Samenhang in excellentieprogramma

920 views

Published on

Presentatie voor werkgroep Samenhang in een bèta excellentprogramma voor de JCU Docentenconferentie Blink uit in bèta, door Sanne Tromp.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
920
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • John gaf een lezing met dit citaat: the covering of content is the enemy of learning. Stephen Skocpol gaf een presentatie aan vierde klassers over het JCU. Hij liet o.a. deze foto zien waarop de conclusie luidt: er is geen verband tussen de twee variabelen. Hij zei me: dat is zo heerlijk, ik kon zelf uitzoeken en het was niet vooraf bekend of er iets uit dit onderzoek zou komen.
 • Malcolm Gladwell is de auteur van Outliers, een boek over mensen die uitzonderlijke prestaties neerzetten. Hij vertelt tijdens dit interview over de beatles en eindigt met een definitie van talent. Play Gladwell zegt: kijk naar de omgeving van talent; hij benadrukt het belang van vlieguren / oefenen. Als we gaan selecteren, kijken we dan alleen naar de individuele prestaties of nemen we bv. ook de inzet mee die er achter ligt? Voorbeeld van WH Gispen.
 • Carol Dweck is onderzoekster aan Stanford University. Ik hoorde haar praten afgelopen juni op een conferentie in Parijs. Ze vertelde dat er twee manieren zijn om naar intelligentie te kijken. De fixed mind set: intelligentie is een statisch gegeven; en de growth mindset: intelligentie kan ontwikkeld worden. De manier van kijken naar intelligentie bepaalt mede hoe leerlingen tegen leren en onderwijs aankijken. Ze vertelt over haar eigen lagere school. Haar docent had de tafels van de kinderen geordend in de klas op basis van IQ. Ze vertelt wat het met haar deed en wat ze – veel later – ontdekte over de fixed en growth mindset. Play Tijdens haar lezing realiseerde ik me: ik heb ook last van de fixed mindset. Ik heb de overtuigingen dat ik niet muzikaal genoeg ben om bv piano te leren spelen. Maar klopt dat wel?
 • De leerlingen die nu in de vierde klas zitten, doen in 2013 eindexamen. Rond 2018 zullen ze hun master diploma halen. Dan zijn ze werkzaam van zeg 2018 tot en met 2058. Wij weten niet hoe hun wereld eruit zal zien in de komende decennia, maar we leiden hen nu wel op voor de toekomst. Apple maakte een mooie reclame spot over creatieve geesten. Play Voorbeeld van Paul Musegaas, jaarklas 2006: probleem vd overbevolking.
 • Marca Wolfensberger is lector aan de Hanze hogeschool en hield een jaar geleden een lezing ter gelegenheid van haar installatie tot lector. Tijdens haar lezing vraagt ze het publiek, wie de afgelopen 2 jaar een excellente prestatie heeft neergezet. Play Wij kunnen wel denken in termen van excellentie, maar hoe scoort dit onder leerlingen?
 • Benjamin Zander is een dirigent en hij geeft ook les aan het conservatorium. Zijn cursus duurt een heel collegejaar. Hij zag dat de studenten zo onder druk stonden om goed te presteren dat hij een truc uithaalde. Hij vroeg alle studenten hem aan het begin van de cursus een brief te sturen, gedateerd aan het einde van de cursus, die begon met: Dear Mr. Zander, I got my A because… Zoals je weet is een A het hoogste cijfer in de VS. Play Schoolcultuur is beinvloedbaar, het is geen vast gegeven. Mijn stelling is dat de attitude van docenten t.a.v. de leerlingen een heel belangrijke factor is in het creeren van een uitdagend schoolklimaat.
 • Samenhang in excellentieprogramma

