Using The Model Method to Solve Word Problems<br />DrYeap Ban Har<br />Marshall Cavendish Institute<br />Singapore<br />Sl...
The Curriculum (Ministry of Education 2006)<br />
emphasis <br />thinking<br />The Curriculum (Ministry of Education 2006)<br />
emphasis <br />visualization<br />
Experiencing <br />Singapore Math<br />
Experiencing <br />Singapore Math<br />
Experiencing <br />Singapore Math<br />
Kyla<br />?<br />$28 – $9 = $19<br />Kyla has $19.<br />Jake<br />?<br />$9<br />$28<br />
Ming<br />48<br />Naomi<br />48 ÷ 4 = 12<br />3 x 12 = 36<br />Ming has 36 candies.<br />
15<br />  3 units  15<br />18 units  6 x 15 = 90<br />apples<br />There are 90 fruits in the basket.<br />
Method 1<br /> 3 units  15<br />18 units  6 x 15 = 60 + 30 = 90<br />18 units  6 x 15 = 3 x 30 = 90<br />Method 2<br />...
Allan’s allowance = 4 x $8 = $32<br />$24 ÷ 3 = $8<br />$6<br />$18<br />
Mon<br />Tue<br />$3<br />$100<br />Wed<br />$3<br />$3<br />Thu<br />$3<br />$3<br />$3<br />$100 – 6 x $3 = $82<br />$82...
adults<br />children<br />2 units  380 – 260 = 120 <br />1 unit  60 <br />260 – 60   = 200<br />200 + 200 = 400<br />400...
apples<br />90<br />oranges<br />38<br />pears<br />15<br />
apples<br />90<br />oranges<br />pears<br />15<br />23<br />
90 + 15 = 105<br />5 units <br />1 unit   105 ÷ 5 = 21<br />There were (21 + 21 + 23) apples, hence oranges.<br />There ...
What if we have drawn 38 to be much longer?<br />apples<br />90<br />oranges<br />38<br />pears<br />15<br />
What if we have drawn 38 to be much longer?<br />apples<br />105<br />oranges<br />38<br />pears<br />We still get 5 units...
One other way to solve it …<br />Number of oranges left = x<br />Number of apples left = 2x<br />Number of pears left = 2x...
18%<br />342<br />24%<br />76%<br />76%  342<br />Mr Wong had 450 books at first.<br /> 1%  4.5<br /> 100%  450<br />
Xueling + Siti (64)<br />Jane (16)<br />(24 – 16) units = 8 units <br />8 units = 14 shells<br />40 units = 5 x 14 shells<...
This problem requires the ability to visualize.<br />
x + b + d = 180<br />b<br />x<br />d<br />
y<br />e<br />y + c + e = 180<br />c<br />
a<br />e<br />b<br />x<br />y<br />By the same logic:<br /><ul><li>x + b + d = 180
y + c + e = 180
z + a + d = 180
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

RGPS Seminar for Parents (Revised)

4,043 views

Published on

This is the presentation made to 200 parents in Raffles Girls' Primary School in Singapore. It was organized by the alumni members.

Published in: Education
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
4,043
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,118
Actions
Shares
0
Downloads
163
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

RGPS Seminar for Parents (Revised)

