Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Stilleven - Les 1.pptx

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 28 Ad

More Related Content

More from Sjaak Jansen (20)

Recently uploaded (20)

Advertisement

Stilleven - Les 1.pptx

 1. 1. STILLEVEN LAATSTE PRAKTIJKOPDRACHT MAVO 4
 2. 2. STILLEVEN ‘Een stilleven is een artistieke compositie van levenloze objecten, die met zorg zijn belicht. Dat kan een schilderij, tekening of foto zijn.’ Met het maken van een stilleven gaat het de kunstenaar om het maken van een sterke compositie, het gebruik van kleur en het laten zien van sterke kleurnuances tussen de lichte en donkere tonen.
 3. 3. STILLEVEN Het stilleven is van alle tijden. De Romeinen schilderden bijvoorbeeld al stillevens op muren, maar pas vanaf 1650 kwam het woord ‘stilleven’ voor het eerst voor. In de 17e eeuw (De Gouden Eeuw) werden in Nederland en België vele stillevens geschilderd. Er was van alles op te zien, zoals bloemen, fruit, vis, glaswerk, zilver, porselein etc. In een stilleven zitten vaak veel betekenissen (symboliek).
 4. 4. Pronkstilleven Kostbaarheden en bijzondere vruchten. - Rijkdom - Luxe - Weelde
 5. 5. Banketstilleven (Banketje) ◦ Rijkdom ◦ Handel ◦ Verwijzing naar het laatste avondmaal Voorwerpen en voedingsmiddelen horende bij een maaltijd (ontbijt / lunch / diner).
 6. 6. Bloemstilleven ◦ Vergankelijkheid ◦ Bewondering voor de schepping Verschillende (bijzondere) bloemen. Soms met insecten zoals vlinders en torren.
 7. 7. Vanitas Schedels, klokken, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen, omgevallen (halfvolle) glazen, zeepbellen, etc. - Vergankelijkheid - Tijdelijkheid - Zinloosheid van het leven
 8. 8. Wetenschaps- stilleven Boeken, geschriften, passers, wereldbol, zandloper, etc. - Geleerdheid - Overwinning van de wetenschap
 9. 9. STILLEVEN Na de 17e eeuw werd het stilleven een veel voorkomend thema in de schilderkunst. Tot op de dag van vandaag wordt dit thema veel gebruikt door kunstenaars en fotografen.
 10. 10. Paul Cézanne / 1880
 11. 11. Vincent van Gogh / 1888
 12. 12. Piet Mondriaan / 1912
 13. 13. Mark Scheider / 2012
 14. 14. Jan Wessels / 2018
 15. 15. DE OPDRACHT: Maak een stilleven anno 2022
 16. 16. DE VOORBEREIDING Maak een aantal (minimaal 3) verschillende stillevens met verschillende voorwerpen. Neem 1 lichtbron. Maak vervolgens een fotoserie van minimaal 20 foto’s. Maak telkens verschillende composities, speel met het licht en zorg voor grote licht-donker contrasten. De voorwerpen moeten op een tafel staan (een aanrecht, werkbank of iets dergelijks mag ook). Leg eventueel een kleedje over de tafel. De foto’s die je maakt moeten scherp zijn en recht van voren, dus vanuit een normaal standpunt zijn genomen. De achtergrond is niet belangrijk.
 17. 17. HET EINDWERKSTUK Samen met de docent kies je de beste foto van je foto- serie uit. Deze foto teken je licht na op een A3-blad. Het eindwerk gaan we schilderen met acrylverf. Voor je aan het A3-eindwerkstuk begint onderzoek je eerst je gekozen schildertechniek op A4-formaat. Maak een keuze op welke manier jij jouw eindwerk wil gaan uitwerken.
 18. 18. HYPER-REALISTISCH
 19. 19. HALF-REALISTISCH
 20. 20. EXPRESSIEF
 21. 21. GLIMMENDE VOORWERPEN?
 22. 22. HUISWERK VOOR DE EERSTVOLGENDE LES NA DE VAKANTIE… Maak een aantal (minimaal 3) verschillende stillevens met verschillende voorwerpen. Neem 1 lichtbron. Maak vervolgens een fotoserie van minimaal 20 foto’s. Voorwaarden van de foto’s: Maak verschillende composities, speel met de lichtbron en zorg voor grote licht-donker contrasten. De voorwerpen moeten op een tafel staan (een aanrecht, werkbank of iets dergelijks mag ook). Leg eventueel een kleedje over de tafel. De foto’s die je maakt moeten scherp zijn, recht van voren, dus vanuit een normaal standpunt zijn genomen. De achtergrond is niet belangrijk.
 23. 23. WAT NU……. Draai het A3 blad om en maak hierop een brainstorm / woordspin. Wat wil je gaan doen? Wat is het plan? Welke voorwerpen wil je allemaal gaan gebruiken? Waar ga je de voorwerpen op plaatsen? Hoe zie je de compositie voor je? Etc. Probeer zoveel mogelijk ideeën op te schrijven! Uiteraard mag je op dit blad ook kleine schetsjes maken om je ideeën te verduidelijken.

×