Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Световен ден за възпоменание на жертвите при ПТП

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Check these out next

1 of 25 Ad

More Related Content

Slideshows for you (20)

Recently uploaded (20)

Advertisement

Световен ден за възпоменание на жертвите при ПТП

 1. 1. СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ
 2. 2. В този ден едно семейство бе осакатено…
 3. 3. … родители загубиха децата си…
 4. 4. …деца загубиха родителите си…
 5. 5. С резюлюция на Асамблеята на ООН от 2005 г. всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден за възпоменание на жертвите в пътнотранспортни произшествия. На този ден във всички страни по света се отдава почит и внимание към жертвите и пострадалите от ПТП.
 6. 6. За първи път денят е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията “Мир на пътя” поставя началото. С всяка изминала година към деня за възпоменание се присъединяват все повече страни. Включват се много отговорни институции.
 7. 7. Пътнотранспортните произшествия са световен проблем , 1 л м 2 . н и т и б у
 8. 8. 0 2 0 5 - м и н е н а р . н л
 9. 9. 430 души са загинали при инциденти по пътищата у нас от началото на годината. В сравнение с миналата година жертвите са с 16 помалко. България обаче остава рекордьор в Европейския съюз по смъртност на пътя. У нас при катастрофи на всеки 1 млн. загиват по 81 души годишно. В развитите европейски страни тази статистика е под 65 души на милион. 5 300 катастрофи са станали в страната от началото на годината. Ранени и пострадали са 7 хил. души.
 10. 10. От началото на годината в Русенски регион са регистрирани 1268 пътно- транспортни произшествия при 310, от които има 406 ранени и 28 загинали.
 11. 11. Осем души са загинали при катастрофи на пътя Русе- Бяла през 2013та година. 30 души са ранени при 173 пътнотранспортни произшествия по този път от началото на годината, показват данните на Областната дирекция на МВР.
 12. 12. По данни на „Пътна полиция” половината от инцидентите със загинали у нас се дължат на превишена скорост, 20% заради неправилно изпреварване, 7 на сто заради отнемане на предимство. 3% от катастрофите са станали заради употреба на алкохол.
 13. 13. Най-рискови шофьори според статистиката на пътните полицаи са младите мъже на възраст 18 – 24 години. Дните с най-много катастрофи пък са понеделник, петък и събота. В България официално регистрирани са 3,5 млн. автомобила. 80% от тях са на възраст между 11 и 20 години, сочат още данните на „Пътна полиция” и Гаранционния фонд.
 14. 14. В деня на почит нека бъдем съпричастни към хората, които оказват помощ при пътни инциденти – пожарникари, полицаи,лекари, медицински сестри.
 15. 15. Повечето трагични инциденти, довели до фатален край, са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Необходими са ни повече,толерантност, уважение, предвидливост, споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до невъзвратими загуби.
 16. 16. На този ден в много страни по света се организират различни актове на възпоменание, посещават се места, където са загинали хора, откриват се мемориални плочи.
 17. 17. През 2013 година денят за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия беше 17 ноември. ноември
 18. 18. На този ден нека си спомним за тези, които не са между нас, да почетем тяхната памет и изкажем съчуствие на семействата им !
 19. 19. Aз не искам да виждам тъгата по лицата им … А ти?
 20. 20. Нека заедно – всички институции и участници в движението, с повече воля и упоритост обединим усилията си и направим нашите пътища по-безопасни за всички.
 21. 21. Нека не забравяме, че безопасността на пътя е отговорност на всички! БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА СЪПРИЧАСТНОСТТА!

×