Orientacio mapes

1,153 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Orientacio mapes

 1. 1. Orientació
 2. 2. 1. L’orientació a través dels punts cardinals.
 3. 3. Maneres d’orientar-se. 1- Amb el sol : el Sol surt per l'est i pon per l'oest. 2.- Amb les estrelles : l’estrella polar sempre assenyala el Nord. 3.- Amb la natura : la vegetació creix més cap al lloc on toca més el Sol. 4.- Amb la brúixola : l'agulla sempre assenyala el Nord.
 4. 4. La rosa dels vents. Rosa dels vents : 4 direccions dels punts cardinars + 4 direccions intermitges.
 5. 5. 2. L’orientació als mapes.
 6. 6. Paral.lels i meridians. Línies imaginàries : ajuden a situar un lloc a la Terra; només hi són als mapes. <ul><li>Paral·lels : van d'est a oest. El més important és l' Equador , que divideix la Terra en dos hemisferis o meitats iguals: l'hemisferi nord i l'hemisferi sud. </li></ul><ul><li>Meridians : van del pol Nord al pol Sud, el més important és el meridià zero o de Greenwic h. Divideix la Terra en est i oest. </li></ul>
 7. 7. La Latitud i la Longitud. Coordenades geogràfiques = latitud , longitud <ul><li>Latutud : distància d'un punt a l'equador. Pot ser N (nord) o S (sud). </li></ul><ul><li>Longitud : distància d'un punt al meridià de Greenwich. Pot ser E (est) o O (oest). </li></ul><ul><li>Per a localitzar un lloc, primerament n'escrivim la latitud i després la longitud. </li></ul>
 8. 8. Fusos o zones horàries. Quan aquí és de dia, en altres llocs de la Terra és de nit; aquesta diferència horària ve marcada pels fusos horaris , que són cadascuna de les 24 zones (una per cada hora del dia) en què s'ha dividit la superfície de la Terra. Del meridià de Greenwich o 0º cap a l'est, hem de sumar hores i cap a l'oest les hem de restar.
 9. 9. Exemple: quan a Espanya són les 12 del migdia, a la Xina són 8 hores més (les 20 hores o les 8 de la tarda) i a la costa Atlàntica dels EUA són 5 hores menys ( les 7 hores del matí).

×