  1. 1. Samenhang in excellentie programma’s JCU docentenconferentie 2011 Sanne Tromp
  2. 2. Bèta Excellent Platform bèta techniek Twee doelen: Meer leerlingen met een N profiel. Streef percentages: vwo 60%, havo 55%, vmbo 50%. Meer aandacht voor de goed presterende leerlingen (top 20%)
  3. 3. <ul><li>Voorstel JCU en partnerscholen </li></ul><ul><li>Activiteiten op en door de scholen in onderbouw en bovenbouw vwo; havo is een keuze van de school </li></ul><ul><li>Gemeenschappelijke activiteiten in JCU verband </li></ul><ul><ul><li>Scholing voor docenten </li></ul></ul><ul><ul><li>Gemeenschappelijke onderwijsactiviteiten voor leerlingen </li></ul></ul><ul><ul><li>Bèta excellent certificaat van de UU </li></ul></ul><ul><ul><li>Didactische modellen uitwerken met bijbehorend lesmateriaal </li></ul></ul><ul><ul><li>Onderzoek en publicaties </li></ul></ul>
  4. 4. Activiteiten op scholen: onderbouw Kernwoorden: Enthousiasmerend, cool om mee te doen, zelf onderzoeken, overzichtelijke activiteiten met eigen inbreng, beloning, bèta-vergezichten, oriënterend op N profielkeuze, zelf-selectie, ontwikkelen van een community van bèta enthousiastelingen.
  5. 5. Activiteiten op scholen: bovenbouw Kernwoorden: Prestigieus (door verbinding met UU en bedrijfsleven), ambitieus, serieus genomen worden, oriënterend op studiekeuze, geselecteerd worden, persoonlijke ontwikkeling, onderzoeksgericht
  6. 6. <ul><li>Voorlopige schets bovenbouw programma </li></ul><ul><li>Ingrediënten: </li></ul><ul><ul><li>(Zelf-)selectie </li></ul></ul><ul><ul><li>Begeleiding </li></ul></ul><ul><ul><li>Activiteiten </li></ul></ul><ul><ul><li>UU Bèta excellent certificaat bij diploma </li></ul></ul><ul><li>Omvang activiteiten: </li></ul><ul><li>240 slu per leerjaar, totaal 720 slu </li></ul><ul><ul><li>Extra bètavak: 440 slu </li></ul></ul><ul><ul><li>Verrijking (mono/interdisciplinair): 200 slu </li></ul></ul><ul><ul><li>Extra open onderzoek: 80 slu </li></ul></ul>
  7. 7. <ul><li>Bèta excellent certificaat van de UU </li></ul><ul><li>Concept eisen: </li></ul><ul><li>Deelname aan bèta excellent programma op school in 5 en 6 vwo </li></ul><ul><li>Dubbelprofiel NT/NG en bèta keuzevak </li></ul><ul><li>PWS van 120 uur of meer, i.s.m. externe instantie </li></ul><ul><li>Gemiddeld eindcijfer bèta: 7,5 of hoger </li></ul><ul><li>Geeft toegang tot honours programma’s </li></ul>
  8. 8. <ul><li>Procedure </li></ul><ul><li>JCU verzorgt: </li></ul><ul><li>Tekst voor gemeenschappelijke activiteiten </li></ul><ul><li>Format voor plan van scholen </li></ul><ul><li>Scholen: </li></ul><ul><li>Kiezen een eigen invulling voor de activiteiten i.h.k.v. bèta excellent </li></ul><ul><li>JCU koppelt terug en streeft naar deelname </li></ul><ul><li>van maximaal ± 10 scholen in eerste tranche </li></ul>
  9. 9. <ul><li>Vragen / commentaar tot zover? </li></ul><ul><li>NB: Verbreding naar niet-bèta vakken wellicht </li></ul><ul><li>via OCW middelen excellentie 2012 e.v. </li></ul>
  10. 10. Nu: met elkaar een excellentie programma in elkaar zetten. Beperking: vwo bovenbouw bèta excellentie programma op school Doel is concreet maken van ideeën met een focus op samenhang.
  11. 11. Samenhang in excellentie programma’s Wat zijn zinvolle activiteiten? Gaan we selecteren, zo ja hoe en op basis waarvan? Wat is een passende didactiek? Wat zijn de gewenste eindtermen? Hoe breng je de meerwaarde aan de leerling(e)? Hoe creëren we een schoolcultuur gericht op excellentie?
  12. 12. Wat zijn zinvolle activiteiten? John Zubizarreta, president van de National Collegiate Honours Council in de VS “ The covering of content is the enemy of learning”
  13. 13. Gaan we selecteren, en hoe dan? Malcolm Gladwell, auteur van Outliers, over de Beatles Selecteren we op basis van prestaties of kijken we ook naar de inzet die er achter ligt?
  14. 14. Wat is een passende didactiek? Carol Dweck over de growth mindset en de fixed mindset
  15. 15. Wat zijn de eindtermen? Apple’s beroemde reclamefilm uit de jaren ’80. Hoe leiden we leerlingen op voor een nog onbekende toekomst?
  16. 16. Hoe breng je de meerwaarde aan de leerling(e)? Marca Wolfensberger, lector excellentie in hoger onderwijs en samenleving: wie durft te zeggen excellent te zijn?
  17. 17. Hoe creëren we een schoolcultuur gericht op excellentie? Benjamin Zander: All my students are A students
  18. 18. <ul><li>Duo’s in gesprek over één van deze </li></ul><ul><li>vragen </li></ul><ul><li>Wat zijn zinvolle activiteiten? </li></ul><ul><li>Gaan we selecteren, zo ja hoe en op basis waarvan? </li></ul><ul><li>Wat is een passende didactiek? </li></ul><ul><li>Wat zijn de gewenste eindtermen? </li></ul><ul><li>Hoe breng je de meerwaarde aan de leerling(e)? </li></ul><ul><li>Hoe creëren we een schoolcultuur gericht op excellentie? </li></ul><ul><li>Na bespreking: plenaire terugkoppeling </li></ul>
  19. 19. <ul><li>Aanbevelingen voor excellentie programma’s </li></ul><ul><li>… voor mijn school </li></ul><ul><li>… voor mij als docent </li></ul><ul><li>… .voor het JCU </li></ul><ul><li>… voor de bèta excellent aanvraag </li></ul>

  ×