Tiedonhakua sosiaalisesta mediasta

1,046 views

Published on

Published in: Technology, News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,046
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tiedonhakua sosiaalisesta mediasta

 1. 1. Tiedonhakua sosiaalisesta mediasta
 2. 2. Mitä teen, kun tarvitsen informaatiota? 1. Onko minun käteni ulottuvilla ihmisiä, papereita, lehtiä, kirjoja tai esineitä, joista löydän tarvitsemani informaation heti. 2. Tiedänkö nettisivun, josta löydän tarvitsemani tiedon? 3. Google ! 4. Mitä muuta netistä löytyy? 4a Sosiaalinen media 4b Syvä web 5. Kirjasto
 3. 3. http://fi.wikipedia.org/wiki/Sosiaalinen_media
 4. 4. http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Web
 5. 5. On olemassa myös maailmaa verkon ulkopuolella. Kaikki informaatio ei ole verkossa. Vuonna 2009.
 6. 6. Suomalainen Paikallinen Historiallinen aihe ei ole Googlen vahvinta aluetta.
 7. 7. Julkkisten aika
 8. 8. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jolie.png
 9. 9. Mitä fanittamani julkkis tekee juuri nyt? Mitä hän tekee seuraavaksi? Mitä hän teki aamulla?
 10. 10. Minun julkkiksiani ovat tietokoneet, kamerat, verkkopalvelut ja kirjastopalvelut. Mutta myös: talous politiikka näyttelijät muusikot suppilovahverot lomakohteet
 11. 11. Julkkisten aika 2 Me kaikki voimme olla julkkiksia verkossa. Minä en ole vain vastaanottaja ja kuluttaja. Minä myös tuotan sisältöä verkkoon. Myös minä jaan kokemuksia verkossa.
 12. 13. Google Wave on julkkikseni, jota fanitan. Haluan nähdä ja kuulla, mitä Google Wavelle kuuluu ja mitä sen ympärillä tapahtuu.  Ja mitä muut fanit keskustelevat. Kun löydän jotain hienoa, haluan jakaa tämän hienon myös muiden ihmisten kanssa. Jotain Google Waven hienoudesta on tarttunut myös minuun.
 13. 14. Näin yritän pysyä ajan tasalla
 14. 15. 1. Olen kiinnostunut asioista, jotka tapahtuvat juuri nyt. Aiheista, joista löydän informaatiota sosiaalisen median avulla. 2. Minun pitää löytää uutispalveluita, blogeja, kirjanmerkkipalveluita, jotka kertovat minua kiinnostavista asioista. 3. Minun pitää löytää tiloja, joihin voin kerätä uuden informaation näistä palveluista.
 15. 20. Kun uutisseurantani löytää uuden ilmiön tai uuden näkökulman jo seuraamaani juttuun, lähden selvittämään, mistä asiassa on kyse. Google, Wikipedia Mitä uutta verkon käyttäjät ovat löytäneet? Mitä uutta verkkoon on laitettu? Sosiaalinen media
 16. 21. Esimerkiksi näin:
 17. 22. Mistä Twitterissä puhutaan tällä hetkellä?
 18. 23. Tapahtuuko Google Wavessa jotain uutta?  Tätä aihetta olen seurannut jo pidempään.
 19. 24. Mikäs tämä on? Vaikuttaako se minun elämääni?
 20. 25. Twitteristä löytyi linkki Mashablen uutiseen. Arvostan Mashablea, joten luin uutisen huolella.
 21. 26. Twitter warning oli Twitterillä löytynyt uutinen, joka oli hyvä nähdä, mutta asia on nyt minun kohdaltani loppuunkäsitelty. Google Wave aiheuttaa jatkotoimia.  Miksi Google Wavesta keskustellaan nyt? Minä haluan tietää. Kun minä jonain päivänä saan oikeuden käyttää Google Wavea, haluan olla mahdollisimman hyvin informoitu asiasta. Jotta pääsen mahdollisimman nopeasti kokeilemaan, miten  Google Wave toimii minun ja kirjastoni käytössä.
 22. 27. Lähden etsimään Google Wave -uutisia. Koska minun ei ole pakko löytää mitään, en aio käyttää tähän tiedonhakuun tarpeettoman paljon energiaa. Käytän tuttuja tapoja etsiä informaatiota. Käytän tapoja, joiden tiedän kokemuksesta sopivan tietotekniikkaa ja verkkopalveluja käsittelevien uutisten löytämiseen. En aio miettiä Googlen syvintä olemusta tai sitä, millä kriteereillä eri palvelut tarjoilevat hakutuloksia minulle. Joko löydän kiinnostavia juttuja tai en löydä.
 23. 28. Mitä Digg tietää Google Wavesta? Siis mitä juttuja palvelun käyttäjät ovat löytäneet? Tämä haku ei painota artikkelien tuoreutta.
