Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tiedonhakuharjoitus twitter verkosto_suuremma

809 views

Published on

Published in: Education, Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Tiedonhakuharjoitus twitter verkosto_suuremma

 1. 1. Tiedonhaku harjoitus: Twitter-verkosto suuremmaksi Jaakko Sannemann Entressen kirjasto
 2. 2. Wanhoina hyvinä aikoina minä seurasin kirjastomaailman tapahtumia syötteenlukuohjelmilla. Käytän syötteenlukuohjelmia yhä, mutta minua on jo pitkään pelottanut se, että seuraan vuodesta toiseen samoja blogeja, jotka kehuvat toistensa ajatuksia. Minulle on muodostunut suljettu vuoden 2006 Library 2.0 - veteraanien yhteisö. Ja maailma on muuttunut. Mikrobloggaus on vienyt tilaa bloggaukselta. Onko Twitter väline, jolla voin päivittää kirjastotietämykseni lähteet?
 3. 3. Wanhaa maailmaa
 4. 4. Wanhaa maailmaa
 5. 5. Twitter on tiedonhakukone Tai tiedonhaku on yksi tapa käyttää Twitteriä.
 6. 6. Olen joskus ryhtynyt tekemään listaa kirjastolaisista Twitterissä. Kaikkia syötteenlukuohjelmilla seuraamiani kirjastobloggaajia seuraan tietysti myös Twitterissä, jossa nykyään yleensä ensiksi törmään kaikkiin uusiin teksteihin. Suomalaisten kirjastolaisten etsiminen on yleissivistyksen ylläpitoa. Ketkä ovat Twitterissä ja miten he käyttävät Twitteriä? On mahdollista, että Twitteriä käyttävät kirjastolaiset ovat myös niitä, joiden kautta voin saada selville, miten suomalaista kirjastoelämää halutaan kehittää. Listani pohjana ovat siis olleet seuraamani kansainväliset kirjastobloggaajat ja suomalaiset kirjastolaiset. Mutta nyt haluan laajentaa maailmaani.
 7. 7. Mitä sanottavaa kirjastolaisilla on juuri nyt?
 8. 8. Olen aloittanut listan laajentamisen muutama päivä sitten. Ketkä listaltani tuntuvat hyviltä informaation jakajilta? Keitä nämä hyvät jakajat seuraavat? Keiltä he saavat ideoita? Käyn läpi seuraamieni kirjastolaisten seuraamia kirjastolaisia. Tarkoitukseni on saada listalleni ihmisiä joita en tunne. Toivottavasti saan myös ajatuksia, joita en vielä tunne. Löydän muutoksia, joita en löytäisi, jos seuraisin vain vanhoja gurujani.
 9. 9. Sarah Houghton-Jan on vanha guru, mutta olen silti hyvin kiinnostunut näkemään, keitä hän seuraa. Aloitin listani korjaamisen tutkimalla, keitä ruotsalaisia suomenruotsalainen kollegani seuraa.
 10. 10. Kirjoittaako hän aiheista, jotka kiinnostavat minua?
 11. 11. Kuka osaa kuvata itsensä kiinnostavaksi parilla sanalla?
 12. 12. Aihe kiinnostava, mutta vähän jaettua ja vähän seuraajia. Mutta pitää katsoa tarkemmin.
 13. 13. Ok. Mutta ei Super.
 14. 14. Tämän blogin syötteen voisi ottaa talteen ja tarkkailuun. Otetaan mukaan Twitterin listaan.
 15. 15. Sarah Houghton-Janin seuraamat Twitterinkäyttäjät on käyty läpi. Minun listani kasvoi 18 ihmisellä. Lista parani ja huononi. Se parani, koska löysin sellaisia ihmisiä, joista tiedän, että heiltä voi odottaa hyviä tekstejä. Löysin mukaan myös mahdollisesti hyviä tyyppejä. Lista huononi, koska otin mukaan ihmisiä, joista en tiedä mitään. Outojen ihmisten kautta saan listaan uutta verta, mutta se pienentää listan merkitystä luotettujen informaationjakajien listana.
 16. 16. Listani ei tule koskaan valmiiksi. Niin kuin mikään elävä ei tule koskaan valmiiksi. Tarkoitus on, että lista kehittyy. Aika näyttää, miten onnistun. Miksi käytän aikani listan keräämiseen. Joku neropatti on varmasti jo listannut kaikki maailman 10 miljoonaa Twitteriä käyttävää kirjastolaista? Tarkoitukseni on oppia, miten taiteillaan varmuuden, luotettavuuden, uuden etsimisen ja seikkailun maisemissa. Jossain vaiheessa listani tulee liian suureksi. Mitä minä teen siinä vaiheessa? Pystynkö minä oikeasti näkemään muutosta muuttuvan listani antamassa kuvassa?
 17. 17. Lista ei ole kovin arvokas, jos sen avulla ei opi. Tarkoitus on lukea niitä tekstejä, joita listan ihmiset luovat ja välittävät.
 18. 18. Kirjastolaiset kulkevat aina mukanani. Elämäni tuntuu hyvältä. Minä olen osa maailmaa.

×