Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Viragbeporzas

283 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Viragbeporzas

  1. 1. A virágok beporzásának módjaiA célba juttatás közvetítője szerint:Az anemofil (anomophilae) virágokat a szél porozza be. Ez az egyszerűmechanizmus általánosan jellemző a nyitvatermőkre, de előfordul jópár zárvatermőnél is (pl. diófafélék, fűzfafélék, perjefélék).A hidrofil (hydrophilae) virágokat a víz porozza be — ez a megoldásértelemszerűen a víz alatt virágzó növényekre (pl. Ceratophyllales) jellemző.A zoofil (zoidiophilae) virágokat állatok (a leggyakrabban rovarok) porozzák be.A zárvatermők nagy része nektár formájában táplálékot nyújt különbözőrovaroknak, az orchideafélék családjába tartozó bangók virágai egy-egy rovarfajalakját és színezetét utánozzák, a selyemkórófélék közétartozó dögvirág (Stapelia) fajai kellemetlen, a romló húséra emlékeztető illatukkala döglegyeket vonzzák magukhoz.
  2. 2. orsi_ka11@freemail.hu A virágok beporzásának módjai Idegen megporzás (ideális), önmegporzás meggátolása: Nagyon gyakran az ivarlevelek fizikai elhelyezkedése gátolja a saját virágpor bibére jutását. Proterandrikus virágok esetén a bibe csak akkor veszi fel a virágport, ha a saját portokok már kiürültek. Proterogynikus virágok esetén csak akkor nyílik fel a portok, ha a bibére már idegen pollen jutott és kifejlődött a pollentömlő. Önmeddőség esetén a termő képes felismerni és elutasítani a genetikailag rokon egyedek pollenjét. Önmegporzás: Chazmogámia – egyidejűleg érő ivarlevelek esetén van lehetősége az idegen- és az önmegporzásnak is. Kleisztogámia – a virágok ki sem nyílnak, a zárt virágban történik meg a megporzás (pl. búza, árpa). Kertészeti körülmények között gyakran mesterségesen hoznak létre öntermékenyülést, hogy megakadályozzák a génállomány keveredését.
  3. 3. VégeKöszönjük a figyelmet! Mérkőy Míra Mérkőy Viktória Jékli Boglárka Németh Márk Bakó Orsolya Hajdú Fruzsina

×