1.
Minttu ja Ville tapasivat juhannuksena 2007. Ville asui vanhempiensa luona
Pyhäselässä, josta hän kävi linja-autolla lu...
2.
4 §
Vuokrasopimuksen kesto
Vuokrasopimus on määräaikainen tai voimassa toistaiseksi. Vuokrasopimus on voimassa toistais...
3.
Minttu halusi yllättää uuteen kotiin muuttaneen Villen järjestämällä Villen asunnolla
tupaantuliaiset. Hän ilmoitti juh...
4.
Ville ja Minttu viettivät paljon aikaa Villen asunnolla. Minttu ei halunnut viettää aikaa
asunnossa, jonka hän jakoi is...
5.
Ville ja Minttu muuttivat ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa joulukuun alussa. Asunto oli
molempien mielestä täydellinen. ...
6.
Villen ja Mintun arki yhteisessä kaksiossa ei tahdo sujua. Villen mielestä Minttu viettää
paljon enemmän aikaa jääkiekk...
7.
Ville ei saa Minttua mielestään. Vaikka uudessa kaupungissa onkin tutustunut moniin
uusiin ihmisiin, ketään Mintun vero...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Vuokralla Aineisto

763 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
763
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Vuokralla Aineisto

  1. 1. 1. Minttu ja Ville tapasivat juhannuksena 2007. Ville asui vanhempiensa luona Pyhäselässä, josta hän kävi linja-autolla lukiossa Joensuussa. Ville oli suunnitellut muuttavansa seuraavana syksynä pois vanhempiensa luota Joensuuhun. Myös Villen vanhemmat olivat suostuneet siihen, että hän asuisi viimeisen lukiovuotensa Joensuussa. Minttu opiskeli toista vuotta automekaanikoksi ammattioppilaitoksessa Joensuussa. Hän asui isosiskonsa kanssa vanhempiensa omistamassa kolmiossa Joensuun keskustassa. Minttu ja Ville tapailivat toisiaan tiiviisti koko kesän. Ville oli töissä jäätelökioskissa ja keräsi rahaa Joensuuhun muuttoa varten. Vanhemmat olivat luvanneet maksaa hänen vuokravakuutensa, mutta yksin elämiseen ja vuokriin pitäisi silti saada säästettyä rahaa. Heinäkuussa Ville löysi mukavan yksiön lehti-ilmoituksen perusteella Torikadulta. Asunto ei ollut kovin kallis ja oli lähellä Mintun kotia. Ville oli innoissaan ja kierteli yhdessä Mintun kanssa kirpputoreja, etsien asuntoonsa sopivaa sohvaa. Asunnon vuokra oli 430€ (sis. vesimaksu) kuukaudessa. Tämän lisäksi vuokranantaja vaati Villeä maksamaan kahden kuukauden vuokran kokoisen vuokravakuuden. 8 § Vakuus asuinhuoneiston vuokrasuhteessa Kohtuullisen vakuuden asettamisesta sen vahingon varalle, että sopijapuoli ei täytä velvoitteitaan, voidaan sopia. Jos vakuutta ei sovitussa ajassa aseteta, on sopijapuolella, jonka hyväksi vakuus on sovittu asetettavaksi, oikeus purkaa sopimus. Oikeutta purkaa sopimus ei kuitenkaan ole, jos vakuus on asetettu ennen purkamisilmoituksen tiedoksisaamista. Ehto, jonka mukaan sopijapuolen on annettava suurempi kuin kolmen kuukauden vuokran määrää vastaava vakuus, on mitätön. 1. Onko vuokravakuuden suuruus lainmukainen? 2. Pohdi, miten Ville voisi menettää maksamansa vuokravakuuden.
  2. 2. 2. 4 § Vuokrasopimuksen kesto Vuokrasopimus on määräaikainen tai voimassa toistaiseksi. Vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi, jollei muuta ole sovittu tai sovita taikka muusta laista muuta johdu. Jos vuokrasuhteesta sovitaan useammin kuin kahdesti peräkkäin saman vuokralaisen kanssa enintään kolmen kuukauden määräajaksi, vuokrasopimus on määräaikaa koskevasta ehdosta huolimatta toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikainen vuokrasopimus päättyy sen voimassaoloajan umpeuduttua. Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus ja myös määräaikainen vuokrasopimus päättyvät tämän lain nojalla sopimuksen irtisanomisen, purkamisen tai lakkaamisen johdosta taikka sopimalla sen päättymisestä. 1. Tutustu Ville vuokrasopimukseen. Millaisia asuntoon kohdistuvia sääntöjä sopimuksessa on? 2. Villen sopimus on voimassa toistaiseksi. Mitä se tarkoittaa? Miten muuten vuokrasopimuksen kestosta voidaan sopia? 3. Mitä tietoja asunnosta vuokrasopimukseen kirjataan?
