Advertisement
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Älä yritä! Neuvoja aloittaville yrittäjille.

 1. Älä yritä! Tätä sinulle ei kerrota yrittämisestä Yrittäjyyspäivä 11.11.2015 Turussa #YPV15
 2. “Täältä laiturin nokasta katsottuna ei oikein vakuuta”
 3. Jannen yrittäjyyslait: 1. 2. 3. 4. 5. Yrityksen täytyy tehdä voittoa
 4. The point, ladies and gentlemen, is that GREED, for lack of a better word, is good.
 5. Jannen yrittäjyyslait: 1. Yrityksen täytyy tehdä voittoa 2. Ei mulkvisteja 3. 4. 5.
 6. Jannen yrittäjyyslait: 1. Yrityksen täytyy tehdä voittoa 2. Ei mulkvisteja 3. Kassavirta on kuningas 4. 5.
 7. Lisää
 8. Jannen yrittäjyyslait: 1. Yrityksen täytyy tehdä voittoa 2. Ei mulkvisteja 3. Kassavirta on kuningas 4. Myynti & Markkinointi > kaikki 5.
 9. Jannen yrittäjyyslait: 1. Yrityksen täytyy tehdä voittoa 2. Ei mulkvisteja 3. Kassavirta on kuningas 4. Myynti & Markkinointi > kaikki 5. Katso sääntö 1
 10. Sinä Oy
 11. Strengths Weaknesses Opportunities Threats
 12. Aikaa: Rahaa: Energiaa: Nuori Wanha pieru Dinosaurus
 13. Raimo Rock
 14. @JaaJanne JanneJaaskelainen.fi

Editor's Notes

 1. Janne Jääskeläinen Aucor Oy:n toimitusjohtaja (http://www.aucor.fi), kirjailija ja sarjayrittäjä. Twitterissä: https://twitter.com/JaaJanne Blogi: http://www.jannejaaskelainen.fi
 2. Verkkopalvelun ostajan opas (Talentum 2010), https://www.talentumshop.fi/verkkopalvelun-ostajan-opas.html Nörtin esiintymisopas (Talentum 2013), https://www.talentumshop.fi/nortin-esiintymisopas.html Älä yritä! (Kauppakamari 2015), http://www.kauppakamarikauppa.fi/index.php/kirjat/ala-yrita-tata-sinulle-ei-kerrota-yrittamisesta.html)
 3. Huolimatta startup-kiimasta yrittäminen on edelleen “haastavaa”. Yrittäjäkurrella on edessä monta vaarallista tietä ylitettävänä.
 4. Yhteiskunnan asenne yrittäjyyttä kohtaan. Yhteiskuntaa ei siis kiinnosta miten yrittäjän käy, mutta raha kyllä kiinnostaa. Heti jos rahaa on, sitten on kyllä ahnaita käsiä kopeloimassa taskuja. “Sitten me vaan verotetaan teitä enemmän” -asenne elää vahvasti päättäjien parissa. Kuvan muumi ei liity tapaukseen.
 5. Hyvät uutiset! 1: Vapaus Ei yrittäminen pelkkää tuskaa ole. Tärkeintä itselleni on vapaus: voi olla niin vapaa kuin työelämässä nyt voi yleensä olla. Vapaus olla pitämättä lomaa ihan niin paljon kuin haluaa. :)
 6. 2: oma yrittäjätarina Yrittäjät lähes poikkeuksetta huonoja alaisia. Auktoriteettiongelmat, halu tehdä asioita paremmin, keskittymiskyvyn hajoaminen usean projektin kesken. Lähdin yrittäjäksi, koska se oli paras vaihtoehto päästä tekemään asiat niin kuin itse halusin.
 7. 3: raha on kivaa. Monella on halu muuttaa maailmaa. Sitä tuputetaankin sitten joka paikassa. “Make a dent in the world”, “pelastetaan maailma” ja niin edelleen. Jokainen saa tehdä firmallaan mitä haluaa. Raha demonisoitu. Siinä ei itsessään ole mitään pahaa. Itselleni rahalla oli iso merkitys siksi, että se auttoi velkojen maksussa.
