Pendekatan Cerakinan (BMM3104)

2,805 views

Published on

feel free to have this slide as your reference :)

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,805
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
131
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pendekatan Cerakinan (BMM3104)

 1. 1. IPG KAMPUS DARULAMAN, 06000 JITRA, KEDAHPENGAJARAN KEMAHIRAN BAHASA MELAYU (BMM3104)
 2. 2. PENDEKATAN CERAKINAN AHLI KUMPULAN :- NORSYAHIDA BT ANI NUR FAZLIN BT ZULKIPLI SYAMILAH EZZATI BT ELIAS NURASHIKIN BT ABD HALIM SYUHADAH BT ABDUL RAZAK NOOR IZZATI BT MOHD ZAMBURI 4PISMP PEND. PEMULIHAN PR(1)
 3. 3. PENGENALAN Pendekatan ini merupakan satu pendekatan yang mempunyai berlawanan prinsipnya dengan pendekatan binaan. Pendekatan ini berdasarkan prinsip analisa, mencerakin atau dengan perkataan lain mencerai-ceraikan satu bahagian yang besar kepada bahagian-bahagian yang kecil. Pendekatan ini menghasilkan kaedah pandang dan sebut. Pendekatan ini bertujuan agar murid dapat mengeja dan membaca huruf, suku kata, perkataan dan ayat dengan baik.
 4. 4.  Maka daripada sebuah ayat lengkap, guru akan mencerakinkan kepada beberapa perkataan bagi memudahkan murid untuk membaca. Daripada beberapa perkataan,guru akan membatangkan perkataan tersebut mengikut suku kata tertentu seterusnya memperkenalkan satu persatu huruf yang terdapat dalam setiap suku kata. Pendekatan ini akan mempermudahkan lagi guru untuk mengajar menggunakan kaedah fonetik dan kaedah membaca dengan betul.
 5. 5.  Terdapat 4 peringkat latihan yang boleh diberikan guru kepada murid-muridnya seperti :- – latihan menyebut perkataan – latihan membatangkan perkataan kepada sukukata – latihan membina dan menyebut semula perkataan yang sama – latihan membina dan membaca ayat sempurna.
 6. 6. Contohnya …..• Guru mengajarkan ayat , Nina ada baju merah
 7. 7. Bagi menggunakan pendekatan cerakinan,guru perlu …1) Perkenalkan ayat : Nina ada baju merah.2) Perkenalkan rangkai kata : baju merah, Nina ada3) Perkenalkan perkataan : baju, Nina, ada, merah4) Perkenalkan suku kata : ba,ni,na,ju,rah,me,da,a5) Perkenalkan huruf : a, b, d, i, j, h, r, u, m, n
 8. 8. nina ada baju merah baju nina ada merahni na a da ba ju me rah n , i , a , d , b, j , u ,m,e, r,h
 9. 9. KesimpulanPada keseluruhannya, pendekatan inimenggunakan kaedah perkataan,kaedah rangkai kata, kaedah ayatyang kesemuanya digabungkan dalamsatu kaedah yang dinamakan kaedahpandang sebut.
 10. 10. Sekian, terima kasih …

×