Rancangan pengajaran harian

2,244 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,244
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
42
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rancangan pengajaran harian

  1. 1. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 2Matapelajaran : Bahasa MelayuKelas : 2 WiraMasa :10.15 -10.45 pagiTema : Keluarga CeriaTajuk : Aktiviti Keluarga BadrulFokus utama :Fokus sampingan:Objektif : Diakhir sesi pengajaran murid dapat: 1.) Menyatakan aktiviti yang dilakukan bersama keluarga pada waktu lapang. 2.) Menulis ayat tunggal dengan ejaan yang betul dan tulisan yang kemas.Bahan bantu mengajar : Gambar besar aktiviti keluarga, kad frasa, kad-kad gambar (set induksi), lembaran kerja.Pengisian kurikulum: Ilmu- Pendidikan Moral Nilai- Kerjasama, tolong -menolong dan rajin.Sistem bahasa : Kata kerjaKosa kata : mencuci kereta, menolong bapa, membubuh baja, menyapu sampah dan menyiram pokok.Pengetahuan sedia ada: Murid sudah biasa membantu ibu bapa dan telah mempelajari kata kerja (frasa) yang digunakan.
  2. 2. Masa/langkah Aktiviti guru Aktiviti murid catatanSet induksi 1) Guru menunjukkan dua buah sampul yang 1.) Murid melihat dan mendengar5 minit mengandungi kad bergambar A(gambar penyapu) penerangan guru. dan B (gambar bekas penyiram pokok bunga). 2) Guru meminta seorang murid datang ke hadapan 2.) Murid memilih sampul kad bergambar. dan memilih salah satu kad. 3) Guru menunjukkan gambar yang dipilih oleh murid 3.) Murid melakonkan aksi berdasarkan kad tersebut dan minta murid itu melakonkan gambar yang dipilih. kegunaan gambar tersebut. 4) Guru meminta murid lain meneka apakah yang 4.) Murid lain meneka lakonan rakan sedang murid tersebut lakonkan. mereka dan menjawab soalan guru. Menyapu sampah dan menyiram pokok bunga. 5) Guru menyoal murid: Ya, kami ada membantu ibu bapa Apakah yang sedang rakan kamu lakukan? semasa waktu lapang. Adakah kamu membantu ibu bapa kamu pada Kami melakukan aktiviti pada waktu waktu lapang? pagi atau petang. Bilakah kamu melakukan aktiviti tersebut? 6) Aktiviti di atas di ulang untuk kad gambar seterusnya. 7) Guru mengaitkan aktiviti yang dilakukan dengan 5.) Murid mendengar penerangan guru dan pelajaran hari ini. mengaitkan pengalaman sedia ada dengan isi pelajaran berikutnya.Langkah 1 1.) Guru melekatkan gambar besar berkaitan aktiviti 1.) Murid melihat gambar yang ditampal keluarga di papan tulis. oleh guru dengan teliti. 2.) Guru menyoal murid tentang gambar. 2.) Murid menjawab soalan guru.
  3. 3. Gambar siapakah yang dapat kamu lihat? Gambar keluarga. (Bapa, ibu,kakak, Apakah yang sedang mereka lakukan? abang dan adik). Mencuci kereta. Menyapu sampah, menyiram pokok bunga, membubuh baja, menolong ayah. 3.) Guru membimbing murid membaca frasa dengan 3.) Murid membaca frasa dengan bimbingan bahasa isyarat yang betul. guru. 4.) Guru meminta murid mengisaratkan frasa dan 4.) Murid mengisyaratkan semula frasa membetulkan bahasa isyarat murid yang kurang secara individu. tepat. 5.) Guru minta murid melekatkan semula frasa pada 5.) Murid melekatkan semula frasa dengan gambar yang betul. gambar yang betul.Langkah 2 1.) Guru menerangkan tentang aktiviti membina ayat 1.) Murid mendengar penerangan guru. tunggal berdasarkan frasa yang telah dipelajari. 2.) Guru melekatkan jadual bina ayat sebagai panduan 2.) Murid bina ayat tunggal berdasarkan murid membina ayat. Guru minta murid isikan frasa dan gambar dengan melengkapkan jadual tersebut . jadual pembinaan ayat yang guru sediakan. 3.) Guru betulkan kesalahan ejaan atau tanda baca 3.) Murid betulkan ejaan atau tanda baca. murid. 4.) Guru minta murid baca ayat tunggal yang telah 4.) Murid baca yata secara individu atau dibina secara individu dan kelas. kelas.
  4. 4. Langkah 3 1.) Guru minta murid kembali ke tempat duduk masing 1.) Murid kembali ke tempat duduk masing- masing. masing. 2.) Guru berikan penerangan dan arahan yang jelas 2.) Murid mendengar penerangan dan bagi aktiviti seterusnya ( tulis semula ayat yang arahan guru dan murid menulis semula telah dibina serta di baca dalam lembaran kerja ayat yang telah dibina. yang diberi.) 3.) Guru betulkan serta merta kesalahan ejaan dan 3.) Murid membetulkan kesalahan ejaan tanda baca semasa murid menulis ayat dalam atau tanda baca semasa menulis ayat. lembaran kerja yang disediakan. 4.) Guru menyemak kerja murid dan minta mereka 4.) Murid membaca ayat dengan bahasa membaca semula ayat dengan bahasa isyarat yang isyarat yang tepat. tepat.Penutup 1.) Guru minta murid baca semula frasa yang telah 1.) Murid baca semula frasa dan padankan dipelajari dan padankan dengan gambar yang kad frasa dengan gambar yang betul. betul. 2.) Murid mengaitkan nilai murni denga isi 2.) Guru kaitkan isi pelajaran dengan nilai murni pelajaran yang telah dipelajari. “rajin” dan “tolong-menolong”. 3.) Guru menasihati murid supaya menjadi anak yang 3.) Murid mendengar nasihat guru. rajin dan sentiasa bersedia meolong ibu bapa.

×