TehtäVäMoniste Intia

991 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
991
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

TehtäVäMoniste Intia

  1. 1. TEHTÄVÄMONISTE: INTIA 1. Mahatma Gandhi Mohandas Karamchand Gandhi Syntyi 2.10.1869 Intian länsirannikolla. Hän avioitui 13-vuotiaana. Hän opiskeli lakia Lontoossa ja valmistuttuaan asianajajaksi palasi Intiaan. Toimiessaan Etelä-Afrikassa intialaisen yhtiön neuvonantajana hän kohtasi rotusyrjintää ja vastusti sitä. Hänet tuomittiin kansalaistottelemattomuudesta eli määräyksien laiminlyömisestä vankilaan. Brittien epätasa- arvoisten toimien seurauksena Gandhi kehotti intialaisia ryhtymään passiiviseen vastarintaan rotusyrjintää vastaan. Vuonna 1914 hän palasi Intiaan. Intiassa Gandhi vaati brittiholhouksen lopettamista ja maan vapauttamista. Hän järjesti muun muassa brittiläisten tuontitavaroiden boikotteja ja vuonna 1930 kuuluisan ”suolamarssin”. Marssiin liittyi kaikkiaan noin 60 000 ihmistä. Päämääränä oli kulkea 400 kilometriä Dandin kaupunkiin Intian länsirannikolle. Rannalla marssijat keittivät merivedestä suolaa ja kieltäytyivät siten maksamasta brittihallinnon määräämää suolaveroa, jolloin valtion kassaan aiheutettiin suuri vaje. Lopulta Gandhi ja tuhansia muita vangittiin. Suolamarssin ansiosta maailman huomio kiinnittyi Intiaan ja itsenäisyysliikkeestä uutisoitiin ensimmäistä kertaa laajasti. Gandhi käytti väkivallatonta vastarintaa, kun britit koettivat kaataa hänen johtamiaan joukkoja väkivalloin. Gandhin arvovalta oli lopulta niin suuri, että hän saattoi paastoamalla vaatia siirtomaahallitukselta myönnytyksiä. Intian itsenäistyttyä vuonna 1947 Gandhi olisi tahtonut pitää maan yhtenäisenä, mutta ei kyennyt estämään väestöryhmien välirikkoa. Gandhi murhattiin 30.1.1948. Tekijänä oli hinduradikaali Nathuram Godse, joka piti Gandhia liian myötämielisenä muslimeja kohtaan. Intiassa Gandhia pidetään maan isänä ja hänen syntymäpäivänsä on Intian itsenäisyyspäivä. Gandhi pukeutui erikoisesti intialaiseen puuvilla-asuun. Hän halusi sen avulla kertoa brittiläisille Intian itsenäisyydestä ja riippumattomuudesta. Vastaa tekstin perusteella seuraaviin kysymyksiin: 1. Mitä Gandhi kohtasi Etelä-Afrikassa? 2. Mihin Gandhi kehotti intialaisia ryhtymään? 3. Millaisilla toimilla Gandhi vaati maan vapauttamista brittien siirtomaaherruudesta? 4. Pohdi millainen merkitys Gandhilla oli Intian historiassa.
  2. 2. 2. Itsenäistyminen Intia oli Britannian runsasväkisin siirtomaa. Se tuotti emämaalleen teetä, mausteita ja puuvillaa. Raakapuuvillaa kuljetettiin Intiasta Britanniaan, missä siitä valmistettiin kankaita ja vaatteita, jotka myytiin takaisin Intiaan. Kauppa oli briteille hyvin tuottoisaa, mutta intialaisille ei. Intiaan virisi 1930-luvulla itsenäisyyttä ajava liike, joka vastusti Britannian siirtomaavaltaa. Itsenäisyysliikkeen johtajan, Mohandas Gandhin mielestä itsenäisyys tuli saavuttaa ilman väkivaltaa. Keinona oli tottelemattomuus brittiläisiä siirtomaaisäntiä kohtaan. Gandhin väkivallaton passiivinen vastarinta sai Ison-Britannian tekemään useita myönnytyksiä intialaisille. Intia itsenäistyi vuonna 1947, kun Britannia myönsi itsenäisyyden sille. Väestön kahden suurimman uskontokunnan, hindujen ja muslimien välille syntyi kiistoja maan tulevaisuutta koskien. Lyhyen sisällissodan jälkeen Intia jakautui kahteen osaan vuonna 1948. Pääosa muslimeista asettui asumaan Länsi- ja Itä-Pakistaniin ja hindujen enemmistö puolestaan Intiaan. Maiden suhteet ovat olleet tästä lähtien jännittyneet, koska maiden välillä on ollut jatkuvasti aluekiistoja. Itä-Pakistan itsenäistyi Intian tuella ja siitä tehtiin Bangladesh vuonna 1971. Vastaa tekstin perusteella seuraaviin kysymyksiin: 1. Miksi Intia oli tärkeä Britannialle? 2. Minä vuonna Intia itsenäistyi? 3. Mitkä kaksi valtiota muodostuivat Intian itsenäistyttyä? 4. Mikä valtio Itä-Pakistanista tuli itsenäistymisen myötä? 5. Merkitse sivun yläreunassa olevaan karttaan seuraavat alueet: - Intia - Länsi-Pakistan/Pakistan - Itä-Pakistan/Bangladesh - Sri Lanka 6. Pohdi olisiko Intiasta voinut tulla yhtenäinen valtio.
