Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Exposició
Els secans de Lleida
El castell de Concabella acull l’exposició Els
secans de Lleida, que dóna a conèixer els
ec...
Horari
Cada dia de la setmana amb visita concertada.
Estiu (de maig a setembre): dissabtes de 10 a
18 h; diumenges i festi...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Centre Interpretació¡ dels Secans de Lleida a Concabella

2,381 views

Published on

Únic document o full volant explicatiu del relat expositiu dels Secans de Lleida al castell de Concabella. Cal fer notar la sospitosa errada del mapa dels Espai Naturals Protegits de la plana de Lleida, on "desapareix" l'ENP de Granyena. De la mateixa manera al Google Maps han desaparegut les 2/3 parts de l'Espai Natural Protegit de Plans de Sió.

Published in: Environment
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Centre Interpretació¡ dels Secans de Lleida a Concabella

  1. 1. Exposició Els secans de Lleida El castell de Concabella acull l’exposició Els secans de Lleida, que dóna a conèixer els ecosistemes de secà, sovint infravalorats i associats a zones pobres i poc productives. Aquesta exposició us permetrà descobrir la riquesa natural i cultural, el paisatge, la fauna i la flora, les amenaces i oportunitats, i els itineraris dels secans de ponent. La protecció dels secans A la plana de Lleida, s’han conreat, de manera secular, cultius herbacis típicament de secà, com són l’ordi o el blat. Aquests cultius s’han alternat tradicionalment amb la presència d’erms i guarets, i també amb cultius llenyosos, com l’olivera i l’ametller. Al mateix temps, les pastures extensives per a ovelles hi han estat presents tradicionalment. Aquest maneig i model d’explotació de les terres ha estat la gènesi de la configuració actual del paisatge típic d’aquesta zona, anomenat paisatge pseudoestèpic. Tot i no ser d’origen natural com les veritables estepes d’Àsia i d’altres contrades, s’hi han reproduït unes condicions ecològiques semblants (simplicitat estructural, baixa productivitat primària, escassetat d’aigua, etc.) que han permès allotjar una rica biodiversitat pròpia d’aquests espais esteparis. En aquestes condicions, hi trobem una fauna i una flora sorprenents, úniques i extraordinàriament fràgils, actualment en forta regressió en l’àmbit català, espanyol i europeu, que cal preservar. La major part dels secans de la plana de Lleida són xarxa Natura 2000, la xarxa europea de protecció de la natura, perquè contenen hàbitats i espècies rellevants en el conjunt del continent. Les ZEPA (zones d’especial protecció per a les aus) formen part d’aquesta xarxa. Aquest ecosistema, avui el més amenaçat de Catalunya, té una figura de protecció específica: el Pla especial i pla de gestió de protecció del medi natural i del paisatge dels espais naturals protegits de la plana de Lleida.
  2. 2. Horari Cada dia de la setmana amb visita concertada. Estiu (de maig a setembre): dissabtes de 10 a 18 h; diumenges i festius de 10 a 14 h. Hivern (d’octubre a abril): dissabtes de 10 a 14 h; diumenges i festius de 10 a 14 h. Centres educatius Horaris especials amb concertació prèvia. Adreça Castell de Concabella, plaça del Castell, s/n, 25211 Concabella Tel. +34 973 554 151 Com arribar-hi Concabella es troba en el municipi dels Plans del Sió, comarca de la Segarra, en la cruïlla de les carreteres L-310 de Tàrrega a Guissona, L-304 de Mont-roig de Segarra a Concabella i L-324 de Sant Ramon a Concabella. L’àmbit dels secans DL. B.16503-2013 Concabella Ajuntament dels Plans de Sió Hi col·labora:

×