Strategi pengajaran pencapaian rendah

849 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
849
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
19
Actions
Shares
0
Downloads
31
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Strategi pengajaran pencapaian rendah

 1. 1. Aktiviti 1: Untuk murid pencapaian rendah Bahan Bantu Mengajar
 2. 2. Strategi Pengajaran Untuk Murid Pencapaian Rendah Tajuk : Isipadu Cecair Kemahiran :1. Pengenalan Isipadu Cecair Objektif Pembelajaran :1. Memahami dan menggunakan perkataan yang berkaitan dengan isipadu cecair. Hasil Pembelajaran :1. Menggunakan perkataan yang berkaitan dengan isipadu cecair dalam kehidupan harian. Bahan Bantu Mengajar : 6 botol berisi air oren.
 3. 3. Langkah 2: Guru menyediakan 6 botol berisi air oren dimana setiap botol mengandungi kandungan yang berbeza. Langkah 1 : Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan, satu kumpulan 3 orang.
 4. 4. Langkah 3: Murid dikehendaki mengasingkan setiap botol tersebut mengikut kumpulan penuh/full, setengah/half full dan kosong/empty.
 5. 5. Langkah 4: Guru menerangkan kepada murid bahawa bekas yang mengandungi air yang penuh/full diletakkan dalam satu kumpulan .
 6. 6. Langkah 5: Guru menjelaskan kepada murid bahawa bekas yang mempunyai air yang separuh penuh/half full diletakkan dalam satu kumpulan .
 7. 7. Langkah 6: Guru menjelaskan kepada murid bahawa bekas yang kosong/empty diletakkan dalam satu kumpulan .
 8. 8. Langkah 7: Guru menyemak jawapan bersama murid bagi setiap kumpulan. PenuhSeparuh penuh Kosong
 9. 9. Langkah 8: Guru memperkenalkan kepada murid tentang konsep penuh/full, setengah /half full dan kosong/empty. Kosong Separuh penuh Penuh
 10. 10. Kesimpulannya: Aktiviti ini sesuai untuk murid-murid yang lemah kerana pada peringkat ini murid-murid perlu mengetahui konsep penuh, separuh penuh dan kosong. Murid boleh diperkenalkan dengan pelbagai aktiviti dan bekas yang bersesuaian untuk menentukan konsep tersebut. Guru perlu membimbing murid-murid semasa melakukan aktiviti ini kerana ada sesetengah murid tidak mengetahui konsep penuh, separuh penuh dan kosong. Walaupun perkataan ini selalu digunakan dalam kehidupan harian.

×