. 5.  Pulmons: Eliminen el diòxid de carboni produït en la respiració. Fetge: Expulsa els residus procedents de la digestió i alguns fàrmacs i són eliminats en els excrements. Glàndules sudorípares: Són glàndules exocrines que es troben distribuïdes per tota la pell
 6. 6.  Els renyons estan formats nefrons, encarregats de filtrar i depurar la sang, i així formar l’orina. En cada nefró es poden distingir les parts següents:
 7. 7.  Glomèrul: Amuntegament (en forma de cabdell) de capil·lars pels quals circula la sang que eliminaran els productes de rebuig. Capsula de Bowman: És una espècie de bossa que envolta al glomèrul en ella té lloc la filtració de plasma. Túbul renal: Es un tub llarg enrotllat en forma de forquilla en ell es reabsorbeix l’aigua i certes substàncies Conducte col·lector: Es un tub comú a varies nefrons que condueixen l’orina fins a la pelvis.
 8. 8.  L’orina es forma en la nefrona, en dos etapes: Filtració: consisteix en el pas de substàncies del plasma sanguini. Reabsorció: consisteix en el pas a la sang de part de les substàncies filtrades abans. El procés és selectiu, de manera que sols se reabsorbeix el que l’organisme requereix.
 9. 9.  Les causes més freqüents de les malalties en les vies excretores es deuen a alteracions funcionals de les mateixes o a la presència de determinats microorganismes. Entre aquestes malalties destaquen: ▪ El còlic nefrític: es produeix per l’acumulació de pedres de diferents sals minerals. Les pedres poden mantidre- ’s en el renyo o desplaçar-se per les vies urinàries. ▪ Cistitis: Es la inflamació de les vies urinàries provocada per la infecció de determinats microorganismes.
 10. 10.  Hem buscat informació en els llibres de text del centre i en pàgines Web. Hem trobat les imatges gràcies al cercador d’imatges de Google.

×