Pemeriksaan Dan Pengujian Dalam Pendawaian elektrik

31,789 views

Published on

Daripada subjek pemasangan dan pendawaian Elektrik Bab7 : Pemeriksaan Dan Pengujian

Published in: Education
0 Comments
13 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
31,789
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
1,128
Comments
0
Likes
13
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pemeriksaan Dan Pengujian Dalam Pendawaian elektrik

 1. 1. 1
 2. 2. 2 :
 3. 3. 3 Pemasangan penambahan atau pengubahsuaian Pemasangan baru Pemasangan elektrik yang sedia ada
 4. 4. 4 Ujian Penebatan Ujian Kekutuban Ujian Gelung Kerosakan Ke Bumi Ujian Keterusan Ujian Gegelung Murray Peraturaan IEE Ujian Pulse Echo Ujian Gegelung Varley
 5. 5. 5 UJIAN KETERUSAN Konduktor Pelindung Konduktor Litar Akhir Gelang Konduktor Hidup Dan Neutral
 6. 6. 6 Ujian Keterusan Konduktor Pelindungan Huraian  Mengetahui bahawa sambungan wayar bumi adalah dalam keadaan betul  Konduktor perlindungan dalam keadaan selamat dan pendawaian tersebut boleh diberikan bekalan. Kaedah  Pastikan semua suis utama, RCD dan MCB di litar buka (Switch Off ) dan semua beban ditanggalkan.  Sambungkan test lead penguji  Nilai bacaan jangka hendaklah kurang daripada 1 ohm
 7. 7. 7 Gambar Pengujian Dijalankan
 8. 8. 8 Ujian Keterusan Konduktor Litar Akhir Gelang Huraian  Dilakukan kepada suis soket alur keluar yang dipasang secara gelang. Kaedah  Tanggalkan kedua-dua punca konduktor hidup dan MCB. Konduktor neutral dari terminal neutral dan konduktor bumi dari terminal bumi di kotak fius agihan  Disambung lead penguji (E-E) Memastikan bahawa pemasangan kabel L-L, N-N dan E-E adalah dalam keadaan betul terutama untuk pemasangan pendawaian yang baru.  Ulang tatacara bagi (L-L) dan (N-N)  Nilai bacaan jangka hendaklah kurang daripada 1 ohm
 9. 9. 9 Gambar Pengujian Dijalankan
 10. 10. 10 Ujian Keterusan Konduktor Hidup Dan Neutral Huraian Kaedah  Semua suis RCD dan MCB di litar Memastikan bahawa litar akhir buka (Switch Off) fasa dan neutral mempunyai keselanjaran yang sempurna dan  Semua beban hendaklah di litartutup (Switch On) litar pintas. Memastikan wayar hidup, neutral dan bumi tidak tersentuh di antara satu dengan lain atau litar pintas.  Fius atau pemutus litar akhir hendaklah tanggalkan dan di litartutup  Jalankan ujian  Nilai bacaan jangka hendaklah kurang daripada 1 ohm
 11. 11. 11 Gambar Pengujian Dijalankan
 12. 12. 12 Ujian kekutuban Ujian kekutuban dengan litar mati
 13. 13. 13 Huraian  Memastikan setiap fius atau kawalan kutub tunggal (satu kutub) dan peranti perlindungan disambung pada konduktor fasa sahaja. Sentuhan tengah pemegang lampu skru Edison disambung konduktor fasa, neutral dan disambung pada terminal yang betul Kaedah  Suis utama hendaklah pada kedudukan litar-buka (switch off). Semua beban hendaklah ditanggalkan Suis kawalan litar hendaklah pada kedudukan litar-tutup(switch on). Jalankan ujian. Menguji suis pada alat kawalan kutub tunggal pada konduktor fasa  Menguji punca sambungan soket keluaran.  Menguji sambungan pemegang lampu jenis Edison skru.  Nilai bacaan jangka hendaklah kurang daripada 1 ohm.
 14. 14. 14 Ujian kekutuban
