Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kokoelmaa ihmettelemässä

650 views

Published on

Published in: Art & Photos
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Kokoelmaa ihmettelemässä

 1. 1. Kokoelmaa ihmettelemässä
 2. 2. Varoituksia: Tämä on ohje Entressen kirjastossa tuotettujen kokoelma-Excel-taulukkojen käytön aloittamiseen. Jos sinusta tuntuu nyt siltä, että tämä asia ei koske sinua, käänny pois. Ulkopuolisten karkoittamiseksi olen lisännyt toivottavasti järkevien ohjeiden sekaan pseudoälyllisiä ja nokkelia kommentteja.
 3. 3. Kokoelmatyötä tekemässä 1. Kirjastolaki, kirjaston johto ja kirjaston kehysorganisaatio ovat määritelleet kirjaston toiminnan tavoitteet. Mikä on kirjaston olemassaolon tarkoitus, mikä on se kirjaston tavoitetila, jossa kirjasto katsoo toteuttavansa tarkoitustaan ja millä keinoilla kirjasto muuttuu tarkoituksensa mukaiseksi. 2. Kokoelmatyötä kirjastossa tekevät ihmiset sopivat kirjaston johdon kanssa, millainen kirjaston kokoelman tulee olla, jotta kokoelma tukee kirjaston toiminnan päämääriä.  3. Kirjaston johto päättää, mikä on se kokoelman tila, johon kokoelmatyötä tekevät ihmiset kokoelmaa kehittävät. Mitkä mittarit osoittavat kehittymisen määrää ja mitkä mittarien arvot kertovat onnistuneesta työstä.
 4. 4.  
 5. 5. Kirjastolaitoksen tehtäviä on suomalaisen runouden tallentaminen ja siirtäminen tuleville sukupolville muodossa, joka mahdollistaa runokirjojen ja niissä olevan runouden löytämisen, jäsentämisen ja käyttämisen. HelMet-kirjaston runokokoelman tehtävänä on tarjota pääkaupunkiseudulla asuville ihmiselle hyvin kattava valikoima suomessa julkaistua runoutta. Entressen kirjaston runohyllyn tehtävä on toteuttaa omalta osaltaan Entressen kirjaston missiota. Entressen kirjaston runohyllyn tavoitteet eivät voi olla ristiriidassa kirjaston tavoitteiden kanssa.  Kirjaston tavoitteet eivät voi olla pitkään ristiriidassa kirjastotilan käyttäjien tavoitteiden kanssa.
 6. 6. Ongelma Entressen kirjaston runohyllyssä ei ole runouden ongelma. Liian täysi runohylly tai runokirjojen liian huonot lainaluvut voivat olla merkkejä siitä, että runohylly ei toteuta kirjaston tavoitteita.  Jos kirjasto katsoo, että kokoelman väljä ja näyttävä esillepano on keskeinen osa kirjaston tehtävää, kirjan merkityksen korostamista nyt sähköisen median aikakudella. Ja kokoelman hyvä kierto osoittaa, että kirjaston kokoelma on rakennettu käyttöä varten. Ihmisiä varten. Kun ongelma on paikannettu, tilastomateriaali voi toimia apuna, kun kirjastossa laaditaan suunnitelma, jolla ongelmakohta saadaan toteuttamaan kirjaston ideaa.
 7. 8. Entressen Excel
 8. 9. Informaatio on kerätty kirjastojärjestelmästä Create list -tominnolla. Me voimme valita, mitä informaatiota haluamme saada. Kirjastojärjestelmä ei pysty antamaan kaikkea haluamaamme. Informaatio on siirretty Exceliin, jossa sitä voidaan käyttää kirjastojärjestelmää kuormittamatta.
 9. 10. Lajittele ja suodata Tämä väkänen on tämän työn perusnappula. Se avaa valikon, josta voin valita, haluanko lajitella näykyvän informaation  aakkosiin tai kokojärjestykseen. Vai suodatanko haluamani informaation esiin.
 10. 11. Kirjaston, osaston, aineistolajin, kielen, luokan, tekijän lainatuimmat. Runohyllyn lainatuimmat ja vähiten lainatut. Jos tarkoitus on saada runous kiertämään enemän, on hyvä nähdä, mikä runous on kiinnostanut ja mikä ei. Lisää sitä, mikä kiinnostaa. Pois se, mitä ei lainata tässä kirjastossa. Tämä merkki kertoo, että sarakkeessa on lajittelu päällä. Lajittelu
 11. 12. Runoilijat aakkosissa. Kiinnostaako Ahti? Tässä kirjastossa. Miksi meillä on vain yksi Ahmatova ja Alanko?
 12. 13. Suodatus Mitä haluat nähdä? Mieti ensin. Haluat nähdä ongelmapaikkasi. Suunnittele. Mieti millä rajauksilla saat pois ruudulta kaiken turhan.
 13. 14. Suomenkielisessä aikuisten runohyllyssä on ongelma. Liikaa kamaa ja liian vähän lainoja. Haluan, että ruudulle jäävät vain aikuistenosaston suomenkieliset runokirjat.
 14. 15. Nideluokka alkaa merkillä 2.2
 15. 16. Kun nidetyypiksi valitsee aikuisten kirjan ja aikuisten bestseller-kirjan, lastenosasto ja cd-levyt putoavat pois. Miltä suodatus näyttää nyt?
 16. 17. Suodatus näyttää onnistuneen. Ruudulla näkyy juuri sitä tavaraa, mitä halusinkin. Aikuistenosaston suomenkielisiä runokirjoja. Myös ongelma tuli näkyviin. Vain yksi ruudulla näkyvistä kirjoista oli lainassa 21.12.2009. Missä on vika?
 17. 18. Näitä luetaan meillä. Mikä niitä yhdistää? Samanlaista lisää.
 18. 19. Näitä ei lueta. Mikä niitä yhdistää? Mitä me teemme näille kirjoille ja runoilijoille?
 19. 22. Mitä Entressen kirjaston aikuisten suomenkieliselle runohyllylle pitää tehdä? Sen asian miettiminen ei ole minun tehtäväni. Paitsi Entressen kirjaston käyttäjänä. Ja espoolaisena veronmaksajana.

×