 8. Aloittavan yrittäjän elämää helpottaakseni olen kirjoittanut lait joita seuraamalla elämä on paljon helpompaa ja säästät massia niin helkutisti. Nämä lait toimivat myös ulkomailla. 1. Jannen yrittäjyyslaki: Yrityksen täytyy tehdä voittoa
 9. 1. Jannen yrittäjyyslaki: Yrityksen täytyy tehdä voittoa Jos yritys ei tuota rahaa, ei ole varaa maksaa palkkoja, pepsiautomaatteja eikä mitään muutakaan. Jos omistajan yritykseen sijoittama raha tuottaa paremmin vaikka yleisissä osakkeissa, miksi yritys on olemassa?
 10. 2. Jannen yrittäjyyslaki: Ei mulkvisteja.
 11. Älä palkkaa mulkvisteja. Työntekijät ovat menestyksen avain ja suurin riski aivan alussa. Vääränlaiset ihmisvalinnat kaatavat yrityksen alkutekijöihinsä. Yritykseen tarvitaan kahdenlaisia ihmisiä: myyjiä ja tekijöitä. Muut ovat painolastia jotka kannattaa kipata aidan yli.
 12. Yritys tarvitsee hyviä työntekijöitä. Automatisoi ja ulkoista kaikki minkä voit. Ne hommat johon tarvitaan, palkkaa parhaat mahdolliset ihmiset. Palkkaa parasta mitä rahalla saa, itseäsi fiksumpia ja sitten pysy poissa tieltä. Yrityskulttuurilla iso merkitys: se vaikuttaa silloinkin kun itse et ole paikalla.
 13. Älä perusta firmaa mulkvistien kanssa. Alkuvaiheessa “all in tai stay out.” Firman perustamiseen ei tarvita kaveria, jos sillä ei ole mitään kontribuutiota. Jos kaipaat seuraa, hanki koira. Ja jos hommaatte yhtiökumppanin, TEHKÄÄ SE OSAKASSOPIMUS!
 14. Älä ota mulkvisteja myöskään asiakkaaksi. Asiakkaat kannattaa valita tarkkaan, koska ne merkitsevät yhtä paljon tulevaisuuden kannalta kuin ensimmäiset työntekijätkin. Keljuille asiakkaille voi myös antaa kenkää. Se on itse asiassa välttämätöntä. Jos kovaäänisintä palvellaan parhaiten, kiltit ja mukavat jäävät palvelematta. Sitten koko yrityksesi oppii palvelemaan pahiksia. Nosta hintaa tai ilmoita vaan kohteliaasti että tervemenoa.
 15. Ja tärkein kaikista: älä itse ole mulkvisti. Suurin osa ihmisistä tulee töihin yrityksen takia ja lähtee firmasta esimiehen takia. Jos osaat itse johtaa vain sähköä, palkkaa joku toinen siihen hommaan.
 16. 3. Jannen yrittäjyyslaki: Kassavirta on kuningas.
 17. 3. Jannen yrittäjyyslaki: Kassavirta on kuningas. Liian hyvä myyntikin voi kaataa firman. Tulojen ja menojen hallinta on arjen pyörityksessä välttämätöntä.
 18. Budjetointi on yleensä arvailua. Kulut paremmin ennustettavissa kuin tulot. Kun firmaan tulee uusia työntekijöitä tai kiinteitä kuluja, kassavirtaa on syytä alkaa seuraamaan. Kun ongelmia tulee: Voit säästää. Voit hankkia lisää rahaa (myynti).
 19. Säästäminen: Ongelmien koittaessa moni firma yrittää kuristaa itsensä hengiltä ja onnistuukin siinä. Ei ole mitään järkeä käyttää aikaa ja stressiä kynistä säästämiseen, jos samalla energialla saadaan lisää kauppaa. Organisaatiosta tulee sellainen kuin mitä siellä tehdään useimmin. Jos siellä vaan säästetään, organisaatiosta tulee hyvä säästämään.