 15. 15. 15 Ujian Kekutuban (dengan litar mati) Huraian Kaedah Dihidupkan di suis utama dan kutub tunggal.  Memastikan keselamatan setiap Semua lampu dikeluarkan dan radasfius atau kawalan kutub tunggal (satu radas lain hendaklah ditanggalkan. kutub) dan peranti pelindungan. JIka suis kutub tunggal itu betul, konduktor yang betul, konduktor fasa atau Sentuhan tengah pemegang lampu konduktor luar, suis-suis ini akan hidup. skru Edison disambung konduktor  Hujung satu sesentuh ini disambungkan fasa. kepada konduktor terbumi di suis utama Sesentuh yang satu lagi kepada terminalMemastikan sambungan pada terminal suis kutub tunggal tersebut. soket alir keluar bagi setiap konduktor Lampu uji ini seharusnya menyala. fasa, neutral dan bumi disambung Andainya suis konduktor yang salah pada terminal yang betul. lampu uji tidak akan menyala sebab suis itu terminal yang betul berada pada keupayaan bumi. Terminal yang bertanda ‘l’ disambungkan kepada konduktor luar atau konduktor fasa.
 16. 16. 16 Ujian kekutuban dengan litar mati Ujian kekutuban suis yang betul
 17. 17. 17 Ujian kekutuban soket 3 pin yang betul Menguji penetapan lampu
 18. 18. 18 UJIAN PENEBATAN Ujian Penebat Di antara kabel fasa dengan kabel neutral Di antara kabel bumi dengan semua kabel lain yang membawa arus Ujian Rintangan Penebat Di antara pengalir hidup. Di antara punca bumi
 19. 19. 19 Ujian Penebatan Huraian Memastikan tidak terdapat litar pintas dalam pemasangan Kaedah  Periksa terlebih dahulu alat uji yang hendak digunakan. Pilih sama ada hendak menguji litar individu atau pada kotak agihan pengguna.  Ujian dilakukan ke atas kabel-kabel bagi suatu sistem pendawaian yang Semua beban hendaklah ditanggalkan. telah siap dipasang dan pengujian nya  Suis pada sambungan kabel fasa hendaklah di ‘on’ kan. Suis utama dibuka Memastikan tidak terdapat sebarang kerosakan bumi yang boleh menyebabkan pelantikan (tripping) pada peranti sistem perlindungan.  Aksesori pendawaian dari jenis elektronik seperti kawalan pemalap hendaklah ditanggalkan. Bacaan penguji hendaklah tidak kurang daripada 1megaohm dan rekodkan bacaan.
 20. 20. 20 Ujian Penebatan Litar Individu
 21. 21. 21 Ujian Di Antara Kabel Fasa Ujian Di Antara Kabel Fasa Dengan Neutral
 22. 22. 22 Ujian Rintangan Penebatan (Di Antara Pengalir Hidup) Huraian Kaedah Bahagikan kepada beberapa kumpulan. Setiap kumpulan sekurang-sekurang nya 50 keluaran. Semua beban mesti ditanggalkan sekiranya tidak boleh, suis yang Memastikan tiada litar pintas di dalam pemasangan mengawalnya mesti dibuka (OFF) Semua suis yang mengawal litar mesti ditutup (ON). Suis utama dibuka (OFF) Sambungkan plumbum penguji . Bacaan jangka penguji mestilah tidak kurang 1 Mega Ohm.
 23. 23. 23 Ujian Di Antara Pengalir Fasa (3 O) Ujian Di Antara Pengalir Fasa Dan Neutral (3 O)
 24. 24. 24 Ujian Rintangan Penebatan (Di Antara Punca Bumi) Huraian Kaedah  Bahagikan kepada beberapa kumpulan. Setiap kumpulan sekurang-sekurang nya 50 keluaran.  Semua beban mesti ditanggalkan sekiranya tidak boleh, suis yang Untuk memastikan tidak ada kerosakan ke bumi mengawalnya mesti dibuka (OFF) Semua suis yang mengawal litar mesti ditutup (ON). Suis utama dibuka (OFF)  Buat sambungan di antara semua pengalir fasa dan neutral. Bacaan jangka penguji mestilah tidak kurang 1 Mega Ohm.
 25. 25. Ujian Rintangan Penebatan 25
