Workshop.Content.Samendeskundigerlimburg

320 views

Published on

in dit document vindt u de stappen die de deelnemers van het netwerk samendeskundiger doorlopen op 21 januari tijdens de workshop van ivo wouters

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
320
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Workshop.Content.Samendeskundigerlimburg

  1. 1. Opening: Film De Toekomst: If books came after games. http://www.youtube.com/watch?v=lpet4TJi41A Wat gaan we doen? - duidelijkheid scheppen voor en over elkaar ten opzichte van Content. - Een aantal opdrachten door middel van werkvormen discussie, digitale mindmap en lessen-checklists maken, uitvoeren. Het doel is dat we allemaal weten wat digitale content is en hoe we de stappen Analyseren, Ontwerpen, Ontwikkelen, Delen en Evalueren kunnen vormgeven. Stap 1. Analyse Vraag: Bij CONTENT denk je aan…. Ga naar: www.mindmeister.com, registreer je en meld je aan voor de mindmap van Ivo. Gebruik hiervoor de mail die gisteren is verstuurd (kijk evt. bij spam!). Heb je nog geen mail ontvangen in je mailbox? Vraag een nieuwe mail bij Ivo. Stap 2. Ontwerpen Discussie: Digitaal aanbieden is het! Maar wat is het? Gemak, Genot, Gewin Gemak omdat je het op elk moment kunt maken, opvragen, bewerken, publiceren. Genot omdat je zelf de regie hebt over het hoe, wat en waarom: layout, inhoud etc. Gewin omdat het je (op een gegeven moment) tijd kan besparen en je met veel mensen kunt uitwisselen. Hieronder staat een start-en tevens evaluatiemodel voor digitale content. We bespreken het deel Integrale benadering met de volgende voorbeelden: - Voorbeeld van een digitale les van station-to-station: http://stationtostation.nl/flash/de_brandweer/index.html - 2 documenten van de leermiddelendatabase. - http://www.watjevanberenlerenkan.nl/index.html De website van Tessa van Zadelhoff voor digitale lessen.
  2. 2. - Welke technologie kun je gebruiken? - Welke rol heeft de leerkracht? - Welke vaardigheden moeten leerlingen hebben? Stap 3: Ontwikkelen of Arrangeren? http://www.kennisnet.nl/design/routewijzer/aanbieden_leermateriaal/mbo Uitleg over de stappen van digitaal leermateriaal. Arrangeren: Gebruik de volgende sites om informatie te verzamelen en samen te voegen: http://www.internetwijzer-bao.nl/ http://eduadvies.yurls.net/ http://webje.yurls.net Gebruik de volgende overzichtsites om direct op onderwerp te zoeken:
  3. 3. www.wikiwijs.nl http://www.samenzoeken.nl/index.php Hierin zijn voor het grootste deel Davindi, Leermiddelenplein, Teleblik en Digitale school opgenomen. Voor meer informatie zie: http://digitaalleermateriaal.kennisnet.nl/voorbeelden/basisonderwijs Opdracht: Maak een arrangement voor een les. Gebruik word, ppt, prezi.com, of andere toepassingen offline. Voor een online les gebruik je www.webkwestie.nl, of www.everyoneweb.com. Ontwikkelen: Een groot overzicht van auteurstools vind je via: http://digitaalleermateriaal.kennisnet.nl/auteurstools Opdracht: Maak een checklist voor wat er volgens jou in een digitale les moet worden gebouwd- gearrangeerd. Gebruik eventueel woorden uit de implementatieboom. Discussie: welke rol krijgen de leerlingen bij ontwikkelen? Stap 4: Delen Opdracht: Doe de test! Wat is belangrijk om te weten bij het gebruik van digitaal materiaal? http://www.inhetonderwijs.com/digirechten/index.html Een online cursus over digitaal recht. Er zijn allerlei theoretische raamwerken om deelbaarheid te vergroten. Denk aan de Dublin Core, Scorm, metatagging, LCMS-en, Sakai etc. Als je dat allemaal zelf wil bekijken, zakt de moed je al snel in de schoenen. Je kunt dan 2 dingen doen: gewoon op de JBF-manier je lesje maken: dat kan voor jezelf werken, en als je het publiceert, kan het voor anderen interessant zijn. Of je laten begeleiden met mensen die ervaring hebben met lesmateriaal zo maken dat het deelbaar is. Stap 5: Evalueren Wat vind je van Content zoeken – maken – delen? Lees eindrapport op http://digitaalleermateriaal.kennisnet.nl/inventarisatie/po (pdf)

×