Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Sveriges miljömål
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0

Share

Download to read offline

Bildspel istiden

Download to read offline

Istiden

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to like this

Bildspel istiden

 1. 1. ISTIDEN I SVERIGE
 2. 2. För ungefär 70 000 år sedan så började det att snöa i Sverige. Det snöade och snöade… och snöade.
 3. 3. När det skulle bli vår smälte snön aldrig någon gång. Det kom bara ännu mer snö och lade sig ovanpå den gamla. Så fortsatte det. Det dröjde många tusen år innan det blev vår igen.
 4. 4. Uppe i norr packades snön ihop och blev till is. Isen blev så tung och stor att den inte kunde ligga still. Den gled långsamt nerför fjällsluttningarn a. Allt som kom i vägen malde isen sönder. Stenar blev till grus, klippor till stenar och bergen hyvlades av.
 5. 5. Mammutarna flydde för sina liv. Isen fortsatte att växa och växa. Den blev en halvmil tjock och hela Sverige var täckt av isen. Den låg kvar i 60 000 år och Sverige pressades ner av tyngden.
 6. 6. Solen började nagga isen i kanten och snön blev inte längre liggande från ifjol. Men det tog många tusen år. En morgon för ungefär 13 000 år sedan såg några valrossar på när isen började dra sig tillbaka och man kunde se lite av Skåne, som ligger längst söder ut i
 7. 7. Det gick ett par tusen år till. Sakta, sakta blev det varmare och isen fortsatte att dra sig tillbaka mot norr. Marken tinade och vinden kom med små frön som slog rot. Det blev små knotiga björkar, aspar
 8. 8. Renhjordarna strövade omkring och betade, för nu hade djuren börjat återvända till södra Sverige, men i norr var det fortfarande is.
 9. 9. Några få människor kom på besök längst ner i Sverige. Snart ger de sig iväg och tar med sig sina saker. De flyttar jämt på jakt efter renarna som de har till mat och kläder.
 10. 10. Det blev riktigt varmt. Smältvattnet forsade ur isen och mer och mer land kom fram. Skogarna växte sig täta och lummiga. Isen hann nästan inte undan för alla björkar som ville norrut.
 11. 11. Östersjön som hade varit en insjö i tusentals år fylldes med smältvatten. Plötsligt bröt vattnet genom Sverige. Vattnet dånade mot havet i väster så stenar och träd rök omkring. Sen vände strömmen och saltvattnet rann in från havet och gjorde Östersjön till en havsvik.
 12. 12. När isen försvann så höjdes landet i en rasande fart. Havsviken dämdes upp och Östersjön blev en sötvattensjö igen. Sverige blev större och större, men i de östra delarna var fortfarande under vatten. Men i söder satt Sverige fast i Danmark.
 13. 13. Det började komma lite människor till Sverige. Kanske fanns det några hundra människor i hela landet. Det vilda djuren var många fler, älgar, vildsvin, uroxar och gäddor.
 14. 14. Bildspelet är gjort av Lucksta skolas 1:or 2017-01-30 Inspirationen hämtades från boken ”När människorna kom…” av Sonja Hulth och Anna-Clara Tidholm

Istiden

Views

Total views

284

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

1

Actions

Downloads

1

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×