 26. 26. 26 Huraian Kaedah Memerlukan supaya bila Terminal E disambungkan ke perlindungan kebocoran ke bumi elektrod yang hendak diuji (konduktor bergantung pada operasi fius atau hijau). pemutus litar arus lebihan.  Terminal P disambungkan pada pancang voltan (spike potential) Kesan pembumian itu diuji (konduktor kuning) dengan jarak 10 dengan menggunakan satu ujian meter daripada elektrod bumi. impedas gelung bumi Terminal C disambungkan pada pancang arus (spike current)(konduktor merah) pada jarak 20 meter daripada elektrod bumi.
 27. 27. 27 Pengukuran Rintangan Elektrod Bumi
 28. 28. 28 Huraian  Wheatstone yang digunakan untuk lokasi kerosakan litar pintas atau kerosakan bocor ke bumi. Dalam kaedah ini, hendaklah diletakkan satu kabel yang baik selari dengan kabel yang mengalami kerosakan untuk mengetahui tempat sebenar di mana kerosakan tersebut berlaku Kaedah  Di hujung kabel yang rosak (katakan tempat kerosakan di F) satu kabel yang baik keadaannya disambung dari F ke tempat ujian b melalui penyambung D.  Di tempat ujian , hujung kabel a disambung ke b melalui satu galvanometer dan suis S1. P dan Q dipilih supaya titi dapat diseimbangkan  Andaikan kabel-kabel yang baik dan rosak mempunyai keratan rentas dan panjang yang sama , dengan itu r /m adalah sama.
 29. 29. 29 Kaedah  Bila seimbang : Q X ( Perintang kabel aF ) = P X ( Perintang kabel bD + DF) Q X ( r Lx) = P X [ rL + r(L – Lx) ] rQLx = rP ( 2L – Lx) rQLx + rPLx = r2PL rLx ( Q + P) = r2PL Lx = 2PL Q+P  Jika L diketahui nilainya, maka Lx boleh dikira, iaitu jarak kerosakan kabel dari stesen ujian.  Sekiranya L dan r bagi kabel baik dan rosak tidak sama , maka rumus diatasi akan berubah . katakan r’ = rintangan /unit panjang bagi kabel baik L’ = panjang bagi kabel baik Maka ( rLx )X (Q ) = P [r(L – Lx ) + r’L’] rQLx = Pr( L – Lx) + Pr’L’ rQLx – rP(L – Lx) = Pr’L’ rLx(Q+ P) = PrL + Pr’L’ rLx(Q+ P) = r(PL + Pr’L’) r Lx = P ( L + r’/r L’ )
 30. 30. 30 Ujian Gegelung Murray
 31. 31. 31 UJIAN GEGELUNG VARLEY Huraian  Penyediaan alatan yang digunakan dan juga penyambungannya adalah lebih kurang sama dengan gegelung Murray Kaedah  Persamaan di bawah digunakan untuk mendapatkan nilai X1 dan X2 di mana lengan A dan B adalah nisbah pekali. Nilai pekali ini adalah sama (tetap) untuk setiap ujian. Nilai R1, R2 dan R3 diperoleh apabila tetimbang di seimbang melalui pesongkan sifar dari Galvanometer.  Nilai X1 dan X2 yang diperoleh dari pengiraan adalah berkadar terus dengan panjang dan keratan rentas kabel.
 32. 32. 32 3 Kaedah Ujian Gegelung Varley
 33. 33. 33 UJIAN PULSE ECHO Huraian Kaedah  mencari kerosakan pada penyalut kabel yang tertanam dengan cara mengenal pasti titik di mana pengalir bertebat bersentuhan secara langsung dengan tanah.  Sambungkan satu bateri pada hujung ke hujung kabel yang mengalami kerosakan. dari tempat rosak ke bumi dan seterusnya dari bumi ke terminal bateri yang satu lagi. Letakkan ‘probe’ meter volt pada dua titik. Bacaan positif atau negatif akan di peroleh, bergantung kepada arah pengaliran arus dalam tanah di mana kerosakan berlaku. Gerakkan meter volt sepanjang kabel sehinggalah pada satu ketika arah bacaan arus pada meter tersebut bertukar arah. Titik di mana arah bacaan jarum penunjuk ini bertukar menunjukkan di mana sebenarnya kerosakan telah berlaku.
 34. 34. Ujian Pulse Echo 34
 35. 35. 35  Membuat pemasangan dan pengujian  Pemeriksaan penglihatan  Pastikan setiap ujian dijalankan  Pengesahan awal  Pemeriksaan  Ujian
 36. 36. 36

×