Comunitats de pràctica en el Govern de les Illes Balears

408 views

Published on

Breu anunci de la posada en marxa de comunitats de pràctica en el Govern de les Illes Balears.
Ponència breu de 10 minuts dins la 3a jornada d'administració electrònica de les Illes Balears.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
408
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Faré una intervenció curta (10 minuts) només per a convidar-vos a totes i tots els aquí presents a participar en el projecte que ara vos explicaré.
 • L’administració electrònica te una part visible: - El portal web del Govern - Els tràmits telemàtics que estan disponibles - L’ús del certificat digital allà on és possible - El callcenter de suport 012 quan algú te problemes - La DGTIC en el seu conjunt també és “visible” en quant a que manté les infrastructures de servidors, els sistemes informàtics de la web i de les aplicacions de les conselleries.
 • Però també hi ha una part que no es veu, tan sols s’intueix, i resulta que aquesta part obscura representa el 90% de l’èxit de l’administració electrònica. No és possible crear tràmits telemàtics... ... si aquests no es troben prèviament en un catàleg. ... si no es té clar com se gestionaran les sol·licituds que se rebin per aquesta via. ... si ningú se preocupa de notificar al ciutadà de forma telemàtica. ... si no disposam d’un bon servei d’atenció d’incidències, per quan al ciutadà li falli el dispositiu lector del DNI electrònic, li falli l’accés a la seva banca electrònica o simplement no s’aclareixi. També és important que la normativa no sigui un fre sinó un impuls. Tota l’organització s’ha d’invoulcrar en la creació de més administració electrònica.
 • Després del que hem sentit fins ara a la jornada, potser alguns dels aquí presents teníem expectatives de que la cosa anàs més aviat, o potser tenim la intuïció de que se podría fer millor. Vos propòs que vos apunteu a una expedició que estam preparant: - Necessitam gent per fer un diagnòstic complet de com se troba sa nostra administració electrònica. - Per sebre si sa nostra organització està preparada. No el portal o les eines informàtiques, sinó tota l’organització: persones, places, funcions, processos... Necessitam voluntaris de fora de la DGTIC per a analitzar tot això.
 • Ha de ser gent voluntària i amb un cert interès per aquests temes, gent com voltros, que heu vengut fins al Parc Bit per passar tot un matí escoltant coses d’informàtica. Volem formar uns quants grups, com més variats millor. No vos robarem gaire temps, però mos seran molt útils ses vostres aportacions. Trobareu a la documentació un full on vos podeu apuntar. Només vos demanam unes quantes coses. De moment, NO VOS COMPROMETEU a res pel fet d’emplenar-lo.
 • Crearem dos grups per començar: - “Més i millor AE” s’encarregarà de la superfície, analitzarà les notícies que surten en premsa sobre l’administració electrònica del Govern, els tràmits més valorats pels ciutadans i les empreses, els més esperats... - “Telemàtics 100%” ho tendrà més difícil, s’haurà de submergir sota les aigües de sa nostra complexa administració. S’objectiu és preparar es camí per a que es pugui montar el sistema de tràmits oberts o de tràmits plantilla que abans vos han comentat. També anirem creant més grups, sempre relacionats amb la millora de l’AE. En el paper que teniu ja vos demanam idees sobre aquests nous grups. { En aquests grups se podria tractar de la interoperabilitat amb altres administracions, de la transparència de les dades, de l’ús de la tecnologia per a prevenir la corrupció... del que més vos interesi relacionat amb l’AE. }
 • El títol de la ponència era “REVOLUCIONEM l’administració electrònica DES DE DINS” Les revolucions no se fan mai des de fora o des de dalt, se fan des de la base. Una revolució no es pot fer amb frases políticament correctes, amb defenses corporativistes ni amb interessos partidistes. Els membres de cada grup han de poder actuar sota bandera pirata , és a dir, sense jerarquies i amb llibertat per a expressar-se. Totes ses opinions seran respectades i tingudes en compte. Per fer-ho comptam amb un contracte d’un any amb una empresa consultora que ens proporciona un dinamitzador per als grups. Serà qui: formi al grup en l’ús de les eines col·laboratives que ens acaba de mostrar n’Esteve, qui gestioni les reunions i les converses, faci les actes i prepari la documentació i per tot això emprarà una metodologia anomenada “Comunitats de pràctica”. Mos reunirem en unes poques reunions presencials, per a que no sigui tan fred, però quasi tota la comunicació es farà per l’ordenador. A finals de gener montarem una jornada específica només de Comunitats de pràctica. També al full repartit vos demanam si vos interessaria venir.
 • Evidentment no vos estam convidant a un creuer pel Carib (que també estaria molt bé) Sinó a una expedició científica per l’Antàrtida. { Aquí veim els dos primers grups: el que s’ha de capbussar per analitzar l’organització per dins, i el que se’n va a explorar sa superfície } Això vol dir que: - S’hi ha de dedicar un poc de temps (procurarem que poc: contestar algunes preguntes, llegir qualque text, comentar les propostes dels altres...) - Haurem de fer algunes reunions presencials (que seran poques i curtes) - Potser haurem de convèncer els vostres superiors: en aquest sentit vos diria que si vos fa ganes participar vos apunteu i ja mirarem de contactar amb els vostres caps per a explicar-lis de que va i aconseguir el seu consentiment.
 • Aquesta iniciativa està impulsada per la DGTIC perquè som molt conscients que l’administració electrònica no avançarà fins que tota l’organització hi estigui implicada. Hi haurà personal de la DGTIC dins cada un dels grups que es vagin organitzant. També està recolzada per la DGQS, que s’està movent molt per aconseguir disposar de catàlegs de procediments en condicions, oficines d’atenció presencial preparades per tot aquest repte, un callcenter especialitzat... Esperam que el seguiment de tot plegat se faci des del Grup per a la Simplificació de procediments i reducció de càrregues administratives {on també hi són representats la DG d’Advocacia, la de Coordinació i projectes Estratègics, les conselleries de Comerç i Indústria, Interior...}.
 • No vos havia dit que l’estació de l'Antàrtica que sortia a les fotos s’anomena “Base Esperanza”. Esperam que les conclusions d’aquests grups serveixin de revulsiu per a que l’administració electrònica avanci a més velocitat i encaixi millor dins l’organització. El ciutadà: obtindrà un servei... Sense cues, sense desplaçaments, 24x7, Per més canals, més personalitzat... Per a l’organització esperam: Anticipar problemes i Evitar friccions Tenir en compte els interessos de totes les conselleries durant el procés Per als propis exploradors significarà: Participar en aquest projecte tan il·lusionant que és la construcció de l’administració electrònica Aprendreu a utilitzar aquestes eines col·laboratives, que poden ser útils per a qualsevol tipus de grup i projecte, i per tant serà una experiència exportable a la vostra feina habitual a la conselleria. Cercarem sa forma de que quedi palès el reconeixement de les hores dedicades. Com a certificat de la DGTIC segur, i també estam en contacte amb l’EBAP per a la seva homologació com a crèdits de formació.
 • Si provau de cercar els termes “comunitats de pràctica” per internet veureu que surten milers de resultats. Els més propers els indicam aquí: Catalunya, Andalusia, Pais Basc... { Per exemple, avui mateix a Barcelona està tenint lloc una jornada només dedicada a aquests temes. Allà fa tres anys que treballen tot això. tenen una plataforma col·laborativa anomenada eCatalunya amb la qual ja han montat més de 1.100 grups de Comunitats de Practica, amb 15.000 participants. Avui en presenten un llibre sobre l’experiència. } A la jornada que montarem per gener tractarem més a fons tot això, posarem en marxa els grups i convidarem alguna d’aquestes institucions per a que mos contin més coses.
 • Res més, vos esperam, esperam els vostres fulls emplenats a la sortida esperam comptar amb voltros per a participar en qualque grup esperam que vengueu a la jornada sobre tot això que organitzarem per gener i esperam que entre tots poguem fer una millor administració.
 • Comunitats de pràctica en el Govern de les Illes Balears

