Unit 2<br />Cell Biology<br />
What two thing do all of these things have in common?<br />Explain your answer, and be prepare to defend.<br />
What does it mean to be alive?<br />Part 1<br />
Brainstorm<br />List as many characteristics of living things as possible.<br />Don’t “think” too much.<br />Just write.<b...
Combine and Rank<br />With a partner or group of three:<br />Combine your brainstorms.<br />Put a check mark next to the t...
Share<br />Need three groups to share their lists.<br />
Similarities?  Differences?<br />
The 9 Characteristics of Life<br />Table 2.1 (page 52)<br />
1. Take in and convert materials and energy from the environment; release wastes.<br />Short answer: Living things need en...
2. Have a high degree of chemical organization compared to nonliving objects.<br />Short answer: Living things are more bi...
3.  Have complex structural organization that is responsible for their appearance and activities.<br />Short answer: Livin...
4. Contain coded instructions (such as DNA) for maintaining their organization and activities.<br />Short answer: Living t...
5. Sense and react to changes in their environment.<br />Short answer: Living things react to their environment.<br />
6. Grow and develop during some part of their lives.<br />Short answer: Living things grow.<br />
7. Reproduce others like themselves.<br />Short answer: Living things reproduce.<br />
8. Communicate with similar organisms.<br />Short answer: Living things communicate.<br />
9. Move under their own power.<br />Short answer: Living things move and move stuff.<br />
The Cell Theory<br />Part 2<br />
Basic Units of Life<br />Started in early 1800s.<br />Many scientists contributed ideas.<br />Led to two main parts of the...
1. Cells, or products made by cells, are the units of structure and function in organisms.<br />
2. All cells come from preexisting cells.<br />
PROKARYOTES / EUKARYOTES<br />Part 3<br />
Prokaryotes<br />First<br />Simplest<br />Smaller (0.3-5 μm)<br />Almost always unicellular<br />EVERYWHERE<br />Do not ha...
Eukaryotes<br />Came after prokaryotes<br />More complex<br />Larger (10-50 μm)<br />Can make up multicellular organisms<b...
Prokaryotic Cell Structure<br />Structures to know:<br />Plasma Membrane<br />Cell Wall<br />Capsule<br />Nucleoid<br />Pl...
Eukaryotic Cell Structure<br />Basic structures:<br />Plasma Membrane<br />Nucleus<br />Cytoskeleton<br />Microtubules<br ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Honors Biology (Life and Cell Introduction)

726 views

Published on

Published in: Technology, Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
726
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Honors Biology (Life and Cell Introduction)

  1. 1. Unit 2<br />Cell Biology<br />
  2. 2. What two thing do all of these things have in common?<br />Explain your answer, and be prepare to defend.<br />
  3. 3. What does it mean to be alive?<br />Part 1<br />
  4. 4. Brainstorm<br />List as many characteristics of living things as possible.<br />Don’t “think” too much.<br />Just write.<br />No wrong answers.<br />Try to get at least 10.<br />5 MINUTES<br />
  5. 5. Combine and Rank<br />With a partner or group of three:<br />Combine your brainstorms.<br />Put a check mark next to the ten “best” characteristics of life.<br />Be prepared to explain/defend your choice.<br />5 MINUTES<br />
  6. 6. Share<br />Need three groups to share their lists.<br />
  7. 7. Similarities? Differences?<br />
  8. 8. The 9 Characteristics of Life<br />Table 2.1 (page 52)<br />
  9. 9. 1. Take in and convert materials and energy from the environment; release wastes.<br />Short answer: Living things need energy.<br />
  10. 10. 2. Have a high degree of chemical organization compared to nonliving objects.<br />Short answer: Living things are more biochemically complex. <br />Shorter answer: Living things are made of cells. <br />
  11. 11. 3. Have complex structural organization that is responsible for their appearance and activities.<br />Short answer: Living things have structures that relate to their functions.<br />
  12. 12. 4. Contain coded instructions (such as DNA) for maintaining their organization and activities.<br />Short answer: Living things have “Universal” code.<br />
  13. 13. 5. Sense and react to changes in their environment.<br />Short answer: Living things react to their environment.<br />
  14. 14. 6. Grow and develop during some part of their lives.<br />Short answer: Living things grow.<br />
  15. 15. 7. Reproduce others like themselves.<br />Short answer: Living things reproduce.<br />
  16. 16. 8. Communicate with similar organisms.<br />Short answer: Living things communicate.<br />
  17. 17. 9. Move under their own power.<br />Short answer: Living things move and move stuff.<br />
  18. 18. The Cell Theory<br />Part 2<br />
  19. 19. Basic Units of Life<br />Started in early 1800s.<br />Many scientists contributed ideas.<br />Led to two main parts of the CELL THEORY<br />
  20. 20. 1. Cells, or products made by cells, are the units of structure and function in organisms.<br />
  21. 21. 2. All cells come from preexisting cells.<br />
  22. 22. PROKARYOTES / EUKARYOTES<br />Part 3<br />
  23. 23. Prokaryotes<br />First<br />Simplest<br />Smaller (0.3-5 μm)<br />Almost always unicellular<br />EVERYWHERE<br />Do not have a nucleus<br />
  24. 24. Eukaryotes<br />Came after prokaryotes<br />More complex<br />Larger (10-50 μm)<br />Can make up multicellular organisms<br />Have a nucleus<br />
  25. 25. Prokaryotic Cell Structure<br />Structures to know:<br />Plasma Membrane<br />Cell Wall<br />Capsule<br />Nucleoid<br />Plasmid<br />Ribosomes<br />Cytoplasm<br />Flagellum<br />
  26. 26. Eukaryotic Cell Structure<br />Basic structures:<br />Plasma Membrane<br />Nucleus<br />Cytoskeleton<br />Microtubules<br />Microfilaments<br />Lysosome (a)<br />Centrioles (a)<br />Cell Wall (p)<br />Mitochondrion<br />Endoplasmic reticulum (ER)<br />Smooth<br />Rough<br />Golgi apparatus<br />Cytosol / Cytoplasm<br />Chloroplast (p)<br />a = Animal Only<br />p = Plant Only<br />

×