Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
A virágok beporzásának módjaiA célba juttatás közvetítője szerint:Az anemofil (anomophilae) virágokat a szél porozza be. ...
orsi_ka11@freemail.hu            A virágok beporzásának módjai   Idegen megporzás (ideális), önmegporzás meg...
VégeKöszönjük a figyelmet!        Mérkőy Míra        Mérkőy Viktória        Jékli Boglárka    ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Viragbeporzas

226 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Viragbeporzas

 1. 1. A virágok beporzásának módjaiA célba juttatás közvetítője szerint:Az anemofil (anomophilae) virágokat a szél porozza be. Ez az egyszerűmechanizmus általánosan jellemző a nyitvatermőkre, de előfordul jópár zárvatermőnél is (pl. diófafélék, fűzfafélék, perjefélék).A hidrofil (hydrophilae) virágokat a víz porozza be — ez a megoldásértelemszerűen a víz alatt virágzó növényekre (pl. Ceratophyllales) jellemző.A zoofil (zoidiophilae) virágokat állatok (a leggyakrabban rovarok) porozzák be.A zárvatermők nagy része nektár formájában táplálékot nyújt különbözőrovaroknak, az orchideafélék családjába tartozó bangók virágai egy-egy rovarfajalakját és színezetét utánozzák, a selyemkórófélék közétartozó dögvirág (Stapelia) fajai kellemetlen, a romló húséra emlékeztető illatukkala döglegyeket vonzzák magukhoz.
 2. 2. orsi_ka11@freemail.hu A virágok beporzásának módjai Idegen megporzás (ideális), önmegporzás meggátolása: Nagyon gyakran az ivarlevelek fizikai elhelyezkedése gátolja a saját virágpor bibére jutását. Proterandrikus virágok esetén a bibe csak akkor veszi fel a virágport, ha a saját portokok már kiürültek. Proterogynikus virágok esetén csak akkor nyílik fel a portok, ha a bibére már idegen pollen jutott és kifejlődött a pollentömlő. Önmeddőség esetén a termő képes felismerni és elutasítani a genetikailag rokon egyedek pollenjét. Önmegporzás: Chazmogámia – egyidejűleg érő ivarlevelek esetén van lehetősége az idegen- és az önmegporzásnak is. Kleisztogámia – a virágok ki sem nyílnak, a zárt virágban történik meg a megporzás (pl. búza, árpa). Kertészeti körülmények között gyakran mesterségesen hoznak létre öntermékenyülést, hogy megakadályozzák a génállomány keveredését.
 3. 3. VégeKöszönjük a figyelmet! Mérkőy Míra Mérkőy Viktória Jékli Boglárka Németh Márk Bakó Orsolya Hajdú Fruzsina

×