Paluu kokoelmatyöhön

766 views

Published on

Esittelen 5 vuotta vanhan tapani tehdä kirjaston kokoelmatyötä. Jos opin kohta uudet tavat, voin nauraa ääneen tälle vanhalle tavalle.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
766
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Paluu kokoelmatyöhön

 1. 1. Jaakko Sannemannn Kokoelmatyötä muinaiseen tyyliinhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Birab%C3%A9n_mostrando_el_cat%C3%A1logo_del_%22Servicio_bibliogr%C3%A1fico%22.jpg
 2. 2. Minä tein kokoelmatyötä yleisessä kirjastossa noin viisi vuotta sitten.Kun aloin ymmärtämään asiasta jotain, siirryin muihin hommiin.Nyt olen palannut.Viidessä vuodessa maailma on muuttunut.Myös kirjasto.Kirjaston asiakasopastustyö, verkkotyö, työ laitteiden kanssa,Työ nuorten kanssa…Myös kirjaston kokoelmatyön on täytynyt muuttua dramaattisesti.E-kirja, mobiili internet, ubiikki tietoyhteiskunta jne.Niin moni kirjoihin liittyvä asia on muutoksessa.Ja minä olen ollut ulkona kaikesta uudesta kirjaston kokoelmatyössä.Tämä esitys on surullinen yritykseni palata kirjaston kokoelmatyöhönikivanhojen ajatusten ja työkalujen kanssa.Aika näyttää, opinko jotain uutta.Vai poistetaanko minut epäkelpona.
 3. 3. Lähtötilanne:Olen Entressen kirjastonaikuistenosaston tuoretietokirjavastaava.Hyllytyksestä vastaavathenkilöt valittavat minulle,että aikuisten osastontietokirjahyllyt ovat liiantäynnä.Minun pitää tehdä jotain.
 4. 4. Ensimmäinen tehtävä: KokoelmaantutustuminenSilmäily kertoo, että hyllyt ovat täynnä.Esillepanosta tinkimällä kirjoja mahtuisi tietysti vielä paljon enemmänhyllyihin, mutta kun kirjastoa suunniteltiin, näyttävä esillepano oli keskeinenasia kokoelmassa. Kokoelman koko sopeutuu sille annettuun tilaan. Jakirjastolle on hyvin tärkeää, että pitämällä esillä hienoja ja kauniita uusia jaehjiä kirjoja, me kerromme kirjaston olevan hyvä paikka hakea luettavaa.En usko, että tämä asia on muuttunut viidessä vuodessa.Hyllyihin pitää jäädä esillä olevien kirjojen lisäksi tilaa asioille, jotka sitovathyllyssä olevan kokoelman maailmassa olevaan informaatioon ja hyllyjätutkivan ihmisen maailmaan.Silmäily kertoo myös, että hyllyistä poimimalla ei kokoelmaa pysty juurikaanharventamaan. Kokoelma on yhä varsin tuore, hyväkuntoinen jakiinnostava.Tarvitsen tukea päätöksien tekemiseen.
 5. 5. Esittelyhyllyjä oikea määrä.Liian monta hyllyä aivan täynnä.Jokaisessa hyllyssä pitää ollaNoin 30 cm hyllytysvaraa.Poistotavoite = 30cm/1mOnko alin hylly hyväesittelyhylly?Tästä on väännetty Entressenkirjastossa vuosia.
 6. 6. Ensimmäinen tehtävä: KokoelmaantutustuminenSain Entressen kirjaston Ivanilta Exel-taulukon, jossa on kokoelmammetämän hetken tilassaan.
 7. 7. Ensimmäinen tehtävä: KokoelmaantutustuminenSain Entressen kirjaston Ivanilta Exel-taulukon, jossa on kokoelmammetämän hetken tilassaan. Suodatus Aineisto: kirja Osasto: Entressen aikuistenosasto Kielet: Suomi, ruotsi, englanti Nideluokka: alkaa ysillä = historiat Niteen tila: ei poistettu, korvattu, laskutettu tai käsittelyssä. Niteet nideluokan mukaan järjestyksessä ja aakkosissa. Ehdollinen muotoilu 2011 ja 2012 lainamäärässä tuomassa esiin hyvät ja pahat kirjat
 8. 8. Näyttää siistiltä!
 9. 9. Mutta kun katson hyllyjä lisäinformaation kanssa, huomaan hyllyjen voivanhuonosti. Kokoelma kestää myös kirjoja, jotka eivät mene lainaan. Muttakuusi hyllymetriä epäkiinnostavia kirjoja peräkkäin ei ole hyvä asia. Vuosi 2012. Elokuussa pitäisi Vuosi 2011. Jokaisen kirjan olisi pitänyt olla jo 3 lainaa kasassa. olla kuusi kertaa lainassa. Entressen kirjaston kokoelma on käyttöä varten. Ilman lainauksia kokoelman kirja on arvoton. Erikoisia kirjoja kaipaavalle tarjoamme syvän ja laajan HelMet- kokoelman.
 10. 10. Muodin historia ei kiinnosta tällä hetkellä juuri ketään.Mitä pitäisi tehdä?Harventaa rajusti vai laajentaa kokoelmaa?Pukeutumisen ymmärtäminen on tärkeä asia ihmisenä elämisessä.Mutta farkkujen historian tunteminen ei ole oleellisen tärkeäätietoyhteiskunnassa menestymisen kannalta. Harvennan voimakkaasti. Kaikki vuoden 2012 0-lainat pois? Vähintään 30% pois. Ehkä jopa 50%.
 11. 11. Voin ottaa mukaani kärryn ja läppärin, jossa on esillä käsiteltävä osakokoelmaa.Tai teen isosta Excelistä pienen leikkeen ja otan sen mukaan tabletilla taipuhelimella.Tai tulostan sopivan pätkän Exceliä mukaani.
 12. 12. Poistettavat valittu.Hyllyluokka aseteltu paremmin.Ja nyt takahuoneeseen tekemäänlopullinen poisto!
 13. 13. Yksi hyllymetri ja yksi pienihyllyluokka käsitelty.Tarkoitukseni on käydä läpikaikki Entressen kirjastonaikuistenosaston tietokirjat.Aistinvarainen tutkiminen.Excelin avulla tutkiminen.Päätöksien tekeminen jatoteuttaminen.Kokoelman kehittäminen.Kokoelman kehittyminen.Välillä katson kokoelmanikäjakautumaa ja lainauksen jakokoelman iän välistäsuhdetta. Mutta jos kokoelmaon perusterve, kevyempisäätäminen riittää useimpaankohtaan.
 14. 14. Mutta näin työskentelin noinviisi vuotta sitten.Sama työtapa ei voi olla enääkäyttökelpoinen syksyllä 2012.Mutta miten kokoelmatyö onkehittynyt?Toivottavasti joku opettaa.

×