Читање и разумевање нелинеарних елемената

5,127 views

Published on

Презентација преузета са адресе http://21naki.wordpress.com и дорађена за потребе мог часа

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,127
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4,062
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Читање и разумевање нелинеарних елемената

 1. 1. ЧИТАЊЕ И РАЗУМЕВАЊЕ НЕЛИНЕАРНИХ ЕЛЕМЕНАТА ГРАМАТИКА, СТР. 238-239.
 2. 2.  Где обично налазите графиконе и табеле?  Који подаци се могу приказати у дијаграму?  Шта лакше памтите: податке који су нанизани један за другим или оне који су груписани по одређеном критеријуму? Зашто?
 3. 3.  Не морају сви подаци бити нанизани један за другим, односно, представљени у линеарном низу у тексту.  У уџбеницима, стручним књигама и различитим часописима, подаци могу бити представљени и помоћу: табела, графикона, легенди, скица и сл. (нелинеарни елементи).
 4. 4. ГРАФИКОНИ (ДИЈАГРАМИ)  Графикони (дијаграми) су погодни за приказивање података; у графиконима се приказују појединачне вредности или расподеле у оквиру неке целине ради очигледног представљања извесних односа (стања, статистике, размере и сл.).  Резултати разних анкета представљају се обично дијаграмима различитих облика.  Дијаграм може бити: правоугаони, кружни, вертикални или хоризонтални.
 5. 5. Ово су дијаграми који илуструју резултате анкете спроведене међу ученицима (у процентима) на питање “колико деце има у твојој породици?”: ХОРИЗОНТАЛНИ ДИЈАГРАМ 0 20 40 60 више од троје деце троје деце двоје деце једно дете више од троје деце троје деце двоје деце једно дете
 6. 6. АНАЛИЗА ХОРИЗОНТАЛНОГ ДИЈАГРАМА  На основу приказаног дијаграма може се закључити да је ситуација у породицама испитаника следећа:  око 48% су заступљене породице са двоје деце;  око 30% са једним дететом;  око 21% од троје деце у породици;  око 1% више од троје деце.
 7. 7. ВЕРТИКАЛНИ ДИЈАГРАМ 60 50 40 30 20 10 0 једно дете двоје деце троје деце више од троје деце више од троје деце троје деце двоје деце једно дете
 8. 8. КРУЖНИ ДИЈАГРАМИ једно дете двоје деце троје деце више од троје деце
 9. 9. ШТА ПРИКАЗУЈЕ ОВАЈ ДОЊИ ДИЈАГРАМ?
 10. 10. ОВИ ГРАФИКОНИ МОГУ ДА ПОКАЖУ ПРОМЕНЕ У ВРЕДНОСТИМА КРОЗ ВРЕМЕ. НПР. ПРОМЕНУ БРОЈА УЧЕНИКА У НЕКОЈ ШКОЛИ НАКОН ПЕТ ИЛИ ДЕСЕТ ГОДИНА ИЛИ ПРОМЕНЕ У ОЦЕНАМА У ЈЕДНОМ ОДЕЉЕЊУ ТОКОМ ОСАМ РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ. 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 први разред пети разред осми разред број ученика 1995. године број ученика 2000. године број ученика 2005. године
 11. 11. НЕКО СЕ ДОСЕТИО ДА “ИСПЕЧЕ” ДИЈАГРАМ ТОРТУ СА СЛОЈЕВИМА!
 12. 12. КРУЖНИ ДИЈАГРАМ o Овакав дијаграм се према енглеском популарно зове пита (јер су њихове пите традиционално округле), а према француском камембер (јер је то врста округлог француског сира). o Код нас се, понекад, овај кружни дијаграм назива и погача. Шта мислите зашто?
 13. 13. ЛЕГЕНДА  Са стране дијаграма дата је легенда.  Она представља “тумач знакова, симбола на географским и другим картама, табелама, дијаграмима, плановима и слично”.
 14. 14. ПОГЛЕДАЈТЕ НА КАРТИ КАКО СУ РАСПРОСТРАЊЕНИ ДИЈАЛЕКТИ. КОМ ДИЈАЛЕКТУ ПРИПАДА НИШ?
 15. 15. Организациони дијаграм
 16. 16. ЈОШ ЈЕДАН ЗАНИМЉИВ ГРАФИЧКИ ПРИКАЗ...
 17. 17. ТАБЕЛА  Табела нам је најпознатија врста представљања података и научили смо да се без проблема служимо њоме.  У табели се подаци наводе и хоризонтално (у редовима) и вертикално (у колонама).  Табеларан – изложен, дат у виду табела  Табелирати – приказивати у облику табеле резултате мерења  Када желиш да прочиташ неки податак, треба да тражиш место укрштања одређеног реда са одговарајућом колоном:
