Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Practica 3 jordi alvarez

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Practica 3 jordi alvarez

  1. 1. El Cargol Fa uns anys, la meva dona i jo construírem una casa. No teníem electricitat i per això utilitzàvem eines manuals. No disposàvem d'una gran caixa d'eines. La nostra caixa contenia serres, una maça, cisells, un ribot i alguns martells. A més, disposava d'una sèrie d'eines per a mesurar: una cinta mètrica, un escaire, un nivell de bombolla i una plomada. Això era tot el que ens calia. Si hagués vingut un fuster medieval li haurien resultat familiars la majoria de les meves eines. Encara més, fins i tot un fuster de l'antiga Roma hauria trobat poques sorpreses a la meva caixa d'eines. Tant les serres com els martells (i els claus), els cisells, les trepadores i els escaires daten de l'edat del bronze i dels primers temps de l'edat del ferro. Molts tipus d'eines modernes s'originaren fins i tot abans, al neolític, fa uns 8.000 anys. De fet, només hi ha una eina a la meva caixa que desconcertaria un fuster romà o medieval: el meu tornavís. Entendrien el significat dels cargols; després de tot va ser Arquímedes qui va inventar el torn al segle III abans de Crist. Els cargols de l'antiguitat eren grans artefactes de fusta que s'utilitzaven per a treure aigua. Un dels aparells més antics que va utilitzar el cargol per a fer pressió va ser una premsa per a roba feta pels romans. També s'utilitzaren les premses per a fer oli i vi. A l'Edat Mitja es va aplicar el mateix principi del cargol a la impremta. Malgrat tot, es desconeixia el cargol comú com a petit instrument d'unió i fixació. Els cargols per a fusta (també es coneixen com a visos) es van originar en algun moment del segle XVI. No se sap qui va inventar el tornavís manual, però el cert és que no apareix a les caixes d'eines fins un cop passat l'any 1800. Els primers cargols eren força cars perquè calia fer-los acuradament a mà i només s'utilitzaven per a articles de luxe com els rellotges. No va ser fins el 1850 que no es va aprendre a fer visos en grans quantitats. El cargol per a fusta va suposar un nou mètode d'unió, més durador que els claus, que poden sortir-se si la fusta es resseca o s'expandeix (això justifica la utilitat dels cargols en la construcció de vaixells). El vis junta perfectament les peces que cal unir i és més fort i durador que els claus, les clavilles o les grapes. Però, el rei dels cargols és el cargol de precisió. El cargol mecànic va representar un progrés tecnològic de proporcions èpiques. Aquest cargol va
  2. 2. permetre l'ajustatge precís d'instruments tan importants com els rellotges, els microscopis, els telescopis, els sextants, els teodolits i els cronòmetres marins. No és agosarat dir que els cargols ben cargolats van transformar el món. Sense els cargols, camps sencers de la ciència no haurien pogut desenvolupar-se, la navegació hauria continuat sent primitiva i no hauria estat possible el desenvolupament del comerç marítim dels segles XVIII i XIX. Sense els cargols no hi hauria eines i, per tant, tampoc productes industrials ni revolució industrial.

    Be the first to comment

    Login to see the comments

Views

Total views

225

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

1

Actions

Downloads

1

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×