  3. 3. 3. Minttu halusi yllättää uuteen kotiin muuttaneen Villen järjestämällä Villen asunnolla tupaantuliaiset. Hän ilmoitti juhlista Facebook-sivuston kautta hyvissä ajoin ja pyysi kutsuttuja pitämään juhlat Villeltä salassa. Yllätys onnistui ja Ville oli innoissaan tyttöystävänsä järjestämästä yllätyksestä. Facebookin kautta tieto oli kuitenkin kulkeutunut myös ulkopuolisten korviin ja loppuillasta Villen asunnolle alkoi tulla tuntemattomia nuoria. Vieraat olivat humalassa, eikä Ville kavereineen meinannut saada kuokkavieraita pois asunnosta. Lähtiessään kuokkavieraat ehtivät sotkea asunnon seiniä. 24 § Vuokralaisen ilmoittamisvelvollisuus Vuokralaisen on viipymättä ilmoitettava vuokranantajalle huoneiston vahingoittumisesta tai sellaisesta puutteellisuudesta, jonka korjaamisesta vuokranantaja on vastuussa. Ilmoitus on tehtävä heti, jos korjaus on vahingon suurenemisen estämiseksi suoritettava viipymättä. 25 § Vuokralaisen vastuu asuinhuoneiston vahingoittumisesta Vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Vuokralainen ei ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta, joka aiheutuu huoneiston käyttämisestä vuokrasopimuksessa edellytettyyn tarkoitukseen, jos vuokranantaja on vastuussa huoneiston kunnosta ja kunnossapidosta. Vuokralainen on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle vahingon, jonka vuokralainen tahallisesti taikka laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa huoneistolle. Vuokralainen on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle myös vahingon, jonka huoneistossa vuokralaisen luvalla oleskeleva henkilö on tahallisesti taikka laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttanut huoneistolle. Vuokralainen ei kuitenkaan vastaa vahingosta, jonka aiheuttaa vuokranantajan toimesta taikka rakennuksen, huoneiston tai sen hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistajan lukuun tehtävän työn suorittaja. 1. Miten Villen tulisi toimia tapahtuneen jälkeen? Kenelle tapahtuneesta tulisi ilmoittaa? 2. Kuka joutuu maksamaan asunnon korjauskulut? Miksi?
  4. 4. 4. Ville ja Minttu viettivät paljon aikaa Villen asunnolla. Minttu ei halunnut viettää aikaa asunnossa, jonka hän jakoi isosiskonsa kanssa. Sisko oli innokas euroviisufani ja kuunteli Mintun mielestä sietämätöntä musiikkia lähes taukoamatta. Syyskuussa Mintun sisko vielä ilmoitti pitävänsä välivuoden ja lähtevänsä Australiaan viinitilalle töihin. Minttu ei halunnut, että asuntoon tulisi siskon tilalle toinen asukas, jonka kanssa hän joutuisi jakamaan kotinsa. Ville saikin loistavan idean: He voisivat yhdessä etsiä kaksion. Marraskuussa Ville ja Minttu löysivät asunnon, joka vapautuisi joulukuun alussa. Ville soitti innoissaan vuokranantajalleen ja ilmoitti, että aikoi lähteä vanhasta asunnostaan kahden viikon kuluttua. Uuden asunnon vuokra pitäisi maksaa jo joulukuussa, joten hän ilmoitti vuokranantajalleen, ettei maksaisi enää joulukuun vuokraa, vaan haluaisi maksamansa vuokratakuun takaisin. Villen vuokranantaja kuitenkin ilmoitti, ettei tämä onnistu, vaan Villen olisi maksettava vielä joulukuun vuokra. 52 § Vuokrasopimuksen irtisanomisaika Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu, jollei toisin sovita taikka tästä tai muusta laista muuta johdu. Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden, ja muussa tapauksessa kolme kuukautta (vuokranantajan irtisanomisaika). Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi (vuokralaisen irtisanomisaika) 1. Voiko vuokranantaja vaatia Villeä maksamaan vuokraa vielä joulukuulta? 2. Miten Ville olisi voinut välttyä kahden asunnon vuokrasta? 3. Jos Ville päättää irtisanoa vuokrasopimuksensa, milloin hänen on viimeistään muutettava pois vanhasta asunnostaan?
