Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

El crit

1,201 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

El crit

 1. 1. El critEdward Munchexpressionisme
 2. 2. El Crit (Skrik)Fitxa tècnica• Títol: El Crit• Autor: Edvard Munch (1863-1944).• Cronologia: 1893.• Estil: Expressionista.• Técnica: Oli sobre tela.• Tema: Al·legòric.• Localització: Galeria Nacional d’Oslo.El Crit és el títol de varis quadres del noruec Edvard Munch. La versió més famosa es troba a la Galeria Nacional d’Oslo però hi ha altres dues versions del quadre que es troben al Museu Munch i una quarta versió que pertany a una col·lecció personal.
 3. 3. DESCRIPCIÓ FORMAL• Totes les versions d’aquest quadre mostren una figura en primer pla que simbolitza una persona en un moment de profunda angustia i desesperació existencial.• El paisatge del fons es la ciutat d’Oslo vista des d’una colina.• El Crit esta considerat com una de les més importants obres de l’artista i del moviment expressionista.
 4. 4. A la imatge es veu una figura central que capta tota l’atenció del’espectador. Representa una figura cridant i mostrant un elevatnivell de angustia. Es situa a un pont i en un segon plaapareixen dues figures humanes caminant.A l’estructura formal podem apreciar línees verticals (estabilitat)que estructuren l’escena.1. La figura central2. Les figures humanes en segon pla a l’esquerra.També hem de destacar la línea obliqua que travessa el quadre definint dos nivells (el pont i el mar/cel).Predomina la línia corba, per accentuar el desequilibri emocional del personatge central.
 5. 5. Al quadre abunden colors vermells i blaus barrejats d’una manera violenta iirreal, indicant així estats d’ànims convulsos.Els colors i formes indiquen una forma subjectiva de representar l’escena.Els colors no responen a una visió realista del paisatge.
 6. 6. TemàticaUna persona crida en mig d’un pont. Indica angustia,desorientació, pànic.És com un reflex de les pròpies frustracions de l’artista i de formametafòrica indica la por a la soledat.
 7. 7. Va tenir una infància molt dura ja que la seva mare i la seva germana més properavan morir de tuberculosi quan el era molt jove encara i va viure les dues morts a casaseu. El seu pare era un home obsessionat per la religió i va morir quan Munch erajove. De tot allò va sorgir una personalitat conflictiva i desequilibrada.1879 comença la carrera de enginyeria però uns anys mes tard ho deixa percomençar la seva carrera artística.1885 Va portar a terme uns dels seus primers viatges a París on va conèixer elsmoviments pictòrics de lèpoca i es va sentir atret per l’obra de Gauguin.
 8. 8. En 1893 va pintar la seva obra més important “El Crit”. Paseaba por un sendero con dos amigos - el sol se puso - de repente el cielo se tiñó de rojo sangre, me detuve y me apoyé en una valla muerto de cansancio - sangre y lenguas de fuego acechaban sobre el azul oscuro del fiordo y de la ciudad - mis amigos continuaron y yo me quedé quieto, temblando de ansiedad, sentí un grito infinito que atravesaba la naturaleza...Va morir a Noruega sol a l’any 1944.
 9. 9. MODELS I INFLUENCIESEs noten influencies a l’hora de captaremocions de Van Gogh, Toulouse-Lautrec,… toti que també es poden veure els reflexes de lespintures negres de Goya de la Quinta delSordo.La forma violenta de plasmar els colors influiràen pintors com Kirchner.
 10. 10. Altres obres de Munch

×