Titas makan sihat

445 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
445
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
58
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Titas makan sihat

 1. 1. Diet Rasulullah SAW boleh dijadikanpanduan• baginda adalah contoh teladan yang terbaikbuat semua umat manusia.Rasulullah SAW merupakan seorang yang• mementingkan khasiat• mutu makananagar dapat sepenuh keberkatan dan manfaatdaripadanya.
 2. 2. • Rasulullah SAW mengelakkan minuman susubersama makanan berprotin• melarang memakan campuran pelbagai jenisdaging.• lebih banyak mengambil bijirin, sayuran dan buah-buahancorak pemakanan sebegini adalah sihat dan berkhasiatseperti juga yang disarankan oleh pakar nutrisi padahari ini.
 3. 3. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:1. Rasulullah tidak minum susu sewaktubaginda memakan daging, ayam ataupunikan.
 4. 4. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:2. Rasulullah SAW melarang meminum susubersama cuka.
 5. 5. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:3. Elakkan meminum susu bersama makanbuah.
 6. 6. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:4. Rasulullah SAW tidak makan ikan bersamadaging, telur atau daun salad.
 7. 7. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:5. Rasulullah SAW memakan buah-buahanterlebih dahulu sebelum makan makananberat, seperti gandum atau roti.
 8. 8. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:6. Nabi Muhamad SAW biasa memakan bijirinseperti Habbatus Sawda’, barli dan oat.Menurut Bukhari-Muslim, Nabi SAW bersabda:“Al-Habbah Al-Sawda’ mempunyai ubat bagi segalapenyakit kecuali mati”.
 9. 9. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:7. Baginda SAW juga memakan roti yangdiperbuat daripada gandum asli.
 10. 10. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:8. Buah tamar sememangnya sinonim dalamkehidupan Nabi Muhammad SAW, ia dianggapsebagai makanan yang sempurna kerana iamengandungi pelbagai khasiat yang diperlukanuntuk kesihatan manusia.
 11. 11. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:9. Nabi SAW juga memakan buah-buahan lain sepertitembikai.Sehubungan dengan ini, Abu Daud dan Tirmizi meriwayatkanbahawa Aisyah pernah berkata, “Rasulullah pernah memakanbuah tembikai bersama-sama dengan buat tamar basah.”
 12. 12. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:10.Di samping itu, Rasulullah SAW jugamengemari sayuran dari jenis mentimun(cucumber).
 13. 13. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:11. Nabi SAW juga menggalakkanpenggambilan madu.
 14. 14. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:12. Nabi SAW sentiasa mengamalkan banyakmeminum air dengan meneguk perlahan-perlahansambil memegang gelas dengan tangan kanan danmelarang bernafas atau menghembus ke dalam airtersebut.
 15. 15. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:13. Nabi Muhamad SAW melarang manusia makan denganbanyak dan melampauDiriwayatkan bahwa para sahabat berkata dari Rasulullah SAW:“Kita (kaum muslimin) adalah kaum yang hanya makan bilalapar dan berhenti makan sebelum kenyang.”Sebaliknya manusia itu hanya perlu makan ketika ia lapar danberhenti sebelum ia kenyang
 16. 16. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:14. Nabi Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasalamjuga menyuruh menjamah secubitgaram sebelum makan untuk menolak 70macam penyakit dan ambil secolek lagi denganjari manis tangan kanan setelah makan.
 17. 17. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:15. Baca basmalah dan berdoa sebelum dansetelah makan. Cucilah tangan juga sebelumdan selepas makan.
 18. 18. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:16. Nabi SAW juga mengajar untuk kita makan dengantangan kanan tanpa sudu, garfu ataupun chopstick.Dari Jabir r.a. berkata, Rasulullah SAWbersabda: “Jangan engkau makan dengan (tangan)kirimu, sesungguhnya syaitan itu makan dan minumdengan (tangan) kirinya.” (HR Muslim)
 19. 19. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:17. Sebaiknya kita yang menunggu makanan danbukan makanan yang menunggu kita.Makandan minum perlulah dalam keadaanduduk tidak berdiri, baik sekali makan keadaanduduk dengan menegakkan sebelah lutut sambilmenekan perut. Hikmahnya dapat mengawalkuantiti makanan disamping mengatasi kembungdan senak perut.
 20. 20. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:18. Makan berjamaah bersama keluarga atausahabat.
 21. 21. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:19. Rasulullah SAW melarang meninggalkanmakan malam.
 22. 22. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:20. Elakkan kekenyangan sebelum tidur kerana ia berperangaiseperti Firaun di samping mudah dipengaruhi syaitan. Suatuketika Nabi Yahya a.s. berbual dengan iblis; Berkata iblis: “Yaada, kadang-kadang kamu kenyang, lalu aku membuat kamumerasa berat untuk bersolat dan berzikir”.
 23. 23. Tatacara pemakanan sihatrasulullah SAW adalah:21. Berpuasa selama sebulan pada bulan Ramadhandan disunatkan berpuasa pada hari-hari tertentuboleh menjamin kesihatan yang berkekalansepanjang hayat.22. Islam melarang penganutnya untukmeminum arak,memakan babi dan anjing sertakeluarganya, binatang dan tumbuhan yang beracun,berbisa dan berbahaya. Dilarang juga memakannajis, (darah, nanah, air mazi dan sebagainya) sertaserangga yang hidup melata, jijik lagi beracun.
 24. 24. Oleh itu, pengambilan diet dan menghindarilarangan seperti di atas yang diamalkan olehRasulullah SAW merupakan aturan yang baikuntuk mengekalkan kesihatan dan ia telah pundibuktikan akan kelebihannya melalui kajiansains semasa. Justeru, amalan pemakanan yangdipamerkan oleh Rasulullah SAW seharusnyadiikuti dan dicontohi oleh semua peringkatumur demi kesihatan yang mantap,kelangsungan hidup dan penyemprnaan ibadahyang bermutu.

×