Advertisement
Advertisement

More Related Content

Advertisement
Advertisement

Cmadfi 2017 yhteisömanageritutkimus 2016

 1. Yhteisömanagerikysely 2016 #cmkysely eli mitä 65 yhteisömanageria kertoi työstään syksyllä 2016 #CMADFI 23.1.17 Tampereen yliopisto Johanna Janhonen, Piilotettu aarre
 2. Idea #cmkyselyyn syntyi CMADFI- tapahtuman järjestelyryhmässä tammikuussa 2014 vähän ennen CMADFI-tapahtumaa. Idean isää Lassi Valkamaa kiinnosti suomalaisten community managereiden työ. Hän ideoi kyselyä CMADFI- ryhmäläisten kanssa ja minä lupasin auttaa kyselyn markkinoinnissa ja tulosten julkaisussa. Syksyyn 2014 mennessä saimme 50 vastausta. Toteutin kyselyn myös syksyllä 2015, jolloin vastauksia tuli 51. Syksyllä 2016 saimme liikkeelle 65 vastaajaa.
 3. No miksi tämä #cmkysely sitten kiinnostaa minua? No koska olen tilastotieteilijä ja yhteisömanageri ja haluan oppia lisää yhteisömanagereiden työstä. Kyselyn tekeminen ja tulosten julkaisu on kivaa, kyselyn markkinointi taas hieman työlästä. Jos cmkyselystä on ollut sinulle hyötyä, tee kaikille palvelus ja vastaa kyselyyn ensi kerralla jo kolmannen kehotuksen jälkeen :).
 4. Olen paitsi CMADFI-tapahtuman pääjärjestäjä myös somekonsultti ja yrittäjä. Ja sparraan Piilotettu aarre -yritykseni kautta mielelläni juuri sinua! Pyydä minulta apua myös silloin, jos haluat tietää, miten edustamasi organisaatio, tuote tai henkilöbrändi voisi saada näkyvyyttä Wikipediassa.
 5. Ketkä kaikki pitävät itseään yhteisömanagereina?
 6. Community managerin monet tittelit Chief Community Manager, Community Manager, Content specialist, Content producer, Digimarkkinoinnin suunnittelija, digitaalisen viestinnän tuottaja (2), Kehityspäällikkö, koordinaattori, Markkinointi- ja IT-päällikkö, markkinointijohtaja, markkinointipäällikkö, markkinointisuunnittelija (2), nuorisotyöntekijä, projektikoordinaattori, projektipäällikkö, päätoimittaja, ryhmän perustaja, Senior Social Media Manager, sisällöntuottaja (2), Social Media Manager, sosiaalisen median asiantuntija, suunnittelija (2), sähköisen markkinoinnin suunnittelija, tapahtumanjärjestäjä, tiedottaja (3) , tuottaja, tutkija (2), urheilutoimittaja, verkkomediasuunnittelija, verkkoviestintäsuunnittelija, viestinnän tuottaja, viestintä spesialisti, viestintäasiantuntija, viestintäpäällikkö, viestintäsuunnittelija, yhteisökoordinaattori, yhteisömanageri (4) ja yrittäjä.
 7.  Kaipaisin selkeyttä sen viestimiseen, mistä tässä yhteisömanageroinnissa on oikein kyse. Moni saattaa tehdä tätä työkseen vaikkei edes tiedä tällaisesta nimityksestä. Minäkin mietin, saanko olla mukana, kun olen “vain” tiedottaja.
