Merli

351 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
351
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Merli

 1. 1. Què és el MerlíMerlí és un catàleg de recursos educatiusdigitals desenvolupat pel DepartamentdEnsenyament amb lobjectiu de proporcionara la comunitat educativa un entorn decatalogació, indexació i cerca de materialsdidàctics.
 2. 2. Com podem accedir-hi?● Opció 1 ● Escriure ladreça: – http://aplitic.xtec.cat/merli/● Opció 2 ● Pàgina del CRP
 3. 3. Pàgina del CRP
 4. 4. Com cercar?
 5. 5. Cerca ràpidaPermet realitzar cerques per paraula clau, per nivell i peràrea. Cal tenir present que no té en compte ni lesmajúscules ni les minúscules i tampoc els accents.Permet buscar per paraules i frases sobre qualsevolcamp del catàleg (títol, autor, resum, etc.). Cal escriureuna o més paraules al camp de text i el cercadormostrarà tots els recursos que continguin algund’aquests mots en alguna de les etiquetes de la sevafitxa.
 6. 6. Operadors de cerca● Si es cerquen els termes : progressió aritmètica, es recuperaran totes aquelles fitxes a les quals hi apareixen els dos termes en qualsevol lloc.● Si es busca una frase delimitada per cometes, “progressió aritmètica", el cercador recupera totes aquelles fitxes en què hi apareix la frase exacta o els termes en el mateix ordre i com a unitat.● Afegint aquest símbol (-) davant dun terme es recuperaran totes les fitxes que no contenen aquest terme. Per exemple, si es fa la cerca progressió -aritmètica, el cercador mostrarà les fitxes que contenen el terme progressió, però mai apareixerà el terme aritmètica.
 7. 7. Operadors de cercaL’operador ? és un comodí d’un caràcter únic quesubstitueix una lletra d’una paraula. Per exemple, si esvol cercar tant text com test, es pot escriure te?t en elformulari de cerca. L’operador * és un comodí de caràcters múltiplesque substitueix un, dos o més caràcters que es podenafegir a una paraula. Per exemple programa* tanttrobaria programari com programador
 8. 8. Operadors de cercaL’operador ~ afegit al final d’una paraula permet fercerques difuses. El cercador donarà resultats en elsquals apareix el mot i altres semblants a nivellortogràfic. Per exemple, si s’escriu fesol~ al formularide cerca, en els resultats s’hi podrà trobar les paraulesfesol, pèsol, fesols i pèsols. Cerques per proximitat. Una altra possibilitat ésrealitzar cerques per proximitat de dues paraules. Perexemple, si en el formulari s’introdueix esqueletossos ~10, en els resultats apareixeran els dostermes, esquelet i ossos, separats per un màxim de 10paraules.
 9. 9. Cerca avançada Permet buscar per mots clau i frases en tots els camps del catàleg i definir diferents criteris per obtenir una cerca més precisa. Permet acotar els resultats segons el descriptor temàtic, el currículum i les característiques del recurs.
 10. 10. Cerca avançada Text lliure: permet buscar mots clau i frases en tots els camps del catàleg. Descriptor temàtic: troba documents que tracten una matèria concreta. En començar a escriure un terme, apareix una capa dinàmica amb tots els descriptors del tesaurus que contenen els caràcters escrits. Un cop sha identificat el terme desitjat, es pot triar.
 11. 11. Cerca avançada Es poden filtrar els resultats per Nivell educatiu Quan el nivell educatiu està estructurat en cicles, permet triar el cicle. Es pot també filtrar per àrea/Família/Competència, i quan sescull una opció, es desplega la corresponent relació de continguts en una estructura jeràrquica. Un clic en el + , desplega els Continguts de lÀrea/Família/Competència triada.
 12. 12. Resultat de la cercaUn cop realitzada la cerca apareixeran els recursos quees troben al catàleg relacionats amb els criteris de cercaespecificats, tant a la cerca ràpida com a lavançada.En aquesta pantalla de resultats apareixen els següentselements que ajuden a visualitzar els resultats de lacerca: pàgina de navegació, criteri dordenació, tipus derecursos i llistat dels resultats.A més, Merlí ofereix lopció dinteractuar valorant,comentant i compartint un recurs entre els usuaris.
