Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Hoeden1

672 views

Published on

De hoedenbijdrage door Renée Van Hekken voor haar lezing “Textielkunst en mode“ op 3 december 2014 voor Culturele Kring Ex-Libris in Taverne Rochus, Sint-Rochusstraat Deurne (Antwerpen). De tekst "Hoeden1" verschijnt als gastcolumn op The Sausage Machine: http://janienbenaets.wordpress.com.

Published in: Lifestyle
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Hoeden1

  1. 1. Hoeden (mijn stokpaardje) Sinds het midden van de 19 de eeuw tot het midden van de 20ste eeuw (einde 196O) zijn de veren zeer populair op hoeden, net als pluimen, en bloemen in voile en zijde. Er ontstaat in de 19de eeuw zelfs een rage om pluimen samen met veren op de hoed te steken, soms met de vogelkop er nog aan, de zogenaamde 'toques'. Er sneuvelden dan ook heel wat exotische vogelsoorten in die tijd. En het duurde een hele poos vooraleer ze deze paradijsvogeljagers een halt toe riepen, want vooral onze koningin Elisabeth was er dol op. Van 195O tot 196O werden sommige kleine hoedjes helemaal met veren bedekt, ontworpen door Dior en Chanel. De kapsels waren toen ook al korter, geen chignon meer, dus nog méer vogelkopjes! Vanaf de jaren 60 verdwijnen de hoeden stilletjes uit het straatbeeld, snif, samen met de handschoenen. Heden ten dage kan men ze toch nog bewonderen op de paardenrennen van Ascot of Waregem Koerse, waar ze verplicht zijn, zoals op huwelijken en mooie recepties. Ook op de terug in de mode zijnde 'high tea' met modeshows eraan verbonden, die op kastelen worden georganiseerd door samenwerkende ontwerpers of golfclubs. Wel slechts toegankelijk voor de betalende 'happy few' of invité(e)s die over mode schrijven, zoals ondergetekende! Ook op polowedstrijden worden nog hoeden gedragen, very British en Dawnton Abbey-stijl!
  2. 2. Voorname hoedenontwerpsters heden ten dage zijn: Fabienne Delvigne als koninklijke hofleverancierster voor de hoeden van koningin Mathilde, Elvis Pompilio, Ann de Meulemeester, Carina Marcon en Linda Poelemans (minder duur). Ik spreek hier van volledig met de hand gemaakte exemplaren, rijk van stoffen en textuur, versierd met bloemen of andere rijke versieringen. Alles is handwerk. Soms een levend gedicht op de dameshoofden! Renée Van Hekken

×