 8. Yhdistämmekö me Suomessa kaksi roolia liian helposti? Esimerkiksi CMADFI-sivulla puhutaan ”yhteisömanagerista”, mutta kun katsoo sisältöä, niin mietin, että onko kyseessä kuitenkin ”sosiaalisen median manageri”? Nämä roolit ovat toisaalta samanlaisia, mutta loputa kuitenkin hyvin erilaisia. Selkeimmät erot kaiketi on, että Community Manager, CM, puhuu oman yhteisön puolesta ja Sosial Media Manager, SMM, puhuu organisaation puolesta. Teemu Luukkonen, Community Manager, Visma Solutions Oy 18.1.2017 Yhteisömanagerit-Facebook-ryhmässä
 9. Siinä missä SMM käyttää erilaisia somekanavia, CM käyttää yhteisölle tehtyä alustaa (esim. Lithium, Jive, yms.). CM:lle yhteisö on kuin oma yritys, jota hän pyrkii rakentamaan ja kasvattamaan. SMM taas pyrkii välittämään viestiä somen kautta. Yhteisömanagerin yhteisö voi toki olla rakennettu esim. Facebookiin, mutta se ei missään nimessä ole täydellinen vaihtoehto. Mutta jos "yhteisö" jakautuu eri somekanavien välille, niin ei puhuta enää yhteisöstä, vaan ehkä yhteisöistä tai yleisöstä. Teemu Luukkonen, Community Manager, Visma Solutions Oy 18.1.2017 Yhteisömanagerit-Facebook-ryhmässä
 10. Luulen, että Suomessa on paljon enemmän somemanagereita kuin yhteisömanagereita. Kaikki yhteisömanageroinnista kiinnostuneet ovat kuitenkin erittäin tervetulleita CMAD:iin - tittelistä riippumatta! Uskon myös, että CM ja SMM voivat oppia paljon toisiltaan!
 11. Toivoisin puheenvuoroa siitä, miten organisaatiot voisivat aidosti osallistaa yhteisöjä. Nythän valtaosa tuo omaa sisältöään kanavissaan, eli edelleen mennään vanhalla kaavalla (organisaatio antaa tiedon ja sitten yleisö joko kiinnostuu tai sitten ei). Kaipaisin apua siihen, miten oikeasti viestinnästä voisi tehdä yhteisölähtöistä.
 12. Yhteisömanagerin pääasiallinen tavoite on kasvattaa, kehittää ja pitää huolta omasta yhteisöstään. Kaikkien hänen toimiensa tulisi tukea näitä tavoitteita. Esimerkiksi yritysmaailmassa yhteisömanagerin tavoite ei ole edistää myyntiä, markkinointia, asiakaspalvelua tms. Nämä kaikki tulevat sivuhyötynä toimivasta yhteisöstä, johon markkinointi, asiakaspalvelu ja myynti + muut tahot voivat osallistua. Yhteisömanageri välittää vain yhteisön jäsenistä ja heille kohdistuvasta arvotuotosta ja viihtyvyydestä.  Teemu Luukkonen, Community Manager, Visma Solutions Oy 18.1.2017 Yhteisömanagerit-Facebook-ryhmässä
 13. Nämä roolit ovat Suomessa vielä suhteellisen tuoreita. Olen huolissani siitä, että näiden roolien tavoitteet ja tehtävät ovat varsin kirjavat kun lukee työpaikkailmoituksia tai vaikka Yhteisömanagerit-ryhmän keskusteluja. Pidemmällä tähtäimellä tämä tekee työnhausta haastavaa, jos halutaan löytää oikea ammattilainen hoitamaan tehtävää. Suuressa maailmassa community managerin roolia on jo viety eteenpäin ja on olemassa jo esim. community strategist ja community director. Nämä tehtävät ovat jo korkeamman luokan tehtäviä.  Teemu Luukkonen, Community Manager, Visma Solutions Oy 18.1.2017 Yhteisömanagerit-Facebook-ryhmässä
 14. Sanomani on siis se, että toivoisin meidän myös Suomessa saavuttavan selkeämmän kuvauksen kullekin roolille. Jotta niin työntekijöillä, kuin työnantajilla olisi helpompi markkinoida työpaikkaa/työntekijää. Ja jotta tavoitteet itse työstä olisivat selkeitä ja kompetenssi saataisiin vastaamaan tehtävää helpommin. Teemu Luukkonen, Community Manager, Visma Solutions Oy 18.1.2017 Yhteisömanagerit-Facebook-ryhmässä
 15. Muutitko mieltäsi? Oletko sinä sittenkin somemanageri? Vai sekä CM että SMM? (Älä nolostele, täällä arvostetaan sekä CM:iä että SMM:iä.)
