Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Solat

2,378 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Solat

 1. 1. SOLAT
 2. 2.  Perkataan "Solat" beerti DOA dan menurutistilah syarak, solat ialah beberapa perkataandan perbuatan yang didahului dengan takbirdan diakhiri salam dengan syarat-syarattertentu. Terdapat lebih 656 otot di dalam tubuh kitayang beberapa daripadanya mengalamiperegangan, pergerakan dan pengenduransemasa gerakan solat. Sebelum melakukan ibadat solat, seseorangitu mestilah terlebih dahulu menyucikan diridaripada hadas dan najis. Sekiranya ibadatsolat itu dilakukan dalam keadaan dirinyakotor, maka amalan tersebut tidak sah.
 3. 3.  Solat merupakan tanda pertalian terus seoranghamba dengan Allah. Islam memfardhukan ke atasumatnya melaksanakan solat wajib sebanyak limawaktu sehari semalam. Solat Asar sebanyak 4 rakaat Solat Maghrib sebanyak 3 rakaat Solat Isyak sebanyak 4 rakaat Solat Subuh sebanyak 2 rakaat Solat Zohor sebanyak 4 rakaat
 4. 4. GERAKAN-GERAKAN DALAMSOLAT1. BerdiriBerdiri tegak dan lurus menjadikan titik tumpuanbeban tubuh tertumpu pada kedua-dua telapak kakisecara seimbang. Secara ortopedik, rutin ini melatihkekuatan tulang pada kaki dan ekstremiti bawahmenerima serta menampung beban tubuh secararutin.
 5. 5. 2. TakbirMengangkat tangan ketika takbiratul ihrammemudahkan nafas dihirup. Waktu itu, paru-parumengembang dan otot diafragma mendatar.Mendakap tangan ke dada memberikan kesan yangsebaliknya di mana paru-paru mengempis danmengeluarkan nafas.
 6. 6. 3. RukukPosisi rukuk, terutama ketika terjadi peralihanmenuju iktidal, memberi tekanan pada pundi kencingoleh tulang belakang dan tulang kemaluan. Inimelancarkan proses membuang air kecil danmencegah gangguan prostat.
 7. 7. 4. SujudSujud yang wajib sebanyak 34 kali sehari menjaminaliran darah ke arah otak, khususnya darah disaluran vena. Ini menyebabkan pengembalian darahmenuju jantung lebih mudah.
 8. 8. 5. Duduk IftirasyDuduk iftirasy menjaga kesihatan sendi denganmengaktifkan kelenjar peluh yang dilipat padabahagian paha. Bertemunya lipatan paha dan betismeningkatkan pengeluaran peluh. Ini mampumencegah pengapuran dengan mengeluarkanmineral dan garam-garam yang mungkin ada padalipatan paha.
 9. 9. 6. TransisiPergerakan daripada satu kedudukan ke kedudukanlain yang berlaku sekurang-kurangnya 85 kali seharimempengaruhi organ-organ pencernaan, sistemkencing, jantung dan saluran darah.
 10. 10. 7. SalamGerakan salam iaitu memutar kepala ke kanan dan kekiri berguna bagi meregangkan otot-otot kepala danleher. Ini menjadi senaman ringan dalam memeliharakeanjalan kulit wajah.
 11. 11. 8. ThumaninahThumaninah atau berhenti seketika. Rutin solatmenjadi masa rehat daripada aktiviti rutin duniasehingga tubuh, hati dan fikiran kita menjadi segarkembali.

×