  3. 3. 3. Kashmir Intia ja Pakistan joutuivat keskenään sotaan vuonna 1948. Syynä sotaan oli Intian niemimaan pohjoisosassa oleva Kashmirin alue ja sen omistuksesta syntynyt kiista. Yhdistyneiden kansakuntien väliintulo lopetti sodan. Intia ja Pakistan sopivat Karachin sopimuksessa heinäkuussa 1949 aselepolinjasta. Sopimuksessa sovittiin myös sotilastarkkailijoiden tulosta merkitsemään linja maastoon ja valvomaan sitä. Kashmirin alue on jaettu siten, että Intialla on väkirikkain alue, jolla asuvat enimmät hindut mutta joka on muslimienemmistöinen. Pakistanilla on vuoristoinen pohjois- ja luoteisalue ja Kiinalla pieni osa itäisestä Kashmirista. Osa Intian vaatimasta Kashmirista on Pakistanin ja osa Kiinan hallussa. Alueen omistuksesta ei ole vieläkään päästy yhteisymmärrykseen maiden kesken. Tulenaran asiasta tekee se, että kaikilla kolmella maalla on hallussaan ydinase. UNMOGIP -sotilastarkkailuoperaatio toimii Intian ja Pakistanin kiistellyllä raja-alueella, Kashmirin ja Jammun maakunnissa. Operaatio alkoi vuonna 1949. Nykyisin aseistamattomien sotilastarkkailijoiden tehtävänä on valvoa tapahtumia ja raportoida niistä vuosien 1971–1972 sodan tulitaukolinjan tuntumassa. UNMOGIP tutkii muun muassa tulitaukorikkomuksia. Yhdistä samaa asiaa tarkoittavat sanat viivalla. Intia aselepolinja pohjoinen alue Pakistan UNMOGIP Kashmir Karachin sopimus Kiina Ydinase valvonta muslimit Sotilastarkkailuoperaatio Sotilastarkkailijat hindut Valitse oikea vaihtoehto seuraavalle väittämälle: Kashmir on… a) Itsenäinen valtio b) Maakunta, joka on jaettu kolmen valtion kesken c) Hienoa villaa, jota saadaan Kashmir-vuohesta
  4. 4. 4. Ydinasevaltio Intia soti Pakistanin kanssa vuosina 1965 ja 1971. Vuoden 1971 sodassa Pakistanin itäosasta tuli itsenäinen Bangladesh lyhyessä sodassa, jossa Intia tuki Itä-Pakistania sotilaallisesti. Sodan vuoksi sekä Intia että Pakistan suhteet kylmenivät entisestään ja maat aloittivat salaiset ydinaseohjelmat vuonna 1972. Intia räjäytti plutoniumpommin maan alla vuonna 1974 Tharin autiomaassa. Vuonna 1998 Intia suoritti sarjan ydinkokeita Rajasthanin autiomaassa Pokhranin alueella. Koesarjaa kutsuttiin nimellä quot;Operaatio Shaktiquot;. Pakistan vastasi Intian toimiin pian omalla ydinkoesarjallaan. Intia kehitteli myös muuta aseistusta, esimerkiksi vuonna 1989 ensimmäisen Agni-ohjuksen. Vuonna 2007 Intia testasi onnistuneesti Agni III-luokan pitkänmatkan ohjusta, jonka kantomatka on keskimäärin 3000 km. Intia pyrkii osoittamaan olevansa eteläisen Aasian johtaja, minkä vuoksi se on panostanut paljon asevoimiinsa. Puolustusvoimat eivät Intiassa ole vain sotalaitos, vaan instituutio, jolla on paljon laajempaa kansallista merkitystä. Sen voisi määritellä valtioksi valtiossa. Puolustusvoimat aloittaa koulutuksensa nuorista ja sen piirissä toimii laaja koulutusorganisaatio, joka tarjoaa kursseja tuhansissa kouluissa. Intialla on maailman kolmanneksi suurimmat asevoimat. Vastaa tekstin perusteella seuraaviin kysymyksiin: 1. Mitä seurauksia oli vuonna 1971 Intian ja Pakistanin välillä käydystä sodasta? 2. Milloin Intia suoritti ”Operaatio Shaktin”? 3. Pohdi, miksi pitkänmatkan ohjukset ovat tärkeitä Intialle, mutta monet Aasian valtiot eivät pidä siitä? 4. Pohdi mitä tarkoittaa lause: ”Intian puolustusvoimat ovat valtio valtiossa?