 16. Osa yhteisömanagerikyselyyn vastanneista on siis oikeastaan somemanagereita. Ei anneta tämän asian kuitenkaan häiritä, vaan katsotaan mitä CM:t ja SMM:t työstään kertovat!
 17. Vuonna 2014 vastaajista päätoimisia yhteisömanagereita oli 31% ja sivutoimisia 69%. Vuonna 2015 päätoimisia yhteisömanagereita oli 41% ja sivutoimisia 59%. Vuonna 2016 päätoimisia yhteisömanagereita oli 42% ja sivutoimisia 51% ja 8% oli yhteisömanagereja vapaa-ajallaan.
 18. Yhteisömanageritiimien koko ei ole juuri muuttunut vuosien varrella. Viime syksynä yhteisömanagereista 22% (2015: 22% - 2014: 20%) työskenteli yksin, 43% (37% - 40%) vastaajista 2-4 hengen tiimissä, 19% (20% - 13%) vastaajista 5-10 hengen tiimissä ja 17% (22% - 27%) vastaajista yli 10 hengen tiimissä.
 19. Kyselyyn vastanneet toimivat eri aloilla, eniten heitä oli informaatio- ja viestintäorganisaatioissa, koulutus- organisaatioissa ja taiteen, viihteen ja virkistyksen parissa. Informaatio ja viestintä Koulutus Taiteet, viihde ja virkistys Teollisuus Julkishallinto, maanpuolustus, sosiaalivakuutus Muu palvelutoiminta Rakentaminen Tukku- ja vähittäiskauppa Sähkö-, kaasu-, lämpö-, jäähdytysliiketoiminta Kuljetus ja varastointi Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen Terveys- ja sosiaalipalvelut Ei mikään edellämainituista
 20. Kauanko olet työskennellyt CM:nä? Vuonna 2016 86% vastaajista (aiempina vuosina 71% ja 81%) oli toiminut yhteisömanagerina alle 4 vuotta ja 14% (16% ja 12%) yli 6 vuotta. 
 21. Resurssien jakamista yhteisömanagerin tehtäviin ei nähdä organisaation tavoitteiden kannalta priorisoituna osa-alueena. Yhteisömanagerin työn kuvitellaan olevan tehtävissä muun työn ohessa.
 22. Priorisointi erilaisten töiden välillä on haastavaa. Tällaisen ryhmän vetämisessä näyttää olevan paljon samaa kuin start-up -yrittäjyydessä. Tästä voisi helposti kasvaa niin iso juttu, etten enää muuta tekisikään.
 23. Johto ei ymmärrä, mitä yhteisömanageri tekee, jolloin se ei arvosta työtä resurssien tai minkään muunkaan muodossa.
 24. Monta kanavaa, monta hommaa, monta harhapolkua, monta määräaikaa, monta unohdusta, monta tavoitetta…
 25. Haasteena on tuottaa mielenkiintoista sisältöä ja saada yhteisön jäsenet mukaan tuottamaan sisältöjä ja kertomaan meistä eteenpäin.
 26. Organisaation ulkopuolisena yhteisömanagerina on haasteellista päästä mukaan organisaation suunnittelemiin tavoitteisiin, mikäli viestintä ei pelaa molempiin suuntiin.
 27. On haastavaa pysyä ajan tasalla kaikista sosiaalisen median palveluiden muutoksista sekä uusista sosiaalisen median palveluiden tulokkaista ja poistuvista somepalveluista. Miten pitää omaa osaamista ajan tasalla ja saada vertaistukea?
