Content Beheer Voor De Avans Open Website

1,066 views

Published on

redacteurentutorial voor het mephisto systeem

Published in: Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Content Beheer Voor De Avans Open Website

 1. 1. Content beheer voor de AvansOpen website
 2. 2. Rollen Binnen de huidige structuur zijn verschillende rollen te herkennen, die verschillende vaardigheden met zich meenemen. Deze tutorial is vooral voor content managers en redacteuren bedoeld.
 3. 3. Mephisto Community Het systeem achter AvansOpen is gebaseerd op het in Ruby on Rails geschreven Open Source CMS Mephisto. Site van Mephisto http://www.mephistoblog.com/ Alles over Mephisto; tutorials http://mephisto.artweb-design.de/Step+by+Step+Tutorial.html Community http://groups.google.com/group/MephistoBlog Wiki documentatie http://wiki.github.com/oliverbarnes/mephisto-docs Broncode http://github.com/technoweenie/mephisto/tree/master
 4. 4. Schrijven van een artikel <ul><li>Het aanmaken van een nieuw artikel is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar de titel en de tekst te schrijven en die op te slaan. Maar wat alsje gebruik wilt maken van alle mogelijkheden in het CMS, zoals versiebeheer, of misschien wil je een intro voor op de voorpagina schrijven? Laten we eerst een gewoon artikel maken: </li></ul>
 5. 5. Maak een Artikel Login op http://www.avansopen.nl/admin Klik “Create an Article” aan
 6. 6. Maak een Artikel Maak titel Schrijf stukje Sla op
 7. 7. Maak een Link Vanzelfsprekend moet het ook mogeijk zijn om links in je artikel te plaatsen. Als je gewend bent om dat in html te doen is dat makkelijk. Je kan gewoon de HTML code in het artikel zetten: <a href =&quot;http://www.avansopen.nl&quot;>AvansOpen</a> Voor redacteuren is er een eenvoudigere oplossing, die in dit CMS geimplementeerd is. Textile. Binnen Textile is het ook toegestaan om HTML Markup te gebruiken, dus je hebt ‘the best of two worlds’. Hiervoor moet je eerst textile activeren. Als je dat gedaan heb kan je links op een nieuwe manier gebruiken.
 8. 8. Maak een Link &quot;AvansOpen&quot;:http://www.avansopen.nl Ga rechtsonder bij het blokje “optional settings” naar “format with” en selecteer “ Textile ”. Nu kan je links op een makkelijkere manier invoegen. Paragraaf Type het volgende in je artikel:
 9. 9. Maak een Paragraaf Je krijgt dan: Sla op (zonder een herziening op te slaan)
 10. 10. Voeg een plaatje in Klik ‘Upload Asset’ Upload een plaatje , ga eerst naar ‘assets’.
 11. 11. Voeg een plaatje in Klik ‘Upload Asset’ Selecteer een plaatje, het is ook mogelijk om meerdere tegelijk te selecteren:
 12. 12. Voeg een plaatje in Klik op het potloodje om het plaatje te bewerken
 13. 13. Voeg een plaatje in Bewerk titel, bestand en tags Ga terug naar het artikel. Rechts van je zie je thumbnails van de zojuist geplaatste bestanden.
 14. 14. Voeg een plaatje in Versleep de thumbnail van het plaatje dat je wilt gebruiken naar je artikel Je ziet dan het adres van het plaatje in je tekst staan. Html <img src=&quot;http://www.avansopen.nl/assets/2009/6/4/IMG_0147.JPG&quot;></img> Textile !>http://www.avansopen.nl/assets/2009/6/4/IMG_0147.JPG!
 15. 15. Voeg een plaatje in Et Voila! http://www.avansopen.nl/assets/2009/6/4/IMG_0147_thumb.JPG http://www.avansopen.nl/assets/2009/6/4/IMG_0147_tiny.JPG Automatisch aangemaakt:
 16. 16. Schrijf een Lead Klik “Add an excerpt” aan Er verschijnt dan een veld, waarin je afzonderlijke content kunt plaatsen. Deze wordt geplaatst op overzichtspagina’s van een sectie van de site.
 17. 17. Maak een Samenvatting Alleen de lead verschijnt op de overzichtspagina. Als je geen lead schrijft, verschijnt het hele artikel hier. Als je ‘save as draft’ aan hebt staan (en dus nog niet gepubliceerd hebt), kan je de lead niet bekijken.
 18. 18. Textile: een overzicht Pas een blok aan: Header: h n . Blockquote: bq. Footnote: fn n . Numeric list: # Bulleted list: Pas de tekst aan: _ cursief _ vet ?? citaat ?? -doorgestreepte tekst- +ingevoegde tekst+ ^superscript^ ~subscript~ %span% Styling kenmerken (CSS): (class)(#id){style}[language] Uitlijning van een blok < rechts> links= centreer<> justify To insert a table: |een|tabel|rij||een|tabel|rij| Voeg een link toe &quot;linktekst&quot;: url Definieer een afkorting ABC(Always Be Closing) Verwijs naar een voetnoot [ n ] Voeg een plaatje toe: !urlplaatje!

×