 18. 18. ТАБЕЛА (ПОЗОРИШНИ РЕПЕРТОАР У ЈУГОСЛОВЕНСКОМ ДРАМСКОМ ПОЗОРИШТУ У ОКТОБРУ 2008. ГОДИНЕ) Велика сцена “Љуба Тадић” 3. Петак у 20.00 Барбело, о псима и деци 4. Субота у 20.00 Псећи валцер 5. Недеља у 20.00 Тако је морало бити 6. Понедељак у 20.00 Дон Крсто 7. Уторак у 20.00 Шума 8. Среда у 20.00 Банат 14. Уторак у 20.00 Маратонци, премијера 16. Четвртак у 20.00 Маратонци
 19. 19. ТУМАЧЕЊЕ ТАБЕЛЕ  Представа “Псећи валцер” је одржана у суботу, 4.октобра 2008.године у 20.00 часова на Великој сцени “Љуба Тадић”.  Покушајте сами да откријете: Када се одиграла представа “Дон Крсто”?
 20. 20. БРОЈЕВНА ПРАВА  До сада сте се срели са овим појмом још у првом разреду; то је, заправо, права која служи за представљање вредности неког броја.  Бројевна права може да се нацрта тако да почиње и да се завршава на било ком броју.
 21. 21. БРОЈЕВНА ПРАВА  Бројевна права се не користи само у математици; наћи ћемо је свуда где треба бројевима приказати неки процес (честе су у историји, нарочито када се приказују одређена раздобља, нпр. нова и стара ера).  Погледајте како се одређени историјски подаци могу приказати помоћу разних графичких приказа, поред бројевне праве:
 22. 22. КОНЦЕПТУАЛНЕ МАПЕ  Концептуално мапирање је техника за представљање веза између различитих појмова.  Концептуална мапа је дијаграм који показује везу између различитих појмова. Појмови су повезани стрелицом, у разгранату хијерархијску структуру. Веза између појмова је повезана фразама, ради лакшег разумевања (налазе се на стрелици), као нпр резултира, односи се или потребно је.
 23. 23. КОНЦЕПТУАЛНЕ МАПЕ  Концептуалним мапама се могу представити читаве области; свака лекција се може испричати мапом.  Велику помоћ пружају при учењу јер на адекватан и разумљив начин објашњавају неки текст.  Такође, повољно утичу на памћење јер је доказано да људски мозак лакше памти слику него текст.  Погледајте како лако може да се представи једна огромна област
 24. 24. ПОПУЊАВАЊЕ ОБРАЗАЦА (ОПШТА УПЛАТНИЦА, ПОТВРДА)  Попуњавање различитих образаца (рачуна за струју, разних чланарина) део је савремене културе живљења.  Налог за уплату или уплатница један је од тих образаца. Ево како изгледа.
 25. 25. ПРВИ ЗАДАТАК  Попуни ову уплатницу уместо Тање Петровић, која жели да обнови чланарину у библиотеци “Петар Кочић”. Тања живи у Његошевој улици број 5 у Ковачима, чији је поштански број 00 005, а рачун библиотеке је 000-55555-55. Обнова чланарине је 500 динара.
 26. 26.  Други образац, који је веома често потребан ученицима основних и средњих школа, јесте потврда да су ученици одређене школе. Та потврда има вишеструку намену: за оверу здравствених књижица, издавање повластица за превоз, добијање виза за иностранство итд.  Потврда овако изгледа:
 27. 27. ДРУГИ ЗАДАТАК  Попуните образац уместо Марка Јовановића.  Марко Јовановић ће добити годишњу карту тј. попуст за све утакмице које се играју у “Пиониру”, али ако донесе потврду да је редован ученик. Он је ученик VIII/3 разреда Основне школе “Бора Станковић” на Бањици. Рођен је 1. јануара 1996. године, у београдској општини Вождовац.  Шта је остало непопуњено? Ко то попуњава?  Шта значи скраћеница “М.П.”?
 28. 28. ДОМАЋИ ЗАДАТАК  Уколико не стигнете да урадите ова два задатка, урадићете их за домаћи задатак.  Задаци се налазе у Радној свесци, стр. 143-145.

×