Ihmisiä ja tilastoja

884 views

Published on

Pieni essee sometyöstä ja tilastoista.

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
884
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ihmisiä ja tilastoja

 1. 1. Ihmisiä ja tilastojaElämää kirjastossa
 2. 2. Pieni tarina tästä päivästä.
 3. 3. Tänään on 1.2.2012.Aamulla minulla oli mahdollisuus saada tilastotammikuun lainauksesta Entressen kirjastossa.Minua kiinnostaa, miten kokoelmamme onkelvannut kirjaston käyttäjille.
 4. 4. Tein tilaston omaksi ja työtovereideni iloksi, muttakoska Entressen kirjaston tilastot kiinnostavatminua, uskon niiden kiinnostavan myös muitaEntressen kirjaston faneja.Siksi päätin jakaa tilaston myös kirjaston somessa.
 5. 5. Ääni sisälläni sanoi, että teen virheen.Minä olen kiinnostunut kirjastontilastoista, koska olen töissäkirjastossa.Kirjaston asiakkaat eivät olekiinnostuneet kirjaston tilastoistayhtään enempää, kuin minä olenkiinnostunut Valintatalonvarastokirjanpidosta.
 6. 6. Mutta minä halusin laittaa tilastonverkkoon.Sillä yritän kertoa tilastolla, että:1.  Entressen kirjastossa on kirjoja, levyjä, lehtiä ja esineitä.2.  Entressen kirjaston kirjat, levyt, lehdet ja esineet ovat kiinnostaneet ihmisiä.3.  Vaikka me Entressen kirjastossa näytämme rennoilta tyypeiltä, me osaamme kehittää kokoelmaamme tutkimalla tilastoja.
 7. 7. Minä haluan levittää sosiaalisessamediassa viestiä, jossa Entressenkirjasto vaikuttaa normaaliltakokoelmaansa vaalivalta kirjastolta.Tämä tarina rikastaa Entressenkirjaston kuvaa, jossa yleensäpainottuu tapahtumat, toiminta, lapset,nuoret ja maahanmuuttajat.Ja koska kokoelmamme on hyvä ja seon kiinnostanut ihmisiä, tämän viestinkertominen on järkevää.
 8. 8. Tallensin Excel-taulukon PDF-muodossa ja latasin Entressenkirjaston Scribdiin. Ja tämän jälkeen alkoi varsinainenjakaminen.
 9. 9. Facebook on tärkeä.Mukana myös kehoitusosallistua keskusteluunEntressen kirjastonkokoelmasta.
 10. 10. Facebook-päivitys tulee automaattisesti myös Twitteriin. Eikaunis tapa, mutta kun resurssit eivät riitä autenttiseenTwitter-läsnäoloon ja Entressen kirjasto tavoittaa kuitenkinTwitterillä sellaisia ihmisiä, jotka eivät seuraa meitäFacebookissa.
 11. 11. Kun kirjastojärjestelmä oli tuottanut tilaston alun perinenglanniksi, pystyin laittamaan englanninkieliselle Google+-sivulle englanninkielisen tilaston.Luultavasti noin kaikki 86 seuraajastamme ovat kirjastolaisia,joten tämän sivun käyttäjät luultavasti ovat kiinnostuneitakirjaston tilastoista.
 12. 12. Taulukko on verkossa,mutta oliko hommassa mitään järkeä?
 13. 13. Google+ oli ainoa paikka,jossa englanninkielinentaulukko oli esillä. 8 lukemista86 seuraajalla.Suomenkielinen taulukko saiensimmäisenä päivänään 66lukemista Facebookin,Twitterin, blogin ja Google+ankautta. Suhteessa mahdollisiinlukijoihin luku ei ole hyvä,mutta jos 66 ihmistä olikiinnostunut kirjastontilastoista, tämä kannustaaminua jatkamaan.Opastusesitteemme eikiinnosanut yhtä paljon.Tilastotaulukolla onmahdollisuus ohittaa suosiossajopa kevääntapahtumaesitteet.
 14. 14. Kun Entressen kirjaston ystävät eivät ole kovin innokkaitatykkäämään meidän teksteistämme ja kommentoimaanniitä, julkaisujen kiinnostavuutta ei voi laskea saadun suoranpalautteen perusteella. Muutaman päivän päästä Facebookkertoo enemmän liikkeestä Entressen kirjaston Facebook-sivulla 1.2.2012. Tässä vaiheessa näemme, montako ihmistätavoitimme helmikuun ensimmäisen päivän Facebook-päivityksillä.
 15. 15. Entressen kirjaston blogi on alennustilassa. Kun blogitekstit eivät ole viimeaikoina päässeet Facebookiin ja Twitteriin, ihmiset eivät enää löydä kirjastonblogia. Mutta kun blogin sisältö on samaa kuin muissakin Entressenpaikoissa, blogi on menettänyt paikkansa Entressen kirjaston somessa.Poistoharkinnassa.
 16. 16. Mitä opin?
 17. 17. 1.  On olemassa ihmisiä, jotka klikkaavat Facebookissa Entressen kirjaston postauksissa olevia linkkejä.2.  On ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita kirjaston tilastoista tai jotka uteliaina ainakin katsovat mistä on kyse.3.  Kirjaston blogi ei elä ilman yhteyttä Facebookiin ja Twitteriin. Tämän yhteyden palauttaminen vaatii blogiin omaa ainutkertaista sisältöä.4.  Facebook on tärkeä kirjastolle. Suurin osa Scribdiin tulleista tilastotaulukon lukemisista on tullut Facebookista.5.  Englanninkielinen Google+ on elävämpi kuin kirjaston blogi.6.  Pitäisikö Entressen kirjaston hylätä blogi ja panostaa Google+ -läsnäolon kehittämiseen?
 18. 18. Jos opin joka päivävähän ja tulenvähitellenparemmaksi jayhteisöjäänymmärtävämmäksikirjoittajaksi, tämäkehittyminen tekeekirjaston sivuistakiinnostavampia jatuo kirjastonsivuille lisäälukijoita jatykkääjiä javähitellen myöslisää keskustelua.
 19. 19. Lisääntyvänymmärryksenyhteisön tarpeista jahaluista pitäämuuttaa kirjastonsivuja.Ja kehittymisen pitäänäkyä lisääntyvänäliikenteenä sivuilla.Jos kuukausi- javuositilastot eivätnäytä lisääntyvääaktiivisuutta, meilläon ongelma.
 20. 20. 1. Onko meillä somessa väärä kohderyhmä?2. Tekeekö meillä väärä porukka somesisältöjä? 3. Teemmekö väärää sisältöä someen? 4. Käytämmekö vääriä sometyökaluja? 5. Onko sosiaalinen media väärä väline olla yhteydessä meidän yhteisömme kanssa?
 21. 21. Minä aion seurata tekemisiäni somessa päivittäin.Tilastoja ja muuta palautetta seuraamalla.Sillä minä uskon työhöni.Ja haluan tulla siinä paremmaksi.Minä haluan, että Entressen kirjaston ystävillä olisimahdollisimman hyvät somesivut verkossa.Minä haluan, että Entressen kirjasto on tärkeämahdollisimman monelle ihmiselle.Minä uskon, että Entressen kirjaston somesivut auttavatEntressen kirjaston ystäviä vahvistamaan sidettäänkirjastoon.Usko on tärkeää ja tilastot auttavat minua uskomaanvahvemmin. Jaakko Sannemann Entressen kirjasto

×