  5. 5. 5. Intia tänään–Intian kahdet kasvot Itsenäistymisestä lähtien Intia on kärsinyt uskonnollisesta väkivallasta, kastiluokista ja kapinallisuuksista. Uskonnollisten ääriryhmien terroriteot ovat arkipäivää. Kastijärjestelmään liittyvä syrjintä kiellettiin virallisesti Intian perustuslaissa vuonna 1950. Tästä huolimatta kastilaitos elää edelleen, erityisesti maaseudulla. Intiassa syntyy keskimäärin 31 lasta minuutissa. Nopea väestönkasvu, noin 20 miljoonaa ihmistä vuodessa, hidastaa köyhimmän väestön elinolojen parantamista. Intian väkiluku on tällä hetkellä noin 1,1 miljardia ihmistä. Väkiluku kasvaa nopeasti ja ilmeisesti ohittaa Kiinan muutaman vuosikymmenen kuluttua. Intiassa on käsittämätöntä rikkautta ja käsittämätöntä köyhyyttä. Naisten asema on edelleen heikko. Se johtuu osin uskonnosta ja vanhoista perinteistä. Koulutuksessa ja palkkauksessa he jäävät selvästi miehiä heikompaan asemaan. Useimmilla naisilla ei ole omaa omaisuutta eivätkä he saa osuutta perinnöstä. Hindulaisuus antaa miehelle erityisaseman. Poikajälkeläinen on haluttu taloudellisista syistä, sosiaaliturvan puuttuessa poikien oletetaan huolehtivan vanhemmistaan heidän vanhetessaan. Suurin osa intialaisista asuu maaseudun kylissä, vaikka maassa on kymmeniä suurkaupunkeja. Suurkaupunkien asukasluku kasvaa nopeasti, sillä niihin muuttaa jatkuvasti lisää ihmisiä. Esimerkiksi Mumbaissa asuu noin 13 miljoonaa ja pääkaupungissa New Delhissä noin 11 miljoonaa asukasta. Suurkaupunkien ympäristöön on syntynyt köyhien asuma-alueita, slummeja. Asuinolot ovat niissä kurjat, taudit leviävät siellä helposti. Suuri osa intialaisista elää hyvin vaatimattomissa oloissa, jopa köyhyydessä ja ajoittain nälässäkin. Sekä Kiina että Intia ovat merkittävä osa maapallon globalisaatiokehitystä. Maiden alhaiset työvoimakustannukset ovat houkutelleet monia länsimaisia yrityksiä, ja työvoimaa on riittänyt varsinkin vähemmän koulutusta vaativiin työtehtäviin. Intian ristiriitaista todellisuutta on yritetty kiteyttää moniin luonnehdintoihin, joista yhden mukaan maassa asuu liki kolmannes kaikista maailman it-osaajista ja neljännes aliravituista. Merkitse ovatko väittämät oikein (o) vai väärin (v). 1. Kastijärjestelmä on virallisesti kielletty, mutta siitä huolimatta se on edelleen käytössä. 2. Intiassa syntyy noin 1860 lasta tunnissa. 3. Intian väkiluku on ylittänyt miljardin ihmisen rajan. 4. Yhtenä Intian ongelmana on ulkomaisten yritysten toiminta maassa. 5. Naiset ovat yleensä heikommin koulutettuja kuin miehet. 6. Tyttölapset ovat suositumpia kuin poikalapset. 7. Intian pääkaupunki on Mumbai. 8. Suurkaupunkien laitamille on kasvanut suuria slummialueita. 9. Korkeat työvoimakustannukset houkuttelevat yrityksiä maahan. 10. Intia on moderni ja kehittynyt valtio.

×