 24. 29. Viimeisen viikon löydöt tasapainottelee artikkelien tuoreuden ja laajan kannatuksen välillä. Oletan, että nämä ovat kiinnostavia juttuja.
 25. 30. Nyt on kyse tuoreista asioista. Yksi juttu nousee selvästi esiin. Siihen pitää tutustua.
 26. 31. Tämä on friikki-haku. Näin voi löytää jotain tärkeää todella nopeasti, mutta todennäköisesti kohtaa vain hälyä.
 27. 32. Digg on helppo väline kertoa, että juuri lukemani artikkeli oli kiinnostava.  Minun ei tarvitse miettiä, tarvitsenko artikkelia vielä uudestaan, Minun ei tarvitse liittää sitä mihinkään kontekstiin.  Juttu oli vain hyvä.  Ja toivon, että muutkin lukisivat sen.
 28. 33. Kirjanmerkki on vakavampi tapa osoittaa, että artikkeli on tärkeä. Kirjanmerkkiin aion palata. Kirjanmerkki pitää myös liittää johonkin yhteyteen.
 29. 34. Google Wave Delicious-kirjanmerkkipalvelussa.  Nämä ovat valveutuneiden verkon käyttäjien valitsemia juttuja.
 30. 35. Mitä sivuja Deliciousin käyttäjät tällä hetkellä laittavat kirjanmerkiksi asiasanalla googlewave.
 31. 36. Google on taitava näkemään, mistä nettisivut kertovat.  Mutta sosiaalisissa kirjanmerkkipalveluissa kuten Deliciousissa palvelun käyttäjät valitsevat verkosta heille tärkeitä sivuja ja jakavat nämä kirjanmerkit. Kun minä vien verkkosivun Delicious-palveluun, minä asiasanoitan sen. Mistä sivu kertoo? Miksi se on minulle tärkeä? Tarkoitus on mahdollistaa sivun löytyminen 500 tai 1000 kirjanmerkin joukosta. Palvelun käyttäjien joukko rakentaa samalla verkkoon rakennetta. Toisiinsa liittyvien asiasanojen verkostoja. Verkko saa merkityksiä.
 32. 37. Minulla on jo käytössä Google Wave -uutisten seuranta. Mutta välillä on hyvä käydä myös näiden syötteiden lähteillä.
 33. 38. Tuoreita Google Wave -juttuja Googlelta.
 34. 39. Mutta eihän Google ole sosiaalista mediaa? Ei ole. Mutta Google on yrittänyt oppia sosiaalisen median toimintatavoista.  Google on saanut hakutuloksiaan lähemmäs reaaliaikaisuutta. Hakutuloksiin tulee enemmän blogitekstejä ja uutisia. Sosiaalisen median sisältöjä. Mutta Google on kone eikä innostuneiden ihmisten joukko. Niin hyvässä kuin pahassa.
 35. 40. Viimeisen tunnin sivut. Joukkoon tulee mukaan aina myös kamaa, mitä ei pitäisi tulla.
 36. 41. Onko näissä kaikissa rajauksissa järkeä? Ehkä ei. Mutta ne tuovat esiin eri juttuja.  Haluan tehdä omat valintani riittävän isosta joukosta.
 37. 42. Any time -haku. Perusfaktat ja paljon linkitettyjä hyviksi katsottuja sivuja.  Wikipedia tulee yleensä Any time -tuloksiin.
 38. 43. Onko tapahtunut jotain valtamedian uutiskynnyksen ylittänyttä?  Tämä oli paljon tärkeämpi haku ennen kuin Google toi mahdollisuuden hakea tuoreita juttuja web-haussa.
 39. 44. Käytän blogihakua yhä vähemmän. Kun Google on panostanut hakutuloksien tuoreuteen, blogitekstit pääsevät helpommin myös web-hakutuloksiin.
 40. 45. Google wave on palvelu, jonka käyttöä on helpompi ymmärtää videota katsomalla. Näiden määrä tulee nousemaan.  Näitä kannattaa hakea.
 41. 46. Kuvahaku on myös tärkeä Google Wave -aiheessa. Flickrissä on isoja kuvatiedostoja, joista näen käyttäjien Wave -sivujen yksityiskohdatkin. Opiksi ja malliksi.
 42. 47. Uskon Google Waven olevan aihe, jonka Wikipediasivuun uusi informaatio täydennetään nopeasti. Uskon Wikipedia-artikkelista löytyvän myös yleinen käsitys ilmiön käyttöalueesta ja merkityksestä.
 43. 48. Opinko jotain?
 44. 49. Löysin kirjanmerkkipalveluuni uusia Google Wave -kirjanmerkkejä, joista yksi tuntuu hyvin mielenkiintoiselta. Tallensin Google Wave -haun Twitteriin. Tiedän, että Google Wavessa ei tapahdu tällä hetkellä mitään kriittistä. Minä voin välillä miettiä muita juttuja.  
 45. 50. Juttu joka nousi esiin monesta paikasta. Pitää lukea.
 46. 52. Elämä jatkuu
 47. 55. Uusia juttuja Uusia hakuja Uutta informaatiota

×