 28. Vuonna 2016 vastaajista 58% kertoi (aiempina vuosina 53% ja 77%), että heidän organisaatiossaan ulkoisia yhteisöjä pidetään strategisesti tärkeinä. Lähes yhtä monen, 54%, vastaajan organisaatioissa myös sisäisiä yhteisöjä pidettiin strategisesti tärkeinä (aiempina vuosina 44% ja 42%). t
 29. Yhteisöltä, tässä tapauksessa opiskelijoilta, saatava palaute on yksi korkeakoulun rahoituksen perusteista. Strateginen tavoite on mahdollisimman hyvä ja kattava palaute, palautekysely sisältää kysymyksiä opiskelun ohjauksesta ja tuesta – tässä on merkittävä rooli viestinnällä = yhteisömanageroinnilla :)
 30. Yhteisön avulla tuotteestamme on tullut alansa parhaimmistoa ja sillä on paljon faneja ja puolestapuhujia. Se, että yhteisö osallistuu tuotekehitykseen, markkinointiin ja palvelujen toteutukseenkin sitouttaa heidät ja varmistaa sen, että tuote vastaa yhteisön tarpeisiin vuodesta toiseen.
 31. Tavoitteena on, että someyhteisöt saataisiin mukaan toteuttamaan strategiaamme siitä, että nykyinen kestämätön luonnonvarojen käyttö taittuisi. Tavoite on suoraan strategiastamme: innostamme ihmiset muuttamaan omaa kulutuskäyttäytymistään.
 32. Tavoitteemme on työllistää yhteisöä, kehittää alaa kaikkien toimijoiden voimin ja lisätä yhteistyökumppanuuksia.
 33. Urakehityksen tukeminen, vertais-oppiminen ja työelämän muutoksissa tarvittavan osaamisen hankkiminen. Avoin yhteisö toimii tässä hyvin, koska perinteisissä organisaatioissa tieto siiloutuu ja tyypillisesti on vain tietyn eturyhmän käytettävissä. Ne, jotka eniten tarvitsisivat apua, on potkaistu kaikkien palvelujen ulkopuolelle.
 34. Organisaationi on yhteisö nimeltä lisää kaupunkia Helsinkiin. Sen strateginen tavoite on kirjattu seuraavasti: Ryhmän tarkoitus on saada lisää kaupunkia Helsinkiin. Tarkoituksensa toteuttamiseksi ryhmä ideoi, etsii tutkimustietoa ja kokemuksia, väittelee, lobbaa poliitikkoja, juonii, istuu oluella ja niin edelleen. Kaupungilla tarkoitamme tiheästi rakennettuja kerrostalokortteleita, joiden kivijalat ovat pikkuliikkeitä täynnä ja joissa on sopivasti puistoja luomassa kaupunkilaisille kohtauspaikkoja. Tarkoitus ei siis ole keskustella siitä, pitäisikö kaupunkia rakentaa lisää, vaan yhdessä etsiä tapoja saada sitä rakennettua lisää.
 35. Yhteisöni rakentaa itselleen seminaaripäivää, valitsee siihen esiintyjiä, hankkii markkinoinnin avulla sinne itseään kiinnostavia osallistujia ja vaikuttaa päivän aikatauluihin ja muihin järjestelyihin. Ja tuottaa päivään itse sisältöä vastaamalla #cmkyselyyn! Yhteisö toimii myös seminaarin ulkopuolella ja tarjoaa väylän vertaistukeen ja -oppimiseen.
 36. Skype Facebook Whatsapp Instagram YouTube Google+ Pinterest Snapchat Twitter LinkedIn 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 sisäinen ulkoinen Käytetäänkö isoja somepalveluita (yli 100M käyttäjää) sisäisen vai ulkoisen yhteisön kanssa?
 37. 57% tekee statuspäivityksiä Mitä yhteisömanagerit tekevät päivittäin?
 38. 94% tekee statuspäivityksiä 51% ottaa kuvia Mitä yhteisömanagerit tekevät viikottain?