 20. Parempi vaihtoehto on hankkia lisää rahaa. Se tarkoittaa enemmän myymistä, paremmalla katteella. Nopein tapa korjata tilannetta on tarkistaa omia hintojaan – enkä tarkoita alaspäin. Moni myy yksinkertaisesti liian halvalla.
 21. 4. Jannen yrittäjyyslaki: Myynti & Markkinointi > kaikki. Markkinointi mahdollistaa myynnin, myynti ratkaisee kaikki ongelmat.
 22. Mitä oikeastaan myyt? Asiakas maksaa joko a) asioista joita se tarvitsee tai b) asioista joita se haluaa. B:stä maksetaan paremmin. Erikoisuuden tavoittelu on turhaa: tee mieluummin jotain tylsää paskahommaa hyvin ja luotettavasti.
 23. Markkinointi on tarinankerrontaa. Jos tarina on tylsä, yleisö nukkuu. Jos kukaan ei kuule tarinaasi, millään tekemälläsi työllä ei ole merkitystä. Pahinta mitä markkinnoinnissa voi tapahtua on se että kukaan ei puhu sinusta ja brändistäsi.
 24. Kuka on markkinoinnin kohderyhmää? Moni tekee virheen, että markkinoi itse asiassa kilpailijoilleen: huolehditaan viestinnässä siitä, että kilpailijat eivät “pääse sanomaan”. Yritetään miellyttää kaikkia muita paitsi asiakasta.
 25. Keskity olennaiseen. Yrityksen perustamisvaiheessa ei kannata pistää liikaa paukkuja logoon, ilmeeseen tai siihen millaiset sohvat toimistolle tulee. Uudelleenbrändääminen maksaa, mutta on parempi käyttää alussa energiaa ensimmäisten asiakkaiden hankkimiseen.
 26. 5. Jannen yrittäjyyslaki: katso sääntö 1.
 27. Miksi haluat yrittäjäksi? Vapaus, valta vai mammona? Millainen olet yrittäjänä? Mitä haluat? Moni yritys taistelee strategian, vision ja mission kanssa, koska se pohjalla oleva perusolettamus (mitä omistajana haluat) on kateissa. Yrittäminen ei välttämättä ole hyvä polku kaikille. Pihvinkääntäjänä voi tienata paremmin.
 28. Kenen neuvoja kuunnella: Vain sellaisten, jotka ovat olleet yrittäjinä.
 29. Älkää tehkö swotteja. Yrittäjä menee kuitenkin jokaiseen lokeroon.
 30. Varaudu elintason laskuun.
 31. Perusasiat kuntoon. Kirjanpito, juristi, työkalut, vakuutukset. Hanki alkuun kumppaniksi hyvä tilitoimisto.
 32. Milloin kannattaa aloittaa? Kun on nuori, on aikaa ja energiaa, mutta ei juuri rahaa. Kun on wanha pieru, on vähän aikaa ja vielä jonkun verran energiaa. Kun on dinosaurus, ei ole energiaa vaikka olisi aikaa ja rahaa. Paras hetki alkaa yrittäjäksi on nuorena. Kun rahaa ei ole, oppii keksimään paremmat (edulliset) keinot. Ja jos ideat ovat hyviä, rahaa yleensä löytyy jostain.
 33. Kämmejä tulee. Sitä ei kannata pelätä. Vaikka menisi sepalus auki asiakkaalle, voi kauppa silti tulla.
 34. Yrittäjyys on kaikista valvotuista öistä ja stressistä huolimatta elämän hienoimpia asioita. Yrittäjyys mahdollisti minulle sen, että maksoimme elämää varjostaneen ison velan pois. Velan maksaminen ei olisi ollut mahdollista palkkatyöllä.
Advertisement