  1. 1. Using The Model Method to Solve Word Problems<br />DrYeap Ban Har<br />Marshall Cavendish Institute<br />Singapore<br />Slides are available at www.banhar.blogspot.com<br />CollegioDagoberto Godoy, Santiago de Chile<br />
  2. 2. The Curriculum (Ministry of Education 2006)<br />
  3. 3. emphasis <br />thinking<br />The Curriculum (Ministry of Education 2006)<br />
  4. 4. emphasis <br />visualization<br />
  5. 5.
  6. 6.
  7. 7. Experiencing <br />Singapore Math<br />
  8. 8.
  9. 9. Experiencing <br />Singapore Math<br />
  10. 10. Experiencing <br />Singapore Math<br />
  11. 11.
  12. 12.
  13. 13. Kyla<br />?<br />$28 – $9 = $19<br />Kyla has $19.<br />Jake<br />?<br />$9<br />$28<br />
  14. 14. Ming<br />48<br />Naomi<br />48 ÷ 4 = 12<br />3 x 12 = 36<br />Ming has 36 candies.<br />
  15. 15. 15<br /> 3 units  15<br />18 units  6 x 15 = 90<br />apples<br />There are 90 fruits in the basket.<br />
  16. 16. Method 1<br /> 3 units  15<br />18 units  6 x 15 = 60 + 30 = 90<br />18 units  6 x 15 = 3 x 30 = 90<br />Method 2<br /> 3 units  15<br /> 1 unit  5<br />18 units  18 x 5 = 50 + 40 = 90<br />18 units  18 x 5 = 180 ÷ 2 = 90<br />
  17. 17. Allan’s allowance = 4 x $8 = $32<br />$24 ÷ 3 = $8<br />$6<br />$18<br />
  18. 18. Mon<br />Tue<br />$3<br />$100<br />Wed<br />$3<br />$3<br />Thu<br />$3<br />$3<br />$3<br />$100 – 6 x $3 = $82<br />$82 ÷ 4 = $20.50<br />$20.50 + 3 x $3 = $29.50<br />She saved $29.50 on Thursday.<br />
  19. 19. adults<br />children<br />2 units  380 – 260 = 120 <br />1 unit  60 <br />260 – 60 = 200<br />200 + 200 = 400<br />400 people left at lunchtime.<br />
  20. 20. apples<br />90<br />oranges<br />38<br />pears<br />15<br />
  21. 21. apples<br />90<br />oranges<br />pears<br />15<br />23<br />
  22. 22. 90 + 15 = 105<br />5 units <br />1 unit  105 ÷ 5 = 21<br />There were (21 + 21 + 23) apples, hence oranges.<br />There were 44 oranges used.<br />apples<br />?<br />oranges<br />pears<br />15<br />23<br />
  23. 23. What if we have drawn 38 to be much longer?<br />apples<br />90<br />oranges<br />38<br />pears<br />15<br />
  24. 24. What if we have drawn 38 to be much longer?<br />apples<br />105<br />oranges<br />38<br />pears<br />We still get 5 units  105<br />
  25. 25. One other way to solve it …<br />Number of oranges left = x<br />Number of apples left = 2x<br />Number of pears left = 2x – 15 <br />x + 2x + 2x – 15 = 90<br />5x = 105<br /> x = 21<br />Number of pears left = 2 x 21 – 15 = 27<br />Number of pears at first = 38 + 27 = 65<br />Number of oranges at first = 65<br />Number of oranges used = 65 – x = 65 – 21 = 44 <br />
  26. 26. 18%<br />342<br />24%<br />76%<br />76%  342<br />Mr Wong had 450 books at first.<br /> 1%  4.5<br /> 100%  450<br />
  27. 27. Xueling + Siti (64)<br />Jane (16)<br />(24 – 16) units = 8 units <br />8 units = 14 shells<br />40 units = 5 x 14 shells<br />40 units = (50 + 20) shells<br />Xueling collected 70 shells.<br />Jane + Xueling<br />Siti<br />(24)<br />(40)<br />
  28. 28. This problem requires the ability to visualize.<br />
  29. 29. x + b + d = 180<br />b<br />x<br />d<br />
  30. 30. y<br />e<br />y + c + e = 180<br />c<br />
  31. 31. a<br />e<br />b<br />x<br />y<br />By the same logic:<br /><ul><li>x + b + d = 180
  32. 32. y + c + e = 180
  33. 33. z + a + d = 180
  34. 34. v + b + e = 180
  35. 35. w + a + c = 180</li></ul>z<br />w<br />v<br />d<br />c<br />2a + 2 b + 2c + 2d + 2e + x + y + z + v + w = 5 x 180<br />x + y + z + v + w = 3 x 180<br />Hence, a + b + c + d + e = 180<br />
  36. 36. Using The Model Method to Solve Word Problems<br />DrYeap Ban Har<br />Marshall Cavendish Institute<br />Singapore<br />Slides are available at www.banhar.blogspot.com<br />
  37. 37. Mani has 245 ten-cent coins and 455 five-cent coins. Nina has 165 ten-cent coins and 135 five-cent coins. After Mani gives Nina some coins, of Mani’s coins are ten-cent ones and the ratio of the number of Nina’s five-cent coins to the number of her one-cent coins is 3 : 2.<br />They have only five-cent and one-cent coins.<br />Using The Model Method to Solve Word Problems<br />Slides are available at www.banhar.blogspot.com<br />Post Your Solutions on MCI’s Facebook<br />Find the number of coins Mani gives to Nina.<br />

×