 39. 97 % tekee statuspäivityksiä 89% ottaa kuvia 80% neuvoo yhteisön jäseniä 78% käyttää yhteisön tuottamaa sisältöä 77% tekee organisaation sisäistä markkinointia 71% mittaa tavoitteiden saavuttamista 68% mittaa yhteisön aktiivisuutta 63% moderoi kommentteja ja muita yhteisön tuottamia sisältöjä sekä raportoi 62% kerää yhteisön toiveita ja johtaa projektia 60% toimii yhteisön edustajana organisaatiossa ja johtaa muutosta 55% ylläpitää keskusteluryhmää 52% osallistuu organisaation strategiatyöhön 51% huolehtii mediayhteyksistä Mutta mitä yhteisömanagerit tekevät kuukausittain?
 40. Sekä organisaatioiden yhteisömanagerit että vapaa- ajan yhteisömanagerit näyttävät kärsivän samasta ongelmasta, mutta eri syistä. Palkkasuhteessa oleville tyypillisesti kaatuu liikaa töitä, koska työ on täysin aliresurssoitua suhteessa vaatimuksiin ja tehtävien määrään. Meillä omalla ajalla tekeville taas kertyy liikaa tekemistä siksi, että jos perustan ryhmän, muut ihmiset mieltävät että “toi omistaa sen”. Lähtien ihan vaikka hashtagin käytöstä. Nämä mielikuvat tulisi voida murtaa ja hyödyntää verkostoissa aitoa vertaisuutta ja jaettua omistajuutta. Jokaisella on mahdollisuus olla aloitteellinen. Ongelmaksi muodostuu helposti se, että aktiivisetkin jäsenet jäävät odottamaan, mitä yhteisömanageri seuraavaksi käskee tehdä. Olo on välillä kuin entisaikojen luokanopettajalla: “No niin lapset, tänään lauletaan.”
 41. Hiukan järjestelmällisempään suuntaan on pakko mennä, muuten olen hukassa näiden kanssa. Tähän asti olen toiminut enemmän ad hoc ja se on toisaalta pitänyt reagointikyvyn kunnossa. Ei mitään valmiita ajastuksia kuukaudeksi, hyi olkoon, mutta tehostaa toimintaa (ehkäpä jollain sisällönhallintatyökalulla?)
 42. Haluan lisää vertaistukea omaan toimintaan, jota mm. CMADFI-tapahtuma antaa.
 43. No sitä on luvassa! Osallistu Twitterissä #cmadfi-chatteihin ja liity keskusteluihin Facebookissa Yhteisömanagerit- ryhmässä ja LinkedInissä CMF - Community Managers in Finland - ryhmissä. Ja kutsu koolle #cmadfi- tapaaminen joko lounaan tai vaikka illallisen merkeissä.
 44. Haluaisin yhteisömanagerin työstä julkisesti tunnistetun ja tunnustetun. Haluan tehostaa työtäni edelleen laadun siitä kärsimättä sekä kasvattaa yhteisöämme hallitusti.
 45. Yhteisömanagereiden kruunaamaton esikuva oli Pauliina Mäkelä, joka sai kyselyssä peräti 4 mainintaa. Perusteluitakin annettin: “Pauliina Mäkelä on kyllä kova yhteisömanageri-jumalatar, ystävä ja yrittäjä.” “Seuraan ja ihailen Pauliinaa ja Pirittaa. Heillä on aurinkoinen ja energinen meno aina päällä. :)” Onnea Pauliina!
 46. Vastaisitko sinä kyselyyn, jos se taas syksyllä uusitaan? Entä mitä sinä haluaisit suomalaisilta yhteisömanagereilta kysyä?
 47. Kyselyn tarkemmat tulokset: http://www.piilotettuaarre.fi/artikkelit/yhteiso managerit/yhteisomanageritutkimus-2016/ Kommentoi kyselyä ja ideoi uusia kysymyksiä Twitterissä häsällä #cmkysely tai Yhteisömanagerit-Facebook-ryhmässä.
 48. JOHANNA JANHONEN Some-asiantuntija 040 506 1960 johanna@piilotettuaarre.fi Kiitos vielä kaikille vastanneille!
Advertisement