  1. 1. Revolucionem l’administració electrònica des de dins Jeroni Navarrete, DGTIC 3a Jornada d’Administració Electrònica Parc Bit, 3 de desembre de 2009
  2. 2. L’AE que es veu El portal web, els tràmits telemàtics disponibles, l’accés amb certificat digital, el 012, la DGTIC...
  3. 3. La que no es veu És el 90% !!! Catàlegs de procediments i de processos Gestió de les sol·licituds Qui notifica Atenció d’incidències Adaptació de normativa ... tota la organització !!!
  4. 4. Partim d'expedició
  5. 5. Necessitam exploradors Voluntaris de totes les conselleries Amb ganes de que l’administració electrònica millori Que puguin dedicar un poc de temps i d’imaginació al projecte
  6. 6. Dos grups per a començar Més i millor AE Missió: fer un diagnòstic real de la situació i decidir de forma corporativa les prioritats Telemàtics 100% Missió: establir la infrastructura organitzativa per a rebre sol·licituds telemàtiques
  7. 7. Les regles <ul><li>Un grup de persones </li></ul><ul><li>Un dinamitzador </li></ul><ul><li>Una metodologia </li></ul><ul><li>Reunions presencials </li></ul><ul><li>Eines col·laboratives </li></ul><ul><li>(web, wiki, fòrum, ...) </li></ul>
  8. 8. Sabem que farà fred
  9. 9. Però no estarem sols
  10. 10. I els beneficis són molts <ul><li>Per al ciutadà </li></ul><ul><ul><li>Sense cues, sense desplaçaments, 24x7, personalitzat... </li></ul></ul><ul><li>Per a l’organització </li></ul><ul><ul><li>Anticipam problemes </li></ul></ul><ul><ul><li>Evitam friccions </li></ul></ul><ul><li>Per als propis exploradors </li></ul>
  11. 11. Experiències <ul><li>Milers d’experiències arreu del món: </li></ul><ul><li>Generalitat de Catalunya, programa Compartim </li></ul><ul><li>Junta de Andalucia </li></ul><ul><li>Euskadi: comarca Bilbao per a atenció primària </li></ul><ul><li>... </li></ul>
  12. 12. Vos esperam... Imatges utilitzades sota llicència Creative Commons: - R ita Willaert , http://www.flickr.com/photos/rietje (443954543, 76584925, 76617354, 76635464, 76639085) - Riomanso, http://www.flickr.com/photos/2bleg (3350710438) - Rob Nunn, http://www.flickr.com/photos/robnunn ( 2269822850, 2269041089, 2269034479) - Rob Watkins, http://www.flickr.com/photos/robnwatkins (2261397028) - Lars Plougmann, http://www.flickr.com/photos/criminalintent (2785120472, 2784284981)

  ×