  5. 5. 5. Ville ja Minttu muuttivat ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa joulukuun alussa. Asunto oli molempien mielestä täydellinen. Vuokranantaja oli tosin kieltänyt lemmikkien pitämisen asunnossa, mutta Mintun Paavo-koira oli niin hiljainen, että Minttu ja Ville olivat sitä mieltä, ettei sen asunnossa olemisesta olisi mitään haittaa. Päinvastoin, naapurin Helga- mummo oli ollut hyvin innoissaan uudesta koira-asukkaasta. 8 luku Vuokrasopimuksen purkaminen ja lakkaaminen 61 § Vuokranantajan oikeus purkaa vuokrasopimus Vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus: 1) jos vuokralainen laiminlyö suorittaa vuokran säädetyssä tai sovitussa ajassa; 2) jos vuokraoikeus siirretään taikka huoneisto tai sen osa muutoin luovutetaan toisen käytettäväksi vastoin tämän lain säännöksiä; 3) jos huoneistoa käytetään muuhun tarkoitukseen tai muulla tavalla kuin vuokrasopimusta tehtäessä on edellytetty; 4) jos vuokralainen viettää tai sallii vietettävän huoneistossa häiritsevää elämää; 5) jos vuokralainen hoitaa huoneistoa huonosti; tai 6) jos vuokralainen huoneistossa rikkoo, mitä terveyden tai järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty. 62 § Varoitus purkamisoikeuden käyttämisestä Vuokranantaja ei saa purkaa vuokrasopimusta 61 §:n 1 momentin 3–6 kohdassa säädetyllä perusteella, ellei vuokranantaja ole antanut vuokralaiselle kirjallista varoitusta. 1. Toimivatko Ville ja Minttu tilanteessa oikein? 2. Mitä vuokranantaja voi tehdä tällaisessa tilanteessa? Millä perusteella?
  6. 6. 6. Villen ja Mintun arki yhteisessä kaksiossa ei tahdo sujua. Villen mielestä Minttu viettää paljon enemmän aikaa jääkiekkoporukkansa saunailloissa kuin kotona. Vähäinen yhteinen aikakin kotona tuntuu kuluvan lähinnä riitelyyn. Ville ei ymmärrä, miten jääkiekkoporukan saunaillat voivat olla kesälläkin niin tärkeitä. Kun Ville kesäkuun viimeisellä viikolla saa tietää päässeensä Varkauteen opiskelemaan liiketaloutta, hän tekee päätöksen. Ville kertoo Mintulle lähtevänsä opintojen perässä Varkauteen. Yhdessä he päättävät luopua yhteisestä asunnosta. Minttu ilmoittaa muuttavansa takaisin Australiasta palanneen siskonsa luokse ja Ville alkaa selvittää Varkauden asuntotilannetta. Koulun kautta Ville saa järjestettyä itselleen huoneen solu-asunnosta. Asunnon vuokra on edullinen. Huone solussa maksaa vain 150€/kk sisältäen veden, sähkön ja internetin. Vuokran maksua helpottaa Kelan asumislisä, joka kattaa 80% vuokrasta. Tukea on rajoitettu siten, että asumismenoja ei oteta huomioon siltä osin, kun ne ylittävät 252€/kk. Villen edullisessa solu-asunnossa tämä ei kuitenkaan vaikuta. 1. Mikä on solu-asunto? 2. Miten opiskelijoiden asumiskuluja tuetaan? 3. Mitä etuja ja haittoja solu-asumisessa on?
  7. 7. 7. Ville ei saa Minttua mielestään. Vaikka uudessa kaupungissa onkin tutustunut moniin uusiin ihmisiin, ketään Mintun veroista hän ei ole tavannut. Villeä on alkanut mietityttää, tekikö hän hätiköityjä päätöksiä muuttaessaan pois Mintun luota. Eräänä päivänä Villen puhelin soi ja Ville kuulee tutun äänen. Minttu on saanut automekaanikon töitä Varkaudesta ja tarvitsee muuttoapua. Minttu on vuokrannut Varkauden keskustasta pienen kaksion. Sisustusta suunnitellessaan Minttu on päättänyt maalata olohuoneensa seinät turkooseiksi. Asunnossa olevat valkoiset seinät ovat Mintun mielestä vanhanaikaiset ja tylsät. Mintun mielestä seinien maalauksesta olisi iloa myös tuleville vuokralaisille. 21 § Korjaus- ja muutostyöt sekä hoitotoimenpiteet Vuokranantaja ja vuokralainen voivat sopia huoneistossa suoritettavista korjaus- tai muutostöistä taikka hoitotoimenpiteistä. Vuokralaisella ei ole oikeutta suorittaa ilman vuokranantajan lupaa huoneistossa muuta korjaus- tai muutostyötä kuin 20 §:n 2 momentissa tarkoitetun puutteellisuuden korjaamiseksi. Vuokralaisella on kuitenkin aina oikeus ryhtyä toimenpiteisiin huoneistoa koskevan välittömän vahingon estämiseksi tai rajoittamiseksi. 1. Saako Minttu maalata olohuoneen seinät haluamallaan värillä? 2. Miten tilanteessa kannattaisi toimia?

×