 13. 13. Resultat de la cerca
 14. 14. Pàgina de resultats● Podem ordenar-los● Els tenim classificats per ● Físics ● En línia
 15. 15. Recursos en línia• Interactiu: recurs basat en la interacció entre els estudiants per tal dassolir un objectiu• Aplicació: conjunt ordenat dordres al què saccedeix via web, ja sigui a través dinternet o duna intranet• Imatge: representació visual dun objecte mitjançant tècniques diferents (dibuix, pintura, fotografia.• Àudio: suport per ésser escoltat• Vídeo: recurs que representa imatges en moviment• Document: suport virtual dissenyat i creat específicament per a contenir informació i, en general, també per a comunicar-la• Pàgina web: document web amb contingut dhipertext amb hipervincles per facilitar la navegació duna pàgina o secció a una altra• Altres: presenten un format diferent als anteriors
 16. 16. Recursos físics● Vídeo: recurs enregistrat en cinta de vídeo● Escrit: articles, llibres, revistes, dossiers, fullets, llibre amb disc...● Maleta pedagògica: document que conté diverses classes de recurs● Recurs electrònic: recurs que necessita dun ordinador perquè es pugui utilitzar● Objecte: la fitxa és sobre un objecte físic● Àudio: suport per ésser escoltat● Material visual: mapes, fotografies, cartells / làmines...● Altres: presenten un format diferent als anteriors
 17. 17. Recursos físics● Vídeo: recurs enregistrat en cinta de vídeo● Escrit: articles, llibres, revistes, dossiers, fullets, llibre amb disc...● Maleta pedagògica: document que conté diverses classes de recurs● Recurs electrònic: recurs que necessita dun ordinador perquè es pugui utilitzar● Objecte: la fitxa és sobre un objecte físic● Àudio: suport per ésser escoltat● Material visual: mapes, fotografies, cartells / làmines...● Altres: presenten un format diferent als anteriors
 18. 18. Guarda la teva cercaA la part inferior de la pantalla, al costat del nombre depàgines trobem la opció dactivar una subscripciódRSS que permet a lusuari guardar les sevescerques. Amb aquesta opció lusuari sempre estarà aldia dels nous recursos catalogats seguint el criteri decerca definit.
 19. 19. Resultat de la cerca● El cos principal de la pàgina correspon als resusltats de la cerca, que apareixen ordenats segons el criteri indicat i la seva visualització és la següent:
 20. 20. FitxaClicant sobre el títol saccedeix a la fitxa que conté tota la informaciósobre el recurs.
 21. 21. Què és el MerlíMerlí és un catàleg de recursos educatiusdigitals desenvolupat pel DepartamentdEnsenyament amb lobjectiu de proporcionara la comunitat educativa un entorn decatalogació, indexació i cerca de materialsdidàctics.
 22. 22. Com podem accedir-hi?● Opció 1 ● Escriure ladreça: – http://aplitic.xtec.cat/merli/● Opció 2 ● Pàgina del CRP
 23. 23. Pàgina del CRP
 24. 24. Com cercar?
 25. 25. Cerca ràpidaPermet realitzar cerques per paraula clau, per nivell i peràrea. Cal tenir present que no té en compte ni lesmajúscules ni les minúscules i tampoc els accents.Permet buscar per paraules i frases sobre qualsevolcamp del catàleg (títol, autor, resum, etc.). Cal escriureuna o més paraules al camp de text i el cercadormostrarà tots els recursos que continguin algund’aquests mots en alguna de les etiquetes de la sevafitxa.
 26. 26. Operadors de cerca● Si es cerquen els termes : progressió aritmètica, es recuperaran totes aquelles fitxes a les quals hi apareixen els dos termes en qualsevol lloc.● Si es busca una frase delimitada per cometes, “progressió aritmètica", el cercador recupera totes aquelles fitxes en què hi apareix la frase exacta o els termes en el mateix ordre i com a unitat.● Afegint aquest símbol (-) davant dun terme es recuperaran totes les fitxes que no contenen aquest terme. Per exemple, si es fa la cerca progressió -aritmètica, el cercador mostrarà les fitxes que contenen el terme progressió, però mai apareixerà el terme aritmètica.
 27. 27. Operadors de cercaL’operador ? és un comodí d’un caràcter únic quesubstitueix una lletra d’una paraula. Per exemple, si esvol cercar tant text com test, es pot escriure te?t en elformulari de cerca. L’operador * és un comodí de caràcters múltiplesque substitueix un, dos o més caràcters que es podenafegir a una paraula. Per exemple programa* tanttrobaria programari com programador
 28. 28. Operadors de cercaL’operador ~ afegit al final d’una paraula permet fercerques difuses. El cercador donarà resultats en elsquals apareix el mot i altres semblants a nivellortogràfic. Per exemple, si s’escriu fesol~ al formularide cerca, en els resultats s’hi podrà trobar les paraulesfesol, pèsol, fesols i pèsols. Cerques per proximitat. Una altra possibilitat ésrealitzar cerques per proximitat de dues paraules. Perexemple, si en el formulari s’introdueix esqueletossos ~10, en els resultats apareixeran els dostermes, esquelet i ossos, separats per un màxim de 10paraules.
 29. 29. Cerca avançada Permet buscar per mots clau i frases en tots els camps del catàleg i definir diferents criteris per obtenir una cerca més precisa. Permet acotar els resultats segons el descriptor temàtic, el currículum i les característiques del recurs.
 30. 30. Cerca avançada Text lliure: permet buscar mots clau i frases en tots els camps del catàleg. Descriptor temàtic: troba documents que tracten una matèria concreta. En començar a escriure un terme, apareix una capa dinàmica amb tots els descriptors del tesaurus que contenen els caràcters escrits. Un cop sha identificat el terme desitjat, es pot triar.
 31. 31. Cerca avançada Es poden filtrar els resultats per Nivell educatiu Quan el nivell educatiu està estructurat en cicles, permet triar el cicle. Es pot també filtrar per àrea/Família/Competència, i quan sescull una opció, es desplega la corresponent relació de continguts en una estructura jeràrquica. Un clic en el + , desplega els Continguts de lÀrea/Família/Competència triada.
 32. 32. Resultat de la cercaUn cop realitzada la cerca apareixeran els recursos quees troben al catàleg relacionats amb els criteris de cercaespecificats, tant a la cerca ràpida com a lavançada.En aquesta pantalla de resultats apareixen els següentselements que ajuden a visualitzar els resultats de lacerca: pàgina de navegació, criteri dordenació, tipus derecursos i llistat dels resultats.A més, Merlí ofereix lopció dinteractuar valorant,comentant i compartint un recurs entre els usuaris.
 33. 33. Resultat de la cerca
 34. 34. Pàgina de resultats● Podem ordenar-los● Els tenim classificats per ● Físics ● En línia
 35. 35. Recursos en línia• Interactiu: recurs basat en la interacció entre els estudiants per tal dassolir un objectiu• Aplicació: conjunt ordenat dordres al què saccedeix via web, ja sigui a través dinternet o duna intranet• Imatge: representació visual dun objecte mitjançant tècniques diferents (dibuix, pintura, fotografia.• Àudio: suport per ésser escoltat• Vídeo: recurs que representa imatges en moviment• Document: suport virtual dissenyat i creat específicament per a contenir informació i, en general, també per a comunicar-la• Pàgina web: document web amb contingut dhipertext amb hipervincles per facilitar la navegació duna pàgina o secció a una altra• Altres: presenten un format diferent als anteriors
 36. 36. Recursos físics● Vídeo: recurs enregistrat en cinta de vídeo● Escrit: articles, llibres, revistes, dossiers, fullets, llibre amb disc...● Maleta pedagògica: document que conté diverses classes de recurs● Recurs electrònic: recurs que necessita dun ordinador perquè es pugui utilitzar● Objecte: la fitxa és sobre un objecte físic● Àudio: suport per ésser escoltat● Material visual: mapes, fotografies, cartells / làmines...● Altres: presenten un format diferent als anteriors
 37. 37. Recursos físics● Vídeo: recurs enregistrat en cinta de vídeo● Escrit: articles, llibres, revistes, dossiers, fullets, llibre amb disc...● Maleta pedagògica: document que conté diverses classes de recurs● Recurs electrònic: recurs que necessita dun ordinador perquè es pugui utilitzar● Objecte: la fitxa és sobre un objecte físic● Àudio: suport per ésser escoltat● Material visual: mapes, fotografies, cartells / làmines...● Altres: presenten un format diferent als anteriors
 38. 38. Guarda la teva cercaA la part inferior de la pantalla, al costat del nombre depàgines trobem la opció dactivar una subscripciódRSS que permet a lusuari guardar les sevescerques. Amb aquesta opció lusuari sempre estarà aldia dels nous recursos catalogats seguint el criteri decerca definit.
 39. 39. Resultat de la cerca● El cos principal de la pàgina correspon als resusltats de la cerca, que apareixen ordenats segons el criteri indicat i la seva visualització és la següent:
 40. 40. FitxaClicant sobre el títol saccedeix a la fitxa que conté tota la informaciósobre el recurs.

×